У Матици српској представљена књига Српско певачко наслеђе централног дела Косова и Метохије

У свечаној дворани Матице српске, у уторак, 22. фебруара 2022. године, у оквиру Недеље Косова и Метохије, представљена је књига др Сање Ранковић и др Мирјане Закић Српско певачко наслеђе централног дела Косова и Метохије. О књизи су говорили др Јелена Јовановић, дописни члан Српске академије наука и уметности, и ауторке. Поздравну реч упутила је професор др Валентина Питулић, главни и одговорни уредник издања.

Подручје централног дела Косова и Метохије до сада није посебно етномузиколошки обрађивано, тако да трогодишња теренска истраживања у области која баштини живу традицију, у постојећим условима, представљају прави подвиг. Сакупљена и објављена грађа има изузетан значај као етномузиколошки материјал и као сведочанство наслеђа Срба на овом простору, посебно имајући у виду да је на Косову и Метохији сачуван феномен обредне потпуности.

У уметничком делу програма учествовале су чланице ансамбла „Традиција виваˮ са Катедре за етномузикологију Факултета музичке уметности Универзитета уметности у Београду.

[carousel_slide id=’43232′]

Print Friendly, PDF & Email