Прослава Савиндана у Епархији бачкој

Саборни храм у Новом Саду – На празник Светогa Саве, првог Архиепископа српског, у четвртак, 14/27. јануара 2022. године, на светој Литургији у Саборном храму у Новом Саду началствовао је презвитер Александар Шарчански, уз саслужење свештеног братства Саборног храма.

У беседи после прочитаног јеванђелског одељка, презвитер Александар Шарчански је рекао да је Свети Сава био пријемчив на позив Божји и на позив ближњих, да је био истински човек у знаку крста, јер крст носити значи доследно испуњавати вољу Божју о себи и имати однос љубави према Богу и према нашим ближњима. „Светитељ Сава нам је оставио пример своје чудесне личности и показао ко је заиста образован и просвећен. Образован је онај човек који је васпоставио првобитни сјај образа Божјег, образа који постоји у сваком човеку, али је код већине затамњен због греха. А просвећен је онај који је себе Богом просветио, који је очистио срце и ум свој од нечистих мисли”, нагласио је отац Александар.

На крају свете Литургије, освештани су славски дарови, а потом је уприличен традиционални дечји рецитал у част Светога Саве, у којем су учествовали ученици Основне школе „Душан Радовић” у Новом Саду. Учесницима рецитала уручени су пригодни дарови. Литургији у Саборном храму присуствовали су многобројни ученици основних и средњих школа са својим вероучитељима, а међу њима и ученици некадашње Српске православне велике гимназије. Од Гимназије „Јован Јовановић Змај” до Саборног храма, барјак са грбом Гимназије и орден Светога Саве првог реда носили су, у име свих ученика, Алекса Орлић и Матеја Вуковић, ученици четвртог разреда наведене Гимназије. Литургији су присуствовали и др Радивоје Стојковић, директор Гимназије, и г. Никола Перваз, председник Црквене општине новосадске.

[carousel_slide id=’42199′]

Гимназија „Јован Јовановић Змај” у Новом Саду – Празник Светога Саве је Дан школе и слава Гимназије „Јован Јовановић Змају Новом Саду. Тим поводом, у Гимназији је одржана свечана академија. Чин благосиљања славских дарова служио је протојереј Владан Симић, секретар Епархије бачке, уз саслужење ђакона Ивана Васиљевића. После благосиљања славских дарова, прота Владан се обратио присутнима речима: „Драга браћо и сестре, срећан и благословен данашњи празник и слава – празник светога Оца и просветитеља нашег Саве, првог Архиепископа српског, којег сваке године овако свечано обележавамо у вашој и нашој заједничкој установи, данашњој Гимназији „Јован Јовановић Змајˮ. Дозволите ми да овом приликом пренесем поздраве и благослов нашег Преосвећног Епископа бачког господина Иринеја, који данас није могао да буде са нама, због здравствених разлога, али надамо се да ће, ако Бог дâ, бити прилике да се поново сви заједно сабирамо на молитву и да се сусрећемо, како овде тако и у нашем Саборном храму. Свети Сава, као што врло добро знамо, темељ је нашег духовног и културног живота и све ове векове га помињемо молитвено, сећамо се његовог светог лика. Оно што је најважније и што треба да чинимо и убудуће јесте да ходимо његовим путем, путем који, како смо чули у његовом тропару, води у живот вечни. Нека је срећна слава и нека буду истините речи песника да је Свети Сава најдоњи камен нашега постојања и да са њим заједно осећамо да је он онај који иде без пута, али за којим се наш пут рађа. Хвала још једном и нека буде срећна и благословена ваша славаˮ, рекао је протојереј Владан Симић.

Пригодну беседу поводом школске славе, како је то уобичајено у овој установи, изговорила је професорка српског језика и књижевности Ана Парошки, а потом су додељене награде најуспешнијим ученицима у областима писања есеја и калиграфије. Конкурс за најбољи есеј приређује се у овој школи већ петнаест година, а ове године награђени су: Матеја Вуковић (прва награда), Виктор Рујевић (друга награда) и Ђина Петровић (трећа награда). На конкурсу за најбољи калиграфски рад најуспешнији су били Душан Вајагић и Анастасија Мркић. Беседу поводом одласка у пензију изговорио је ђакон Петар Којић, професор српског језика и књижевности.

[carousel_slide id=’42180′]

Светосавски храм у Новом Саду – У четвртак, 14/27. јануара 2022. године, када наша помесна Црква прославља спомен светог и богоносног оца нашег Саве, свештено братство Светосавског храма у Новом Саду, заједно са верним народом и многобројном дечицом, свечано су прославили празник првог Архиепископа српског, просветитеља, учитеља – путеводитеља у живот вечни, Мојсеја српског народа, бесмртног Владику, вечну савест српског рода, посредника и спону између земаљске и небеске Србије.

Овим великим поводом служена су празнична света богослужења. У навечерје празника свечано бденије је служио протонамесник Александар Игњатов, уз саслужење храмовног ђакона Владе Поповића. На сâм дан празника, на светој Литургији је началствовао протонамесник Александар Игњатов, уз саслужење братства наведеног храма. После прочитане јеванђелске перикопе, сабраном верном народу се пригодном беседом обратио отац Александар, наглашавајући узвишен избор једног младог човека из богате породице који бира да сав свој живот посвети Богу и роду, честитајући уједно свима славу, Светог Саву, најузвишенијег међу светима из рода српског.

После заамвоне молитве извршен је чин освећења славских дарова, а потом, уз велику љубав, труд и посвећеност наше дечице и њихових вероучитеља, изведен је традиционални светосавски рецитал уз поделу поклона свој присутној дечици.

[carousel_slide id=’42258′]

Ветерник – Празник Светога Саве српског, 14/27. јануара 2022. године, свечано је прослављен торжественим евхаристијским сабрањем у храму Преподобног Симеона Мироточивог у новосадском насељу Ветерник. На светој Литургији началствовао је презвитер Лазар Мајсторовић, парох ветернички, уз саслужење протопрезвитерâ Борислава Милића, пароха ветерничког, и Предрага Билића, настојатеља храма, уз молитвено учешће великог броја народа Божјег.

После прочитаног јеванђелског  одељка, о значају празника беседио је презвитер Лазар Мајсторовић, који је истакао да је Савино опредељење уобличило посебан, нама Србима бескрајно драгоцен, Светосавски Завет, Христов Нови Завет остварен у историјском искуству српскога народа, Завет безграничне жртвене љубави према свом народу, његовој Цркви и његовој држави, према истини, правди и слободи. Из тог Завета изникао је и потоњи Косовски, Светолазаревски Завет, као и сва друга, у одсудним временима заветна опредељења и дела српског народа.

После литургијског отпуста сабраној дечици уручени су пригодни дарови, које је припремила Црквена општина ветерничка.

Основна школа „Михајло Пупинˮ После литургијског сабрања у Светосимеоновском храму, празнична радост настављена је свечаном светосавском прославом у свечаној дворани старе Основне школе „Михајло Пупинˮ у новосадском насељу Ветерник.

Свечаност прослављања школске славе почела је чином благосиљања славских приноса, који је служио презвитер Лазар Мајсторовић, надлежни парох, уз саслужење протопрезвитерâ Борислава Милића и Предрага Билића, пароха ветерничких, као и уз појање деце полазника верске наставе и њихових надлежних вероучитеља.

Сабране је речима пригодне беседе поучио отац Лазар говорећи о правилном поимању просвете и просветитељства, указујући да је Свети Сава као светитељ Христов утемељио основе истинског образовања које приводи Христу и уводи у вечну заједницу са Њим.

У наставку сабране је поздравила директорка школе Радослава Ступар, која је у свом надахнутом излагању говорила о ветерничком храму и школи као храму науке: „Имамо на уму и у срцу истину да је наш храм у Ветернику посвећен преподобном Симеону Мироточивом, оцу Светог Саве. Имајући то у виду, поносно можемо рећи да ветернички храм Светог Симеона и наша школа као храм науке који слави Светог Саву јесу два стуба овог нашег насеља.ˮ

Овогодишњу светосавску беседу произнео је вероучитељ и катихета Бранислав Илић. „Остајући веран библијским поукама и истинама, највећи рођени у нашем роду, Свети Сава, кога са љубављу прослављамо, пренео је своме потомству аутентичну поруку апостола Павла: Обуците се у љубав, свезу савршенства, разговарајте међусобно у псалмима и славопојима и песмама духовним, у благодати певајући Господу у срцима својим (Кол 3, 16). Овоме нас је учио наш први архиепископ. Наш род са поносом истиче да има светитеља који се до те мере уподобио Христу да је народ Божји још за живота Савина у њему препознао свога оца и прозвао га светим. Савин животописац, Доментијан, каже да је наш просветитељ славуј богогласни неуснулих очију, који неућутним божанственим песмама буди (нас) заспале у гресима. Сачувана Савина дела, која су огромним својим делом поезија, потврђују нам истину да је он све таланте које је од Бога на дар добио, умножио, устостручио, па их, онда, Цркви и роду на спасење вратиоˮ, закључио је катихета Бранислав Илић у својој овогодишњој светосавској беседи.

Славска свечаност настављена је пригодним програмом који су вероучитељи и учитељи припремили са својим ученицима, прослављајући Господа и Његовог угодника Светог Саву.

Основна школа „Марија Трандафилˮ – После литургијског сабрања у Светосимеоновском храму и свечане светосавске прославе у старој Основној школи „Михајло Пупинˮ, протопрезвитер Предраг Билић, настојатељ храма у Ветернику и парох ветернички, поводом школске славе посетио је нову ветерничку Основну школу „Марија Трандафилˮ.

У присуству управе школе, наставног колектива и сабраних ученика, прота Предраг је служио чин благосиљања славских приноса. Пастирским речима је са љубављу поучио сабране, подсећајући на свеобухватни значај Светога Саве који је богоугодним животом, послушањем, мудрошћу и ревношћу ходио уским путем који води у радост вечнога живота.

У наставку је приређен светосавски програм у којем су узели учешће ученици верске наставе, предвођени својим вероучитељима и учитељима. 

[carousel_slide id=’42239′]

Каћ – У четвртак, 14/27. јануара 2022. године, празник Светога и богоносног Саве, првог Архиепископа српског, свечано је прослављен у Светониколајевском храму у Каћу. На светој Литургији началствовао је презвитер Лео Малешевић, уз саслужење протопрезвитера Марка Ђурића и презвитера Владимира Маркова. После прочитаног јеванђелског зачала верне је поучио отац Лео, говорећи о личности и значају Светог Саве, просветитеља нашег рода. Многобројни верни народ и деца приступили су светом Причешћу.

После заамвоне молитве извршен је чин благосиљања славских дарова, а по датом отпусту Литургије је уприличен традиционални дечји рецитал у част Светога Саве, трудом вероучитеља Сање Павлице и Зорана Нанића са ученицима основне школе „Ђура Јакшић” у Каћу.

[carousel_slide id=’42222′]

Чуруг – На празник Светога и богоносног оца Саве, Архиепископа српског, свету Литургију у Световазнесенском храму у Чуругу служио је протопрезвитер Милан Ђурић. Богослужењу је присуствовао многобројни верни народ са децом, који су се причестили Телом и Крвљу Христовом. После заамвоне молитве, освештани су славски дарови које су припремили овогодишњи кумови Стефан и Сара Бубњевић. По завршетку свете Литургије, уприличен је традиционални рецитал у част Светога Саве, који су припремили вероучитељи Бранислав Живковић и Жељка Бубњевић. Присутној дечици, која су са радошћу певала и рецитовала у славу и част првог Архиепископа српског, подељени  су славски дарови и светосавски пакетићи.

После литургијског сабрања, у Основној школи ,,Ђура Јакшић” у Чуругу, освећени су славски дарови у част и спомен Светога Саве, уз присуство колектива школе и деце.

[carousel_slide id=’42271′]

Ченеј – На дан празника свету Литургију је служио протопрезвитер Горан Артуков, надлежни парох. Деца предвођена вероучитељем Александром Артуковим учествовала су на светој Литургији појањем, читањем Символа вере и Молитве Господње, а затим су приступили светој Тајни Причешћа. После заамвоне молитве освећени су славски дарови, које је принео кум Марко Мутавчић са својом породицом. По завршетку свете Литургије присутна деца, која похађају веронауку у Основној школи „Иван Гундулићˮ на Ченеју, учествовала су у пригодном програму и својим рецитацијама обележили празник Светог Саве. За њих је Црквена општина ченејска припремила пригодне поклоне.

Празник је прослављен и у Основној школи „Иван Гундулићˮ на Ченеју освећењем славских дарова и пригодним програмом у част Светога Саве.

[carousel_slide id=’42248′]

Гајдобра – У четвртак 14/27. јануара 2022. године, у Гајдобри је свечано прослављен празник Светога Саве. Свету Литургију је служио презвитер Миладин Божиловић, надлежни парох. У својој беседи по прочитаном јеванђелском зачалу, отац Миладин је поучио верни народ о значају и смислу празника Светога Саве.

После заамвоне молитве ученици првог разреда Основне школе ,,Алекса Шантићˮ, са својим вероучитељем Борисом Кузмановићем, припремили су пригодан рецитал у част и спомен првог српског Архиепископа и просветитеља Светог Саве.

По завршетку свете Литургије у Основној школи ,,Алекса Шантићˮ у Гајдобри благосиљани су славски дарови у част и спомен Светога Саве, уз присуство колектива школе.

[carousel_slide id=’42252′]

Оџаци –  У Оџацима је и ове године прослављена школска слава – Свети Сава. Најпре су се деца из оџачких школа сабрала на светој Литургији на којој је началствовао протојереј Владислав Пајић, архијерејски намесник оџачки. Отац Владислав је у својој беседи подсетио да је пут Светога Саве једини прави пут, пут жртве љубави и вечног живота. После литургијског сабрања деца су извела рецитал, који су припремили са својим вероучитељима Мирославом Максимовићем и Немањом Петровићем. После изведеног рецитала, ученицима су подељени светосавски пакетићи. Овогодишњи кумови Ангела и Станислава Ђорђевић су кумство за наредну годину предале Вуку Цекићу. После свете Литургије у свим оџачким образовно-васпитним установама је извршено благосиљање славских дарова.

[carousel_slide id=’42290′]

Жабаљ – На празник Светог Саве, првог Архиепископа српског, у Светониколајевском храму у Жабљу, светом Литургијом је началствовао протонамесник Никола Темеринац, настојатељ храма, уз саслужење свештеног братства храма. Евхаристијском сабрању присуствовала су многобројна деца која су приступила светом Причешћу.

По завршетку свете Литургије, благосиљани су славски дарови које је припремио вероучитељ Стева Јањин у име колектива Основне школе „Милош Црњанскиˮ из Жабља. У наставку је изведен је рецитал ученикâ првог разреда основне школе у част Светога Саве. Присутна деца су даривана пригодним даровима.

У Средњој школи „22. октобарˮ у Жабљу, протојереј Миладин Бокорац, архијерејски намесник жабаљски, служио је чин благосиљања славских дарова у присуству чланова школског колектива.

[carousel_slide id=’42283′]

Мол – Житељи Мола прославили су свог небеског патрона, Светог и богоносног оца Саву, првог Архиепископа и просветитеља српског. Празновање је почело празничним бденијем којим је началствовао презвитер Петар Пивнички, парох бачкопетровоселски, уз саслужење презвитерâ Зорана Регодића, пароха кулпинског, и Милорада Мишкова, пароха молског. 

Светом Литургијом је началалстовао је презвитер Милорад Мишков, парох молски, уз саслужење протонамесника Милана Ичина из Бечеја, презвитера Србољуба Срдића, пароха молског, и ђакона Јована Вачика из Жабља. Верни народ је пригодном беседом поучио отац Милорад говорећи о љубави коју је Свети Сава имао према своме роду, а исто тако и према васцеломе роду људском. Светој Литургији је присуствовао Миклош Вилагош, римокатолички жупник из Мола. 

Вечерњим богослужењем началствовао је протопрезвитер Бранислав Мркић, архијерејски намесник новосадски други, уз саслужење свештенства и ђаконства Епархије бачке. После вечерњег благосиљани су славски дарови. Прота Бранислав је надахнутим речима поучио сабрани народ Божји и децу. Благољепију светих богослужења допринело је појање хора ,,Свети Сава Горњокарловачки” при Светосавском храму у Молу. Овогодишњи кум, господин Душан Ерак, предао је залог кумства господину Перици Солару. Пароси молски су на крају изразили захвалност Богу Троједином, сабраној браћи свештеницима и свима присутнима на љубави.

[carousel_slide id=’42310′]

Будисава – На празник Светог Саве, првог Архиепископа и просветитеља српског, у храму Сабора српских светитеља у Будисави, свету Литургију је служио презвитер Бранко Милосављев. Литургији су присуствовала многобројна деца која су приступила светом Причешћу.

Деца су, по благосиљању славских дарова, извела рецитал који су припремила трудом и љубављу вероучитеља Саве Ћурчина и учитељицâ Тање Секулић и Драгане Кострешевић.

По завршетку свете Литургије у Основној школи „Иво Андрић” у Будисави су освећени славски дарови, уз присуство управе и колектива школе.

[carousel_slide id=’42345′]

Суботица – У Световазнесенском храму у Суботици, на Савиндан, у четвртак, 14/27. јануара 2022. године, свету Литургију је служио протојереј Душан Ђукић, архијерејски намесник суботички.

После вечерњег богослужења најмлађи су извођењем светосавског рецитала исказали своју љубав према Светоме Сави, те су даривани пригодним пакетићима.

[carousel_slide id=’42359′]

Бачка Топола – На дан прослављења Светог Саве, 14/27. јануара 2022. године, у храму Светога пророка Илије у Бачкој Тополи, уз присуство многобројног верног народа и школске деце, од којих су се многи причестили, молитвено је прослављена школска слава – Свети Сава. 

После литургијског сабрања, прoтојереј Србислав Стојанов, парох бачкотополски, осветио је славске дарове које су припремили кумови светог храма, као и славске дарове бачкотополских школа, те је беседио о значају просветитељског рада Светог Саве. Овогодишњи кум био је г. Душан Билбија са својом породицом.

По освећењу славских дарова, школска деца су извела пригодан програм у част светитеља. По завршетку програма деца су даривана пригодним пакетићима које је даривао овогодишњи кум.

[carousel_slide id=’42368′]

Нови Жедник – На дан прославе Светог Саве, у храму Свете Тројице у Новом Жеднику, свету Литургију је служио презвитер Далибор Ратник, надлежни парох. По заамвоној молитви освештани су славски дарови, које су принели господин Милош Панић и госпођа Нада Проле, као и славски дарови из основних школа из Старог и Новог Жедника.

По завршетку Литургије, уприличен је дечји рецитал у част Светог Саве, а потом су деци даривани пригодни пакетићи.

Истога дана освештани су славски дарови у основним школама у Чантавиру и Бачком Душанову.

[carousel_slide id=’42377′]

Палић – Празник Светог Саве у палићкој парохији прослављен је светом Литургијом коју је служио презвитер Вељко Васиљев, надлежни парох, уз присуство многобројних верника и деце. После свете Литургије отац Вељко је благословио славске дарове, које је, у име све деце, принела породица Андоновић.

По отпусту свете Литургије уприличен је пригодан програм који је започео певањем химне Светом Сави, а настављен рециталом који су припремила деца предвођена вероучитељем Ненадом Плавшићем, докторандом Православног богословског факултета Универзитета у Београду. На крају програма деца су даривана пригодним пакетићима које је припремила Црквена општина у Палићу.

[carousel_slide id=’42400′]

Сента – Празник Светог Саве је свечано и молитвено прослављен у Сенти. Прослава је започела 22. јануара светосавским балом у организацији Српског културног центра „Стеван Сремац”, а настављена 24. јануара светосавском академијом сенћанских средњих школа, која је одржана у сенћанској гимназији.

У навечерје празника, у среду, 13/26. јануара 2022. године, служено је празнично бденије, које је служио презвитер Далибор Зарић, надлежни парох. У наставку вечери уприличена је светосавска академија у организацији Камерне сцене „Мика Антић”.

На сâм дан празника свету Литургију је служио надлежни парох, а потом је приређен дечји рецитал у част Светог Саве. Деца су даривана пригодним даровима. Истога дана је служено вечерње богослужење, после којег је извршен чин благосиљања славских дарова, које су принели кумови Дејан и Десанка Чолак из Сенте. Кумство за наредну годину преузела је Оливера Уторник из Сенте. На крају вечерњег богослужења деца су даривана пригодним пакетићима.

[carousel_slide id=’42405′]

Сивац – На празник Светога и богоноснога оца Саве свету Литургију у храму Светог оца Николаја у Сивцу служио је презвитер Даниел Кобиљски, надлежни парох. Богослужењу су присуствовали ученици Основне школе „20. октобар” са својим наставницима и вероучитељима Николом Ступаром и Бојаном Цвијановић.

После заамвоне молитве, освештани су славски дарови које је припремила овогодишња кума Смиља Маливук.

Светосавску беседу је изговорио надлежни парох, поучивши присутне у храму о значају Светосавља и личности Светога и богоносног оца Саве, честитавши притом славу свим просветним радницима и ученицима. Отац Даниел је захвалио овогодишњој куми на труду и љубави према светој Цркви, а кумство за наредну годину је прихватио Томица Ћурић.

Уследио је пригодан програм у оквиру којег су ученици отпевали химну Светоме Сави и извели рецитал посвећен личности богоноснога оца нашег Саве. Програм је водио вероучитељ Никола Ступар, а у рециталу су учествовала многобројна деца, како деца предшколског узраста тако и ученици основне школе у Сивцу. У Основној школи „20. октобар” благосиљани су славски дарови које су принели ученици.

[carousel_slide id=’42418′]

Бачка Паланка – Празник Светога Саве је радосно прослављен, 14/27. јануара, у Бачкој Паланци, свечаним богослужењима у храмовима Рођења светога Јована Крститеља и Покрова Пресвете Богородице.

Свету Литургију у Светојовановском храму је служио протојереј-ставрофор Радослав Живанов, умировљени парох, уз саслужење ђакона Бранка Батала, а у храму Покрова Пресвете Богородице служио је презвитер Радован Маљковић.

После свете Литургије, деца из бачкопаланачких основних школа извела су пригодан рецитал у част Светога Саве, а потом су даривани даровима које је припремила Црквена општина бачкопаланачка.

[carousel_slide id=’42325′]

Пивнице – Празник Светога Саве је свечано прослављен у Пивницама, у храму Успења Пресвете Богородице. Свету Литургију је служио протонамесник Петар Бикар, надлежни парох.

У поподневним часовима извршено је благосиљање славских дарова, уз присуство часника Црквеног одбора, верног народа, деце и овогодишње куме, Браниславке Гајић, ученице трећег разреда Основне школе „15. октобар” у Пивницама. Кума је  храм даривала Великим молитвословом. Кумство за наредну годину прихватио је Петар Јордан Обенг, ученик првог разреда Основне школе „15. октобар”.

У наставку је уследила светосавска академија коју су припремиле учитељица Милана Драгичевић, васпитачица Даниела Лазаров, као и мајке Слађана Обенг, Дејана Хемела и Софија Жигић. Црквени одбор је даривао децу пригодним поклонима. У дворани црквене општине је уприличена изложба дечјих ликовних радова који су посвећени Светом Сави.

[carousel_slide id=’42332′]

Сомбор – У четвртак, 14/27. јануара 2022. године, када наша света Црква прославља Светог Саву, у храму Светог великомученика Георгија у Сомбору, свету Литургију је служио протојереј-ставрофор Миливој Мијатов, умировљени парох, уз саслужење сомборских свештеника. После вечерњег богослужења одржан је дечји светосавски рецитал. У поподневним часовима у свим сомборским школама су освештани славски дарови.

[carousel_slide id=’42437′]

Кулпин – На празник Светог Саве, у храму Вазнесења Господњег у Кулпину, свету Литургију је служио презвитер Зоран Регодић, надлежни парох. Светој Литургији су присуствовала многобројна деца која су приступила светом Причешћу. После свете Литургије, извршен је чин благосиљања славских дарова, а потом је уприличен  програм деце која похађају веронауку, коју је припремио вероучитељ Стефан Хлађик. Ученици Основне школе „Јан Амос Коменски” из Кулпина су са наставницима у школи организовали светосавски програм.

Бачки Маглић – На празник Светогa Саве у храму Светог великомученика кнеза Лазара у Бачком Маглићу служено је вечерње богослужење. После вечерњег богослужења, ученици првог разреда основне школе су извели рецитал, који су припремили са вероучитељем Стефаном Хлађиком.

Александрово Празник Светог Саве, утемељивача православне духовности код српског народа, у храму Светог великомученика Димитрија у Александрову, прослављен је служењем празничне свете Литургије. После вечерњег богослужења приређен је дечји програм, који су припремили ученици који похађају верску наставу. Овогодишња кума Невенка Мецанов, у име своје унуке Михаеле, припремила је славско кољиво и колач, а залог кумства за наредну годину преузела је Мирјана Кнежевић.

[carousel_slide id=’42495′]

Пачир – Прослава Светога Саве у пачирској парохији започела је светом Литургијом, после које су благосиљани славски дарови, које је принела овогодишња кума Весна Ивковић. Залог кумства за наредну годину је преузела Симица Мијатовић.

Прослава Светог Саве је настављена у Основној школи „Моша Пијаде” у Пачиру, као и у Основној школи „Алекса Шантић” у Алекси Шантићу.  По извршеном благосиљању славских дарова, деца су извела пригодан програм у част светитеља, а потом се презвитер Дарко Ивковић, надлежни парох, обратио пригодним речима и подсетио ученике и наставнике на значај Светог Саве за нашу државу и Цркву.

После вечерњег богослужења у пачирском храму, деца су рецитовала и певала песме које је са њима припремила вероучитељица Сања Шупић. По завршеном светосавском рециталу деца су даривана пригодним поклонима, а потом је уприличена трпеза љубави.

[carousel_slide id=’42517′]

Print Friendly, PDF & Email