СВЕЧАНО ОТВОРЕНА ЈУБИЛАРНА „СВЕТОСАВСКА НЕДЕЉА” У СУБОТИЦИ

Благословом Његовог Преосвештенства Епископа бачког др Иринеја, у петак, 21. јануара 2022. године, у Задужбини Душана Радића, у дворани Српског културног центра ,,Свети Сава” у Суботици, свечано је отворена тридесета по реду „Светосавска недеља”.

Уз присуство представникâ локалне самоуправе Града Суботице, чланова Центра и верног народа, протојереј Душан Ђукић, архијерејски намесник суботички, преносећи благослове Преосвећеног епископа Иринеја, свечано је отворио јубиларну „Светосавску недељу”. У свом обраћању прота Душан је честитао организаторима ове културно-духовне манифестације, истичући да уз богат програм који је и ове године припремљен, верује да сви који буду у наредним данима посетили исте, отићи ће сигурно снажнији и духовно обогаћени. Но, центар сабирања, како је истакао у свом обраћању прота Душан, јесте лик и дело Светог Саве, односно пут који води у живот, који јесте Исус Христос, јер се и сâм Свети Сава напајао на извору учења Господа Исуса Христа, те зато сви ми који себе називамо светосавцима, прво морамо себе назвати хришћанима, па онда децом Светог Саве, додајући да када човек пита: „Покажи ми свога Бога”, Свети Сава и хришћанска Црква учи и одговара: „Ако и када видиш брата свога, видео си Бога.” Дакле, сваки наш ближњи јесте онај за кога морамо живети и за кога се морамо трудити, јер, тако поступајући, себе можемо назвати светосавцима и на тај начин ћемо испунити оно што нам је Свети Сава оставио и шта нас је учио.  

У оквиру свечаног отварања, приређена је и изложба слика под називом ,,Уточишта”, аутора Драгана Бартуле, о којој је говорио сликар Данило Вуксановић, коме је уручена и захвалница Центра за учешће у овогодишњем програмском садржају тридесете ,,Светосавске недеље”. У музичком делу програма појао је Мешовити хор Српског културног центра ,,Свети Сава” под вођством Немање Мандарића.

[carousel_slide id=’41929′]

Print Friendly, PDF & Email