Прослава празника Светог Николаја у Саборном храму у Новом Саду

Његово Преосвештенство Епископ бачки господин др Иринеј служио је на празник Светог Николаја Мирликијског, у недељу, 6/19. децембра 2021. године,  свету архијерејску Литургију у Саборном храму у Новом Саду, уз саслужење Његовог Преосвештенства Епископа мохачког господина Дамаскина, свештенства и ђаконства Епархије бачке.

Беседећи после прочитаних јеванђелских зачала, Преосвећени владика Иринеј је поучио сабрани народ о значају личности светог Николаја, светитеља који је нарочито ревновао за чистоту православне хришћанске вере. Посебно истичући светитељево милосрђе и делатну љубав према ближњима, Епископ бачки Иринеј је рекао: „Свети Николај је илустрација те завршне истине коју Спаситељ проговара, када каже да – за разлику од богаташа који пропада – свако ко себе богати Богом стиче непролазно и највеће добро, највеће благо. Бог је наше једино и највеће богатство, а богатити се Богом уствари је једини исправан пут богаћења човековог. Тиме богатимо своју душу, своју савест, свог унутрашњег човека, а такав човек, обогаћен Богом, умеће да располаже и материјалним богатством које буде имао у животу, јер ће знати да треба да га дели са потребитима, са невољнима, а не да гомила за себе. Свети Николај је управо то радио. Није он био неки богаташ, али то што је имао, то све што је добијао од верних је делио одмах и сви су му били благодарни. Бог га је прославио већ за живота, светошћу и чудотворством, а и свете мошти његове прославио је после његовог упокојења на земљи, тако да оне вековима, од четвртог века до данас, чине чудеса и помажу свима који са вером притичу његовим светим моштима.”

Преосвећени владика Иринеј је честитао свима, а посебно свечарима, данашњи велики, двоструки празник: недељни дан и празник Светога Николаја.

[carousel_slide id=’39976′]

Print Friendly, PDF & Email