Света архијерејска Литургија у Кањижи

Његово Преосвештенство Епископ мохачки господин Дамаскин служио је у недељу, 29. новембра/12. децембра 2021. године, свету архијерејску Литургију у храму Светог архангела Гаврила у Кањижи. Преосвећеном eпископу Дамаскину су саслуживали свештеномонаси, свештеници и ђакони Епархије бачке. Пре свете Литургије, Преосвећени владика Дамаскин је извршио чин Малог освећења храма.

Беседећи после прочитаног јеванђелског зачала, Преосвећени владика је објаснио да је храм место сусрета Бога и човека, место где упијамо љубав Божју и где се учимо истини и правди Божјој. Тумачећи причу о милостивом Самарјанину, Епископ мохачки је поучио сабране колики је значај чињења милостиње и осталих добрих дела према нашим ближњима, а нарочито колико је важно да знамо ко су наши ближњи. „Господ овде под овим Самарјанином, драга браћо и сестре, управо подразумева Себе. Управо Он је тај милостиви Самарјанин Који је дошао да помогне напаћеном људском роду. Тај човек који се спуштао из Јерусалима у Јерихон у овој причи јесте Адам и сво његово потомство, коме ни старозаветни закон ни старозаветни пророци, оличени у свештенику и левиту, нису могли помоћи него му је помогао Онај Који је дошао да помогне човеку, а то јесте милостиви Самарјанин – Господ и Бог наш Исус Христос. Зато, драга браћо и сестре, хришћанско је учење да је нама сваки човек ближњи, нарочито за вас овде који живите у мешовитој средини. Морамо да прихватимо то да је сваки човек који живи у овоме месту наш ближњи, јер нас Црква Божја тако учи. То је универзално учење Цркве да је сваки човек наш ближњи, јер је сваки човек створен по лику и обличју Божјем. Тако се треба и односити – да чинимо милост свим људима, не из неког личног интереса или да би нас неко хвалио него Христа ради и вечнога живота ради. А Господ, Који види, видеће наше добро дело које смо учинили са добром намером.ˮ

На крају свете Литургије, Преосвећени владика Дамаскин је дародавцима обнове храма уручио захвалнице Управе парохије у Кањижи. Захвалнице су добили: Карољ Бата, Душко Хајдин, Мирослав Мучибабић, Драгица Шећеров, Беба Шећеров, Војислава Драговић-Тубић, Константин Супић, Славко Билић и Војислав Зрнић. Протојереј Јовица Мојсиловић, парох кањишки, заблагодарио је Преосвећеном епископу Дамаскину и похвалио верни народ који је у претходним годинама издашно помагао обнову светог храма.

На светој Литургији је одговарао црквени хор „Свети Роман Мелод” из Суботице. Светој Литургији је присуствовао и велечасни Иштван Палатинуш, римокатолички жупник у Кањижи.

[carousel_slide id=’39686′]

Print Friendly, PDF & Email