Погром у Бачкој 1942. године: Срби у Угарској и Српска Војводина између два рата

У време трајања злочиначког Погрома (Рације), у јануару 1942. године, од Чуруга, преко Жабља и осталих села Шајкашке, па до Србобрана, Новог Сада и Бечеја, лишени су животâ многи православни Срби, припадници јеврејског и ромског народа, као и, у појединачним случајевима, припадници других националних мањина. Негујући културу сећања на невино пострадале у овом монструозном злочину, у сусрет 80-годишњици од Погрома у Бачкој 1942. године, као и због наше обавезе да пред злочинима не ћутимо, у реализацији Радио-Беседе припремљен је серијал под називом „Погром у Бачкој 1942. године“.

Прва, уводна емисија серијала посвећена је положају Срба и других мањина у Угарској у другој половини  19. и почетком 20. века. На крају Првог светског рата између земаља Антанте и Мађарске закључен је Тријанонски споразум, чије су одредбе увод у политику ревизионизма, а тиме и догађаје у Другом светском рату. О овом значајном питању говорио је  професор др Горан Васин, ванредни професор на Одсеку за историју Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду.

У другом делу емисије историчар др Милан Мицић, генерални секретар Матице српске, говорио је о међуратном периоду у Српској Војводини,  која је у највећој мери предмет колонизације и насељавања оптаната после Великог рата.

Пројекат суфинансира Град Нови Сад. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства. 

Print Friendly, PDF & Email