Прослава јубилеја Призренске богословије у Новом Саду

Косовскометохијски одбор Матице српске организовао је у понедељак, 15. новембра 2021. године, прославу јубилеја 150-годишњице од оснивања Богословије „Светих Ћирила и Методијаˮ у Призрену.

У свечаној дворани Матице српске скуп је отворио професор др Драган Станић, председник Матице српске, који је захвалио Косовскометохијском одбору Матице српске на континуираном раду, љубави и посвећености, истичући да Косово и Метохија представљају српску кућу, зид плача и зид вере нашег народа.

О историјату Призренске богословије говорила је др Александра Новаков, стручни сарадник Лексикографског одељења и секретар Косовскометохијског одбора. Она је истакла да је Призренска богословија искра која је засијала својим оснивањем давне 1871. године и донела светлост 1912. године, када је Призрен ослобођен.

Протојереј Дејан Крстић, наставник Призренске богословије, у свом излагању је истакао да Призренска богословија никада није прекидала рад, те представља гнездо вере на Бистрици. Преживела је Османлије, бугарску окупацију, аустроугарске и немачке освајаче, опстајала је кроз осам држава. Богословија у Призрену је увек делила судбину свога народа, али најтеже је било у време рата, када је настава принудно била прекидана на одређено време, као и период после НАТО агресије, када су професори и ђаци измештени у Ниш и тамо наставили са радом, до обнове 2011. године.

Програм је водила и казивала стихове др Исидора Поповић. У уметничком делу програма учествовали су чланови групе „Београдски синдикатˮ, који су извели неколико песама. У фоајеу Матице отворена је изложба фотографија „Јесен у Призренуˮ.

[carousel_slide id=’38666′]

Print Friendly, PDF & Email