Прва бригада Копнене војске прославила свог небеског заштитника

Христољубиво војинство Команде и Прве бригаде Копнене војске свечано је, по девети пут, прославило свог небеског заштитника, светог мученика Нестора. У параклису Команде бригаде, посвећеном овом див-јунаку духа, у навечерје његовог свештеног спомена, богослужено је празнично бденије на којем је началствовао презвитер Лео Малешевић, парох каћки, уз саслужење протонамесника Александра Игњатова, сабрата новосадског Светосавског храма. И поред чињенице што је број домаћинȃ и гостију био умањен, због мерâ заштите од ширења короновирусне заразе, светковина добропобедног и бесмртног покровитеља војинства на северу отаџбине протекла је у несмањеном празничном и домаћинском расположењу.

Дан молитвеног спомена на светог мученика Нестора, 27. октобар/9. новембар 2021. године, од временске пролазности отргло је богослужење свете Литургије у параклису Команде бригаде њему посвећеном. Божанствену Литургију богослужио је презвитер Селимир Вагић, војни свештеник Команде Речне флотиле, уз саслужење тројице војних свештеника: презвитерȃ Предрага Докића из 204. ваздухопловне бригаде из Батајнице и Љубише Човића из Бачке Тополе, као и домаћина, протојереја Ђорђа Стојисављевића, надлежног свештеника Команде Прве бригаде. Упечатљиву омилију после прочитаног јеванђелског одељка присутнима је упутио отац Селимир. Чтецирали су помоћници војних свештеника Команде бригаде: заставник Дејан Ивковић, старији водници прве класе Дејан Богићевић у гарнизону Сремска Митровица и Златко Тривановић у гарнизону Бачка Топола. Светодуховски радосно појање, у име сабраних, принели су Господу и светом мученику Нестору полазници Школе црквеног појања „Свети Јован Дамаскинˮ из Новог Сада, на челу са Филипом Поповићем. На самом концу Литургије благословени су славски дарови, колач и жито. Учешће у светим богослужењима узели су официри и подофицири Команде Прве бригаде Копнене војске, на челу са Командантом бригаде, бригадним генералом Зораном Насковићем. Часну кумовску дужност достојанствено је изнео уважени потпуковник Љубомир Шијачки. Завршницу овог небоземног сабрања чиниле су честитке гостујућих војних свештеника, на којима се, у име домаћина, свесрдно захвалио надлежни војни свештеник.

И поред тренутних, нимало лаких друштвених околности, здравствене ситуације, социјалних мера, неизбројивих баријера и маски, тиху радост, узроковану благодаћу Божјом и молитвама светог мученика Нестора, ништа није могло да спречи да се излије на срца и душе сабраних, који стога одважно и громко кличу: Диван је Бог у светима Својим, Бог Израиљев!

Протојереј Ђорђе Стојисављевић, војни свештеник

[carousel_slide id=’38254′]

Print Friendly, PDF & Email