Завршени радови на спољашњој санацији Светониколајевског храма у Жабљу

Српска православна Црквена општина жабаљска обавештава јавност да је петогодишњи грађевински подухват спољашње санације Светониколајевског храма у Жабљу успешно приведен крају.

Од почетка радова 2016. године извршени су следећи радови по фазама: у првој фази у потпуности је урађена нова фасада целог звоника и западне стране храма, а затим поправљена бакарна капа звоника, те поправљен и позлаћен крст на звонику; у другој фази замењена је дотрајала грађа на крову лађе храма, потпуно замењен стари покривач, израђени громобрани и изведени пратећи лимарски радови; у трећој фази урађена је нова фасада источног, јужног и северног дела храма и израђена је нова прилазна степеништа на свим улазима.

Упоредо са наведеним активностима, успешно су извршени и грађевински радови на спољашњој и унутрашњој санацији другог парохијског дома, Светосавског дома, архиве и библиотеке, као и других помоћних објеката.

Овакав подухват је изискивао велика материјална средства. Овом приликом захваљујемо свима који су несебично помогли да храму Преноса моштију Светог оца Николаја у Жабљу вратимо некадашњи изглед: Управи за сарадњу са Црквама и верским заједницама Министарства правде Републике Србије, Покрајинском секретаријату за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, Општини Жабаљ, привредницима и свим појединцима. 

[carousel_slide id=’38219′]
Print Friendly, PDF & Email