Прослава празника Преподобне матере Параскеве у Епархији бачкој

Кула – Његово Преосвештенство Епископ бачки г. др Иринеј служио је на празник Преподобне матере Параскеве, у среду, 14/27. октобра 2021. године,  свету архијерејску Литургију у храму Светог апостола и јеванђелиста Марка у Кули, уз саслужење Његовог Преосвештенства Епископа мохачког г. Дамаскина, свештенства и ђаконства Епархије бачке.

Беседећи после прочитаног јеванђелског зачала, Преосвећени владика Иринеј је поучио сабрани народ о значају личности преподобне матере Параскеве и нагласио: „Већ сâмо њено име означава дан уочи суботе. У Старом Завету то је био дан када су се вршиле припреме за дан мировања – за суботу, коју је јеврејски народ тада, по заповести Божјој, празновао. Тај дан, баш због тога свога радног карактера уочи дана мировања, називан је припремом. Као што је живот преподобне Параскеве био непрекидно спремање за сусрет са Живим Господом, за вечни живот, тако и свака хришћанска душа треба да свој живот схвата као припрему за сусрет са Живим Господом и да непрекидно иде путем покајања, који почиње светом Тајном крштења.ˮ

После свете Литургије, Преосвећени епископи Иринеј и Дамаскин су извршили чин освећења новоизливеног звона за параклис посвећен празнику Рођења Пресвете Богородице, који се налази у кулском атару. Честитајући празник, Епископ бачки Иринеј је захвалио присутним гостима, представницима Римокатоличке Цркве, представницима Општине Кула, као и приложницима звона.

Трудом и љубављу власника фирме „Аресˮ из Куле, изливено је ново звоно у ливници „Кременовићˮ. Звоно су храму даривале породице Владимира Криваћевића, Немање Ћопића и Душана Дамјановића.

[carousel_slide id=’37422′]

Црвенка На празник Преподобне матере наше Параскеве, 14/27. октобра 2021. године, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа бачког г. др Иринеја, Српска православна Црквена општина црвеначка организовала је молитвено сабрање поводом освећења темеља за будућу црквену дворану у порти храма Светог Саве у Црвенки.

Чин освећења и полагања камена темељца за црквену дворану извршио је Његово Преосвештенство Епископ мохачки г. Дамаскин, уз саслужење свештенства и ђаконства Епархије бачке. Беседећи после овог свечаног чина, Преосвећени владика Дамаскин је истакао: „Moja душа се данас радује што вас видим сабране на овоме месту, народ Божји овога места, представнике Црквеног одбора и децу, који су сви заједно дошли да поставимо камен темељац за дом овај, који треба да буде место где ће народ овога краја да се састаје после свете Литургије. Радујем се што се вас толико окупило данас овде, на овоме светоме месту, крај храма Светога Саве, јер чух како храм прославља празник Спаљивања моштију Светога Саве и заиста је то предивно, јер најлепши и највећи храм у нашем народу управо је посвећен Светоме Сави, на месту где су спаљене мошти Светога Саве, а управо и на празник свете Петке, која је најпоштованија светитељка у роду нашем. Нека лик Светога Саве и лик свете Петке буду узори у нашему животу; Светога Саве, који је свој читав живот посветио Богу и роду своме, и свете Петке, која је нарочито поштована у женскоме роду нашега народа. Управо она је читав свој живот посветила Богу, напустила све угодности овога света и отишла у Зајорданску пустињу да би тамо очистила своју душу и своје тело, да би се вратила у свој родни крај и тамо преминула. Али Господ не оставља оне који Њега прослављају током свог живота. Рекли бисмо да је света Петка умрла непримећена. Међутим, Господ ју је прославио толико да, хиљаду година после њене земаљске кончине, сви народи православни прослављају њу као једну од највећих светитељки. Нека би Господ благословио ваше добре намере са којима сте дошли овде. Нека вас у томе прати благослов Божји, благослов Светога Саве и свете Петке.ˮ

Презвитер Милош Петровић, парох црвеначки, заблагодарио је Преосвећеном владици Дамаскину следећим речима: „Ваше Преосвештенство! Богу Тројици – Оцу, Сину и Светоме Духу – благодарим што сте дошли данас овде и благодарим такође свим парохијанима. Бог је погледао нас и нашу љубав удостојивши нас да можемо и после Литургије, како сте рекли, да наставимо наше литургијско битисање, на свој посебан начин. Желим вам добродошлицу у нашу Црвенку, надам се не први пут; надам се да је то само почетак и да ћете нам долазити по благослову Његовог Преосвештенства Епископа бачког Иринеја. Њему првенствено највише благодаримо што нам је дао благослов да можемо да започнемо ово дело, а вама такође благодарим што сте дошли да нас као епископ благословите и подарите нам благослов да можемо започето дело да завршимо.ˮ

После чина освећења, у  храму Преноса моштију Светога Саве, владика Дамаскин је још једампут поучио верни народ и рекао: „Надам се да ћете наставити у истом правцу да се крећете, да ће ово бити место у коме ће народ да се сабира, како недељом тако и празничним данима, место где ћете приступати светој Тајни Причешћа и осталим светим Тајнама, како бисте се истински оцрковили. Дуго времена је наш народ живео одвојено од свога Предања, одвојен од своје Цркве, одвојен од своје вере. Није могуће да се тако лако човек поврати, јер то преображење мора увек да буде повезано са покајањем, ако ће да буде истинско. Зато се од срца молим Богу и Светоме Сави и светој Петки да вам дају духовне снаге и духовне мудрости, да постанете деца наше Светосавске Цркве и да се у овоме дому и крштавате, венчавате и причешћујете.ˮ

[carousel_slide id=’37461′]

Силбаш – У навечерје празника Преподобне матере Параскеве, 13/26. октобра 2021. свечаним празничним бденијем на силбашкој водици прослављен је други патрон села. Бденије уочи празника је служио презвитер Слободан Ђурђић, надлежни парох, уз саслужење ђакона Бранка Батала из Бачке Паланке. У својој беседи отац Слободан је позвао вернике да се угледају на живот свете мајке наше Параскеве, да буду благи према другима, а строги према себи. У току бденија служен је чин водоосвећења и освећења славских дарова, које је принела породица Зорана Јовановића. Водица на којој је 1862. године саграђена капела, трудом парохијана је обновљена.

[carousel_slide id=’37536′]

Апатин – У среду, 14/27. октобра текуће године, православни житељи Апатина прославили су славу богомоље – празник Преподобне матере Параскеве. Празнично бденије и свету Литургију служио је презвитер Младен Глушац, парох апатински. Овогодишњи кумови су биле Василија Тривановић и Драгана Арнаутовић, док су кумство за следећу годину прихватиле Ђука Грујић и Верица Митић.

[carousel_slide id=’37522′]

Сомбор – У среду, 14/27. октобра, када наша света Црква прославља преподобну матер Параскеву – свету Петку, у храму Светог великомученика Георгија у Сомбору свету Литургију је служио началствовао протојереј-ставрофор Миливој Мијатов, умировљени парох новосадски, уз саслужење протонамесника Бранислава Шијачића и ђакона Александра Верића.

[carousel_slide id=’37527′]

Чуруг – Евхаристијским сабрањем и вечерњим богослужењем у Световазнесенском храму у Чуругу, 14/27. октобра 2021. године, прослављена је преподобна Параскева, слава хришћанске заједнице у наведеном месту.

Светом Литургијом началствовао је презвитер Милоје Ђорђевић, а вечерње богослужење је служио протопрезвитер Милан Ђурић. У наставку вечерњег богослужења освећени су славски дарови, које су у част свете Петке принеле овогодишње куме: Милка Гатарић, Слађана Стаменковић, Дејана Стојичић, Снежана Милетић и Мира Радовић.

[carousel_slide id=’37543′]

Адице – Верни народ новосадског насеља Адице прославио је преподобну матер Параскеву, светитељку којој је посвећен храм у изградњи у наведеном насељу. Вечерње богослужење на дан празника служио је протојереј Предраг Толимир, уз саслужење протонамесника Милорада Мировића и ђакона Бранка Бандобранског. На крају вечерњег богослужења извршено је благосиљање славских дарова. Честитајући храмовну славу, отац Милорад је произнео поуку о значају православног храма у животу сваког хришћанина. После молитвеног сабрања, испред храма је уприличено послужење за све присутне. Овогодишњи кум, г. Витомир Јовановић, предао је залог кумства за идућу годину г. Илији Муждеки.

[carousel_slide id=’37549′]

Бачка Паланка – Евхаристијским сабрањима у Светојовановском храму и храму Покрова Пресвете Богородице у Бачкој Паланци прослављен је спомен преподобне мајке Параскеве – свете Петке. На светој Литургији у Светојовановском храму началствовао је протопрезвитер Стевица Илић, архијерејски намесник бачкопаланачки, уз саслужење ђакона Бранка Батала. После прочитане јеванђелске перикопе, прота Стевица је поучио сабрани верујући народ о угледању на светитеље Божје. У наставку свете Литургије освештани су славски дарови, које су у част светитељке принеле овогодишње куме Биљана Милутин и Биљана Илић. Кумство за следећу годину прихватиле су Вера Мандић и Јагодинка Глигоријевић. На светој Литургији у храму Покрова Пресвете Богородице началствовао је презвитер Радован Маљковић, а саслуживали су протонамесници Милан Узуров и Новица Ракић. Будући да је јужни параклис при овоме храму посвећен преподобној мајци Параскеви, на крају свете Литургије освештани су славски дарови принети у част ове дивне светитељке.

[carousel_slide id=’37559′]

Print Friendly, PDF & Email