У храмовима Епархије бачке служено молепствије о почетку школског рада

Чин призива Светога Духа пред почетак нове школске године служен је у недељу 13. по Педесетници, 6/19. септембра 2021. године, у свим храмовима у Епархији бачкој.

Саборни храм у Новом Саду – У недељу 13. по Педесетници, 6/19. септембра 2021. године, свету Литургију у Саборном храму у Новом Саду служио је протојереј-ставрофор Стојан Билић, уз саслужење протојереја-ставрофора Ђорђа Ђурђева и протонамесника Горана Димића. После прочитаног јеванђелског одељка прота Стојан је произнео беседу.

У склопу свете Литургије извршен је чин призива Светога Духа о почетку школског рада. Светој Литургији су присуствовали многобројни ученици основних и средњих школа, као и студенти, вероучитељи, катихете и професори.

[carousel_slide id=’35514′]

Светосавски храм у Новом Саду – У храму Преноса моштију Светог оца Саве у Новом Саду, у склопу свете Литургије којом је началствовао протонамесник Бранислав Ђурагић, уз саслужење свештеног братства храма, извршен је чин призива Светога Духа на почетку нове школске и академске године.

Сва дечица су у радости и усхићењу приступила светој Тајни Причешћа, предвођени својим вероучитељима. На крају, по датом отпусту Литургије, сви присутни су благосиљани светом водом уз поделу антидора, а дечици су подељени пригодни дарови у знак сећања на овај молитвени сабор са жељама да буду успешни у изучавању свих наука, које су уствари реч Божја.

[carousel_slide id=’35585′]

Ветерник – У 13. недељу по Педесетници, 6/19. септембра 2021. године, када богослужбено савршавамо свештени спомен на чудо светог архангела Михаила у Хони (Колоси) и Фригији, евхаристијским сабрањем у Светосимеоновском храму у новосадском насељу Ветерник, предстојао је протопрезвитер Предраг Билић, настојатељ храма.

Торжествености литургијског сабрања допринело је умилно појање појаца ветерничке светиње, чије појање је било у сагласју са молитвеним вапајима сабраног народа Божјег.

Васкрсна радост употпуњена је усрдним молитвеним прозбама за благословен, успешан и плодоносан почетак нове школске године. Узнесене су молитве Господу нашем да ученицима и студентима подари вечну мудрост Своју, да отвори срца, умове и уста њихова како би на спасење усвајали силу Закона Његовог, учећи се науци Господњој и корисним знањима која им се предају, бивајући родитељима на радост, а Цркви и отаџбини нашој на корист.

После светописамских чтенија прота Предраг је поучио сабране позивајући све да пригрле поуке еванђелске приче о делању у Винограду Господњем, те да, следујући њима, управљају своје духовне кораке угађајући Господу који нас љубављу Својом милује и чува од свакога зла.

[carousel_slide id=’35545′]

Сивац – У недељу 13. по Педесетници, 6/19. септембра 2021. године, када наша света Црква молитвено празнује спомен на чудо светог архангела Михаила у Хони, у Светониколајевском храму у Сивцу, у склопу Литургије служен је Молебан поводом почетка нове школске године.

Свету Литургију је служио надлежни парох презвитер Даниел Кобиљски. На крају свете Литургије, отац Даниел  је поздравио присутне, са жељом да деца у здрављу душе и тела, уз Божју помоћ, усвоје корисна знања да би била на радост својим родитељима, а Цркви и отаџбини на корист.

[carousel_slide id=’35568′]

Суботица – У недељу, 6/19. септембра 2021. године, на празник Чуда светог архангела Михаила у Хони, заштитника Епархије бачке, празнични дан увеличало је и служење Молепствија о почетку школског рада у Световазнесенском храму у Суботици.

После одслужене свете Литургије, којом је началствовао протопрезвитер Драган Стокин, уз саслужење протопрезвитера Душана Ђукића, архијерејског намесника суботичког, и протојереја-ставрофора Душана Руса, умировљеног свештеника, служено је Молепствије о почетку школског рада. Овом светом чину присуствовали су полазници православног катихизиса, вероучитељи, многобројни родитељи, просветни радници и благочестиви хришћани овога светога храма.

[carousel_slide id=’35557′]

Змајево – У Светониколајевском храму у Змајеву, у склопу свете Литургије је извршен чин призива Светога Духа за почетак нове школске године. Присуствовао је велики број деце која похађају веронауку са својим вероучитељем Лазаром Кисином. Свету Литургију је служио протонамесник Дарко Јелић, надлежни  који се обратио ђацима речима поуке о непрестаној потреби човека да се усавршава у Богу и новим сазнањима. Светој Тајни Причешћа приступили су многобројни ученици. После свете Литургије уприличено је послужење за сву децу у порти храма.

[carousel_slide id=’35713′]

Сириг – У недељу, 19. септембра, када наша Црква прославља спомен на чудо светог архангела Михаила у Хони, у храму светог оца Василија Острошког у Сиригу у склопу свете Литургије служен је чин призива Светог Духа пред почетак нове школске године. Свету Литургију је служио протојереј Дојчин Стојановић, надлежни парох. Светој Чаши приступио је и велики број деце, коју је отац Дојчин на крају свете Литургије покропио освећеном водом, пожелевши им много успеха у новој школској години, да марљиво изучавају науке које им се предају, а пре свега да буду добри хришћани.

[carousel_slide id=’35722′]

Сомбор – Следујући јеванђелским речима о пуштању деце ка Господу, у свим храмовима Епархије бачке су на молитву за почетак школске 2021/2022. године заједно дошлa деца, родитељи и наставници. Кроз молитвене прозбе, присутни су заискали од Господа Христа, Преблагог и Тихог Учитеља, да благослови предстојеће школске подвиге. У храму Светог великомученика Георгија у Сомбору, свету Литургију је служио протонамесник Бранислав Шијачић.

[carousel_slide id=’35746′]

Будисава – У храму Сабора српских светитеља у Будисави, у склопу свете Литургије коју је служио јереј Бранко Милосављев, надлежни парох, извршен је чин призива Светога Духа на почетку нове школске и академске године.

После прочитаног јеванђелског зачала, отац Бранко је поучио сабрани народ да је читав свет тај Виноград, око кога се морамо трудити и радити, да би донео добар род, али да ту можемо и морамо разумети и наше душе, као и душе наше деце деце. Ако желимо да они буду достојни наследници немањићког трона и благослова Светог Саве, морамо сви заједно дати свој допринос у њиховом узрастању, како би саборно достигли меру раста висине Христове и удостојили се Царства небескога.

На крају, по датом отпусту Литургије, прво су дечица благосиљана светом водом уз поделу антидора, а за њима и остали верујући народ.

[carousel_slide id=’35754′]

Црвенка – Благодарни Богу Оцу, Сину и Светоме Духу, предшколци, ученици и студенти парохије црвеначке окупљени на литургијсмом сабрању помолили су се за почетак новог наставног рада.

За организацију заједничког доласка ученикâ у храм и за њихово упознавање са значајем молитвеног сабрања побринула се катихета Софија Бошњак. Свим малим саслужитељима литургиског сабрања припремљени су дарови и послужење у порти храма Светог Саве у Црвенки.

[carousel_slide id=’35762′]

Бачка Паланка – У недељу 6/19. септембра 2021. године, у бачкопаланачким храмовима  Рођења Светог Јована Крститеља и Покрова Пресвете Богородице, у продужетку свете Литургије је служен молебан за почетак нове школске године.

Ученици, студенти и професори су се за просвећење ума и срца  и примање корисних наука у молитвама обратили Господу.

[carousel_slide id=’35774′]

Чуруг – У недељу 13. по Педесетници, 6/19. септембра 2021. године,  у Световазнесенском храму у Чуругу, у склопу свете Литургије коју је служио протојереј Милан Ђурић, надлежни парох, служен је чин призива Светог Духа пред почетак нове школске године. Овом светом чину присуствовали су полазници православног катихизиса, вероучитељи, учитељи и наставници и благочестиви хришћани овога светога храма. Велики број деце и верног народа приступио је светој Тајни Причешћа, које је  отац Милан на крају свете Литургије и молебана покропио освећеном водом, пожелевши им здравља и да марљиво испуњавају своје школске обавезе уз благодатну помоћ Свесветога Духа.

[carousel_slide id=’35782′]

Print Friendly, PDF & Email