Прослава храмовне славе и увођење у дужност новог пароха у Будисави

У недељу, 12. септембра 2021. године, благочестиви и верни народ у Будисави прославио је престони празник храма Сабора српских светитеља.

У навечерје празника, бденије је служио протојереј Миленко Поповић, парох темерински, уз саслужење протојереја Александра Брашанца, пароха каћког. Празнично славље и узношење молитве Богу Живом и његовим светима из рода српског настављено је на сâм дан празника. Свету Литургију је служио протојереј Бране Миловац, а саслуживали су пароси каћки: протојереј Александар Брашанац и јереји Владимир Марков и Лео Малешевић, администратор ове парохије. Беседећи после прочитаног јеванђелског одељка, прота Бране је својом надахнутом беседом поучио мноштво окупљеног народа, истичући да су се многи Срби прославили као светитељи чинећи само једно – сведочећи Христа, Распетог и Васкрслог, и Његово свето Јеванђеље; чувајући име Христово и идентитет свога народа и учвршћујући га у вери, што је задатак сваког пастира Цркве, као и сваког Србина и православног хришћанина. 

По заамвоној молитви извршен је трократни опход око светога храма и служен је помен ктиторима, приложницима, свештенослужитељима и парохијанима храма у Будисави.

Радост празника увеличала су дечица, чланови Културно-уметничког друштва Младост из Будисаве, која су извела кратак програм, те су својом песмом и игром обрадовала и испунила срца свих присутних у порти светога храма, где је под сводовима летњиковца уприличено послужење, које су својом љубављу припремили парохијани овога места.

Прослава славе храма у Будисави завршена је служењем вечерњег богослужења и благосиљањем славских дарова. Вечерњим богослужењем началствовао је протојереј Бранислав Мркић, архијерејски намесник новосадски други, уз саслужење протојереја Остоје Нијемчевића и јереја Живка Рајиновића, парохâ ковиљских, као и јереја Бранка Милосављева, новопостављеног пароха у Будисави. По завршеној служби и освећењу славских дарова, прота Бранислав је, поздравивши све присутне, истакао да је велика радост у прослави овог великог празника и да је та радост у овоме дану двострука. Прва радост јесте „молитвени сабор поводом храмовне славе у Будисави, Сабора српских светитеља, патронâ и заштитникâ верног народа овог местаˮ, а друга радост је увођење у дужност новог пароха, оца Бранка. Говорећи о овом великом празнику, подсетио је све присутне на значај празника „Сабора предивних светитеља, на чијем прочељу и престолу седи први архиепископ и просветитељ Саваˮ, међу којима су многи архиепископи и патријарси и свети, „духовне горостасне личности, које су кроз векове нашу Цркву и нашу државу сачувалиˮ да бисмо и ми данас живели у оквиру ове државе и Цркве. Због тога је потребно да им одамо нашу молитвену благодарност, јер су они, као и сви свети, „савршени пример нама, за свагдашње угледање и они треба да буду нама образац живљења нашега овде на земљиˮ.

Пошто је прочитао одлуку Његовог Преосвештенства Епископа бачког г. Иринеја, прота Бранислав је од срца упутио речи добродошлице оцу Бранку, са жељом да са духовним успехом служи у повереној му парохији и да његова служба буде на радост најпре Господу, као и Епископу, браћи свештеницима и верном народу који му је поверен, те да буде добар пастир.

Отац Бранко је захвалио најпре Преосвећеном епископу Иринеју на указаној части, благослову и поверењу, кроз поверавање ове парохије, а потом и проти Браниславу на топлим и срдачним речима добродошлице, истичући да ће се потрудити, уздајући се у Господа, да све од себе учини и колико је у његовим моћима, како би, кроз поверену му службу, служио светој Цркви и верном народу без мањкавости.

Кумови овогодишње славе били су господа Зоран, Горан и Новак Максимовић, са својим породицама, а кумство за наредну годину преузеле су сестре Даница, Драгица и Деспина Поповић.

После светих богослужења, празнична радост настављена је у просторијама Светосавског дома у Будисави, где су овогодишњи кумови уприличили трпезу љубави.

[carousel_slide id=’35239′]

Print Friendly, PDF & Email