Најава: Хиротонија архимандрита Дамаскина за Епископа мохачког

На редовном пролећном заседању, одржаном у Београду од 24. до 29. маја 2021. године, Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве изабрао је архимандрита Дамаскина (Грабежа), настојатеља манастира Светог Романа у Ђунису, за викара Епископа бачког, са титулом Епископ мохачки. Хиротонија изабраног Епископа мохачког биће обављена у недељу, 19. септембра 2021. године, у Спомен-храму Светога Саве у Београду, са почетком у 9 часова, на светој архијерејској Литургији коју ће служити Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије са архијерејима и свештенством. Претходног дана, у суботу, 18. септембра, биће служено свечано вечерње богослужење са чином наречења изабраног Епископа, са почетком у 18 часова, у старом Саборном храму Светог архангела Михаила у Београду.

Животопис новоизабраног Епископа мохачког архимандрита Дамаскина

Архимандрит Дамаскин (световно Драган Грабеж) рођен је 15. августа 1975. године, у Дрвару, од оца Влајка, свештеника, и мајке Драгице. Основну школу и гимназију је завршио у родном граду. После завршетка гимназије уписује се истовремено на Природно-математички факултет Универзитета у Београду и на Богословски факултет. Дипломирао је на Богословском факултету Српске Православне Цркве у Београду, 2001. године. Професор и васпитач у Богословији Светог Кирила и Методија у Нишу био је од 2002. до 2011. године, са прекидом због усавршавања.

Монашки постриг је примио од тадашњег епископа нишког Иринеја (потоњег Патријарха српског) у храму хиландарског метоха при Богословији, 21. децембра 2006. године, добивши монашко име Дамаскин. У чин јерођакона, а потом и јеромонаха, рукоположио га је блаженопочивши патријарх, тада епископ нишки, у храму Светих архангела у Нишу и поставио за духовника у манастиру Покрова Пресвете Богородице у Ђунису.

Од 2008. до 2010. године усавршавао се на Духовној академији у Тројице-Сергијевој лаври, где је 2010. године одбранио кандидатску дисертацију Утицај руског монаштва првог емиграционог таласа на духовни живот у Србији 20-их и 30-их година XX века, добивши трећу награду у групи најбољих кандидатских дисертација те године. Школске 2011/2012. борави у Солуну, на Аристотеловом универзитету, где учи грчки језик и припрема се за докторске студије. Благословом тадашњег епископа нишког г. Јована, 4. августа 2012. године, постављен је за настојатеља манастира Светог Романа у Ђунису, добивши чин синђела, а 2013. године чин протосинђела.

Епископ нишки г. Арсеније га је 2018. године, на празник Светог Романа, славу манастира, рукопроизвео у чин архимандрита и игумана Светороманске обитељи.

Print Friendly, PDF & Email