Прослава Успења Пресвете Богородице у Епархији бачкој

Саборни храм у Новом Саду – Његово Преосвештенство Епископ бачки г. Иринеј началствовао је на празник Успења Пресвете Богородице, у суботу, 15/28. августа 2021. године, на светој архијерејској Литургији у Саборном храму у Новом Саду. Преосвећеном владици Иринеју су саслуживали свештеници и ђакони Епархије бачке.

После прочитаног јеванђелског зачала, Епископ бачки Иринеј је беседио о значају празника Успенија Пресвете Богородице. „Није нимало необично, у складу са вером свете Цркве Божје и са нашом вером православном, да главни празник било којега светога, посебно и пре свега Пресвете Богородице, јесте празник њеног или његовог упокојења, а не празник рођења. Данас славимо упокојење Пресвете Богородице, њену телесну смрт , а њено рођење је тек други по значају њен празник. Успеније је на нашем данашњем језику уснуће. Богородица није била плен гроба и труљења, како каже црквени песник, него се заиста преселила, преставила се, прешла – као Мати Живота – Самоме Личностном Животу, своме Сину, Господу своме и нашем, Ономе Кога је она била удостојена да роди, као најчистије и најсветије створење у роду људскоме. Она, као што каже црквени песник, у свему је изузетак, у свему је чудо и чудесна: у девствености рађа не на природан начин него на један чудесни, натприродни начин – силаском Духа Светога на њу. Она спаја у себи оно што је у обичном људском искуству неспојиво – и материнство и девичанство. Исто тако, и њена смрт је сасвим друкчија него упокојење обичних, смртних људи. Она, као што у Рођењу Сина свога није изгубила девственост, тако ни у смрти није напустила живот и овај наш свет него је и даље жива као Мати Живота. Пресвета Богородица је била подложна природним законима, иако најчистија и насјветија у људскоме роду, па тиме и старењу и упокојењу. Али, у исто време – као облагодаћена свим својим бићем, освећена, обожена, најчистија и најсветија – она превазилази све те датости и законитости створене природе, по речи Господњој да где Бог хоће, ту се надилази и превазилази поредак природе, ту постаје поредак Јеванђеља, слободе и благодати Духа Светога. То је, дакле, с једне стране, упокојење, с друге стране, прослављење и тела и душе, целе личности Пресвете Богородице”, истакао је Епископ бачки. Преосвећени владика Иринеј је сабраном верном народу честитао празник, уз молитвену жељу да Пресвета Богородица буде свагда са нама и међу нама својом материнском љубављу и непрекидном молитвом за нас, „јер, кроз њену молитву, Бог дарује све синовима и кћерима Своје Цркве”.

[carousel_slide id=’34535′]

Успенски храм у Новом Саду – На дан када се сећамо и молитвено празнујемо Пресвету, Пречисту, Преблагословену Владичицу нашу Богородицу, 15/28. августа 2021. године, празник Успенија Пресвете Владичице наше Богородице заузима посебно и значајно место међу празницима који су установљени у славу Божју, а у част Његове Пресвете и Пречисте Мајке. Овај празник је храмовна слава Светоуспенске цркве у Новом Саду.

Бденије уочи празника служио је протојереј-ставрофор Стојан Билић, парох Саборног храма у Новом Саду, уз саслужење протојереја Предрага Билића, протонамесника Милорада Мировића, презвитерâ Станка Лакетића и Живка Рајиновића, свештенослужитеља Успенског храма и новосадских ђакона. Прота Стојан је честитао навечерје празника свештенослужитељима и парохијанима овога светог храма, а протопрезвитер Жељко Латиновић је захвалио на љубави свештенству и верном народу, позвавши све на свету Литургију.

Узношење молитава Богу и Његовој Пречистој Мајци настављено је и на сâм дан празника. Свету Литургију служио је протојереј-ставрофор Радован Лазић, уз саслужење протонамесника Игора Игњатова и свештенослужитељâ Светоуспенског храма. После прочитаног јеванђелског одељка, надахнуту и веома поучну беседу изговорио је отац Игор, парох футошки. Својим појањем, топлини православног богослужења допринео је хор Светоуспенске цркве Антифон.

После опхода око порте Успенског храма служен је помен свим оснивачима, ктиторима, свештенослужитељима и парохијанима Успенског храма. (Због радова у порти није могао да се врши трократни опход око храма, у самој порти).

Прота Радован је, после отпуста, честитао славу свештенству и парохијанима Успенске цркве, а прота Жељко Латиновић, старешина Успенског храма, честитао је празник присутнима и призвао благослов Пресвете Богородице на род људски, пожелевши да све људе Богомајка увек води путем спасења ка Сину Свом, у Царство небеско.

На вечерњем богослужењу је свештеник Лазар Мајсторовић, парох ветернички, благословио и освештао славске дарове, колач и жито. Кумови овогодишње славе били су господин Тихомир Јаковљев са породицом, а кумство за наредну годину су преузели Слободан Ковачић, Драгица Кричковић и Немања Чанак.

[carousel_slide id=’34697′]

Куцура – На празник Успења Пресвете Богородице, у суботу, 15/28. августа 2021. године, Светоуспенски храм у Куцури је молитвено прославио храмовну славу. Бденијем уочи Велике Госпојине началствовао је протопрезвитер Далибор Купусовић, архијерејски намесник врбашки, уз саслужење свештенства Епархије бачке.

На дан празновања Успенија Пресвете Богородице свету Литургију је служио протонамесник Јован Кезан, парох србобрански, уз саслужење протонамесника Јована Кисина, настојатеља Светоуспенског храма у Куцури. Честитавши присутнима празник, отац Јован је истакао да Успеније Пресвете Владичице наше Богородице заузима посебно и значајно место међу празницима који су установљени у славу Божју, а у част Његове Пресвете и Пречисте Мајке. По заамвоној молитви извршен је опход око храма, а потом чин благосиљања славских дарова. Кума овогодишње славе била је госпођа Десанка Радаковић, а кумство за следећу годину прихватила је госпођа Снежана Радошевић.

[carousel_slide id=’34590′]

Суботица – Прослава празника Успенија Пресвете Богородице, заштитнице параклиса надомак Суботице, започела је служењем празничног бденија у петак, 14/27. августа 2021. године, које је служио протопрезвитер Душан Ђукић, архијерејски намесник суботички, уз саслужење презвитера Илије Анђелића.

Молитвена прослава празника настављена је служењем свете Литургије на дан празника, у суботу, 15/28. августа 2021.године. Светом Литургијом је началствовао протопрезвитер Душан Ђукић, уз саслужење презвитера Илије Анђелића. После прочитаног јеванђелског зачала, прота Душан је свима присутнима честитао празник Успења Пресвете Богородице и упутио речи поуке о празнику. Сабрани око ове дивне светиње причестили су се Телом и Крвљу Господа Исуса Христа. На крају празничног богослужења извршен је трократни опход око храма и служен помен ктиторима, приложницима, свештенослужитељима и парохијанима.

Слава параклиса Успенија Пресвете Богородице завршена је служењем вечерњег богослужења, којим је началствовао протонамесник Гордан Увалић, парох александровачки, уз саслужење презвитера Дарка Ивковића, пароха пачирског, презвитера Игора Стакића, пароха бајмочког, и ђакона суботичког Лазара Ђачића. У склопу вечерњег богослужења, освештани су славски дарови. Залог кумства за наредну годину г. Слободан Мартиновић предао је г. Гордану Ђарићу. Прославом празника Успенија Пресвете Богородице уједно су и завршени овогодишњи Богородичини дани у Суботици.

[carousel_slide id=’34603′]

Стапар – Празник Успења Пресвете Богородице (Велика Госпојина) слава је храма на Водици у Стапару. Због обилних падавина и онемогућеног одласка на Водицу, богослужења су служена у храму Ваведења Пресвете Богородице у Стапару. Уочи празника, 14/27. августа 2021. године, служено је празнично вечерње које је предводио протонамесник Гордан Увалић уз саслужење надлежних пароха.

На сâм дан празника Успења Пресвете Богородице, 15/28. августа, светом Литургијом је началствовао презвитер Владимир Марков, уз саслужење презвитерâ Ђуре Родића и Николе Дувњака, као и ђакона Владе Поповића. После заамвоне молитве, освештани су славски дарови које су принели овогодишњи кумови – породица Томић, а кумство за наредну годину прихватила је породица Мрђанов. Свету празничну Литургију увеличао је својим милозвучним појањем домаћи дечји хор који је предводила диригент госпођа Љиљана Савин.

На вечерњем богослужењу началствовао је протојереј Бранислав Мркић, архијерејски намесник новосадски други, уз саслужење многобројног свештенства и ђаконства Епархије бачке.

[carousel_slide id=’34639′]

Тител – Празник Пресвете Богомајке, у Тителу је прослављен торжествено. Уочи овог дивног и великог празника Успења Пресвете Богородице, служено је празнично бденије, којим је началствовао протопрезвитер Миладин Бокорац, архијерејски намесник жабаљски, уз саслужење четворице свештеника Епархије бачке. На дан храмовне славе, у суботу, 15/28. августа 2021. године, свету Литургију је служио  протопрезвитер Милош Јевросимов, парох тителски. После прочитаног одељка из светог Јеванђеља, прота Милош је говорио о Пресветој Богородици и значају овог великог празника за спасење рода људскога. На вечерњем богослужењу је извршено благосиљање славских дарова, уз молитвено учешће тројице свештеника из архијерејског намесништва жабаљског. Пригодним  речима поуке и спасоносним за све, вернима се обратио презвитер Младен Јовановић, парох шајкашки. Кум овогодишње славе, господин Жељан Субић, дипломирани теолог и вероучитељ из Титела, даривао је светом храму предивну одежду црвене боје са златовезом. Кумство за следећу годину је преузео Лука Прегун, ученик седмог разреда основне школе у Тителу.

[carousel_slide id=’34652′]

Бачки Јарак – И ове године свечано је прослављен празник Успења Пресвете Богородице, коме је посвећен храм у Бачком Јарку.

Празнично бденије служено је у петак, 27. августа. Вечерњим богослужењем је началствовао протојереј Бранислав Мркић, архијерејски намесник новосадски други, уз саслужење свештенства Епархије бачке. После бденија, прота Бранислав је пригодним речима честитао свима навечерје празника и истакао значај Пресвете Богородице и њеног уснућа за нашу свету Цркву.

Сутрадан, у суботу, 28. августа, служена је света Литургија, којом је началствовао протојереј-ставрофор Илија Проле, уз саслужење презвитера Драгана Петровића, пароха у Бачком Јарку.

По прочитаном јеванђелском одељку, у својој омилији прота Илија је са окупљеним верним народом поделио своје молитвене мисли упућене ка Пресветој Богородици истакавши да је празник Успења Пресвете Богородице највећи празник из реда празника посвећених Пресветој Богородици.

Светој Тајни Причешћа приступио је велики број парохијана из Бачког Јарка, међу којима је било и много деце. По отпуста свете Литургије обављена је литија око храма.

Једнодушно благодарећи Богу и Пресветој Богородици, у црквеној порти приређено је скромно послужење за све сабране. Вечерње богослужење је служио презвитер Живко Рајиновић, парох из Горњег Ковиља, уз саслужење презвитера Ивана Спасевског, пароха уз Темерина, и протојереја-ставрофора Радивоја Нунића, умировљеног пароха ченејског. Вечерњем богослужењу и благосиљању славских дарова присуствовао је и презвитер Лео Малешевић, парох из Каћа. После вечерњег богослужења, извршен је чин благосиљања славских дарова, а потом је уприличена трпеза љубави.

[carousel_slide id=’34667′]

Кљајићево – На празник Успења Пресвете Богородице, верни народ Кљајићева је прославио храмовну славу. На светој Литургији је началствовао протонамесник Саво Николић, архијерејски намесник сомборски, уз саслужење протонамесника Бранислава Спасојева, надлежног свештеника. Беседећи и поучавајући после прочитаног јеванђелског одељка, отац Саво је истакао значај празника Успења Пресвете Богородице и наду и жељу да се следећа слава прослави у храму који је у изградњи. На вечерњем богослужењу је началствовао протопрезвитер Миладин Бокорац, архијерејски намесник жабаљски, уз саслужење презвитера Даниела Кобиљског, пароха сивачког. Овогодишњи кум славе је Рајко Борић са својом породицом, а залог славског колача за наредну годину је преузео Слободан Манојловић.

[carousel_slide id=’34686′]

Липар –  У Липару је прослављена храмовна и сеоска слава, празник Успења Пресвете Богородице, уз који је ове године прослављена и стогодишњица од оснивања села. Празнично бденије је служио презвитер Ђорђе Цвијановић, надлежни парох.

На дан  храмовне и сеоске славе служена је света Литургија, којом је началствовао презвитер Перо Анђелић, парох кулски, уз саслужење надлежног пароха. Својим појањем литургијско сабрање увеличао је црквени хор из Сомбора „Свети цар Константин и царица Јелена“, а отац Перо је одржао надахнуту  беседу о важности празника за све хришћане. По завршетку литургијског сабрања, у Дому културе је одржана свечана академија поводом стогодишњице од оснивања села. По завршеном културно-уметничком програму свечaно је откривен и освештан споменик оснивачима села, солунским добровољцима, и положени су венци.

Вечерњим богослужењем је началствовао је протојереј Брана Влајковић, парох сомборски, док су му саслуживали протонамесник Дарко Јелић, парох змајевачки, и презвитер Далибор Зарић, парох сенћански. За певницом су појали презвитер Ђорђе Цвијановић и Жарко Павловић, вероучитељ из Бајше. По завршеном богослужењу, извршен је чин освештавања славских дарова, приноса овогодишње куме Јоване Бабић из Липара, а отац Далибор се обратио верном народу са пригодном беседом о Пресветој Богородици као заступници свих људи. За новог кума јавио се Ђорђе Рубежић из Липара.

[carousel_slide id=’34722′]

Сомбор – Уочи празника Успења Пресвете Богородице, празнично бденије на Великом православним гробљу у Сомбору служио је протонамесник Срђан Нешић, уз саслужење ђакона Александра Верића.

На дан храмовне славе, на Великом православном гробљу светом Литургијом  је началствовао протонамесник Бранислав Шијачић, уз саслужење јереја Вељка Пејовића, свештеника из Америке.

После трократног опхода око храма, славске дарове је благословио протонамесник Срђан Нешић. Овогодишња кума славе била је Александра Росић са синовима Борисом и Александром, која је даривала храм покривкама за Часну Трпезу, налоњ и сто,  целиваонице и завесу за црквене двери. Кумство за наредну годину је преузела Смиљана Хубаи.

[carousel_slide id=’34729′]

Растина – Житељи Растине прославили су своју храмовну и сеоску славу, празник Успенија Пресвете Богородице. Овогодишња прослава је двоструког карактера, пошто се обележава и стогодишњица доласка првих досељеника из Лике. У питању су солунски добровољци, који су касније насељавани у већем броју и добијали куће и земљу на основу краљевског указа краља Александра Карађорђевића.

Прослава је започела уочи празника празничним бденијем које је служио презвитер Мирко Божић, надлежни парох.

На сâм дан празника свету Литургију је служио надлежни парох, уз саслужење протођакона Стевана Кричке из Епархије нишке. У наставку свете Литургије извршен је трикратни опход око храма и помен ктиторима и приложницима. Потом је на споменику у центру, уз присуство мештана и гостију села одслужен парастос оснивачима села, као и мештанима пострадалим у логору у Шарвару. На вечерњем богослужењу благословени су славски дарови које су принели овогодишњи кумови, породица Милинковић, који су храму даривали комплет светих сасуда за служење свете Литургије, а кумство за наредну годину прихватила је породица Везмар.

[carousel_slide id=’34757′]

Пивнице – Благочестиви народ у Пивницама прославио је свечано своју храмовну и сеоску славу, Успеније Пресвете Богородице, 15/28. августа текуће године. Празничном вечерњом службом у навечерје празника началствовао је презвитер Милан Цирар, парох деспотовачки, уз саслужење протонамесника Петра Бикара, надлежног пароха. На сâм дан славе, свету Литургију је служио парох пивнички, а саслуживао је протонамесник Милан Ичин, свештенослужитељ у Бечеју. У литији око храма учествовао је и презвитер Томислав Живковић, парох парашки. Светој Литургији су присуствовали свештеник Словачке евангеличке а.в. цркве г. Јан Захорец, председник Општине Бачка Паланка г. Бранислав Шушница, са својим замеником г. Митом Лачанским, председница Месне заједнице у Пивницама госпођа Ана Часар, као и госпођа мр Катарина Радисављевић, руководилац етнолошког одељења Музеја Војводине са сарадницима. Вечерњом службом је началствовао протопрезвитер-ставрофор Ђорђе Ђурђев, настојатељ Саборног храма у Новом Саду, уз саслужење протопрезвитера Стевице Илића, архијерејског намесника бачкопаланачког, а уз молитвено присуство протопрезвитера-ставрофора Радослава Живанова, умировљеног свештеника из Бачке Паланке. После појања тропара, благосиљани су славски дарови, које је принео кум овогодишње славе Иван Трифунов, који је храму даривао епископски трон у олтару. Кумство за следећу годину прихватио је г. Будимир Драгичевић, тутор Светоуспенске цркве. Галерија Матице српске је овом приликом, на челу са својом управницом госпођом др Татјаном Палковљевић Бугарски, приложила дигитални принт иконе светог Јована Крститеља, рад непознатог аутора из 18. века,  чији се оригинал налази у Галерији од 1956. године, а власништво је Црквене општине у Пивницама, те се на овај начин поменута икона вратила после 65 година у Пивнице. После богослужења, приређена је трпеза љубави.

[carousel_slide id=’34770′]

Print Friendly, PDF & Email