У Бачкој Паланци одржана промоција књиге „Последњи дуд”

У недељу, 4. јула 2021. године, у оквиру духовних свечаности Од Видовдана до Ивањдана, а у организацији Црквене општине бачкопаланaчке, у порти Светојовановског храма у Бачкој Паланци одржана је промоција књиге Последњи дуд, аутора блаженопочившег протојереја-ставрофора Николе Антића. О књизи су говорили теолог Стеван Јурић, Југослава Лулић, професор српског језика, и Тамара Антић, унука аутора књиге и директор Гимназије „20. октобар” у Бачкој Паланци.

Окупљенима је поздравне речи упутио теолог Стеван Јурић. У свом уводном излагању, г. Јурић је поменуо биографију проте Николе, али и подсетио на промоцију прве ауторове књиге сећања истоименог назива Последњи дуд, која је била одржана 1997. године, такође у порти Светојовановског храма, а непосредно пред упокојење проте Николе Антића.

Тамара Антић, унука аутора књиге, по жељи његове кћерке Наде Антић, прочитала је писмо које је она упутила присутнима на промоцији књиге са дубоким жаљењем због немогућности да физички присуствује.

Потом, сабрани на промоцији били су у прилици да чују одломак из првог дела првог поглавља књиге који носи назив Оправдање, а у ком је аутор изложио своје мотиве за писање књиге. Текст је прочитала Александра Продановић.

Југослава Лулић, професор српског језика, била је једна од првих која је читала рукописе књиге. Написала је предговор за њу, а на промоцији је поделила своје утиске.

На крају, Стеван Јурић је поменуо свој последњи сусрет са протом Николом, испричао причу о аманету који му је прота оставио али и упутио је своје оправдање због тога што се толико дуго чекало да књига изиђе из штампе.

У оквиру промоције књиге уприличени су и драмски прикази прича из прве и друге књиге Последњи дуд, које су извела деца Павле Ђаковић, Мирослав Петрић и Мара Којић. Како је истакнуто, реиздање прве књиге планирано је за јесен 2021. године.

[carousel_slide id=’32617′]

Print Friendly, PDF & Email