Епископ Исихије свечано устоличен у трон Епархије ваљевске

https://youtu.be/ks42miJhRCQ

Патријарх Порфирије: Народ Ваљевске епархије је добио достојног наследника Владике Милутина!

На величанственом литургијском сабрању у Храму Васкрсења Христовог у Ваљеву Његова Светост Патријарх српски Г. Порфирије свечано је увео у трон Епархије ваљевске Епископа ваљевског Г. Исихија, коме је Свети Архијерејски Сабор на мајском заседању поверио духовно старање о народу Божјем у завичају новопросијавших светила Цркве Христове Светог Владике Николаја и Преподобног Аве Јустина.

Пословично велика радост довела је бројни верни народ ваљевског краја у епархијски катедрални храм да пожели добродошлицу свом новом архипастиру, Епископу Исихију, који ће своју службу у овом, за Цркву традиционално везаном крају, отпочети петнаесте године од обнављања Епархије ваљевске. Да пожели добродошлицу и принесе молитве за њега, заједно са првојерархом СПЦ и бројним архијерејима…

Светом Архијерејском Литургијом је началствовао Владика Исихије, уз саслуживање Његовог Блаженства Митрополита скопског Г. Јована, Преосвећене Господе Епископа: шабачког Г. Лаврентија, банатског Г. Никанора, британско – скандинавског Г. Доситеја, врањског Г. Пахомија, зворничко – тузланског Г. Фотија, диселдорфског и немачког Г. Григорија, горњокарловачког Г. Герасима, пакрачко – славонског Г. Јована, тимочког Г. Илариона, нишког Г. Арсенија, аустралијско – новозеландског Г. Силуана, далматинског Г. Никодима, осечкопољског и барањског Г. Херувима, захумско – херцеговачког и приморског Г. Димитрија, диоклијског Г. Методија, ремезијанског Г. Стефана, брегалничког Г. Марка и умировљеног Епископа Георгија, као и молитвено учешће Епископа новосадског и бачког Г. др Иринеја, чији је помоћник до избора за Епископа ваљевског био Владика Исихије. Саслуживали су и изабрани викарни Епископи: архимандрит Дамаскин (мохачки),  архимандрит Сава (марчански) и архимандрит Јеротеј (топлички) и бројни свештенослужитељи из више епархија. Свечаности богослужења допринели су и Хор свештеника и теолога, под управом протонамесника Бранка Чолића, Црквени хор „Хаџи Рувим“ и Камерни хор „Емануил“ са диригентима Вањом Урошевић и Милицом Степановић – Бабамилкић, као и Хор ковиљских монаха, чији је сабрат донедавно био Владика Исихије. Међу бројним уваженим гостима свечаности били су шеф српске дипломатије Никола Селаковић, градоначелник Ваљева Лазар Гојковић, представници локалних самоуправа Колубарског округа, Војске Србије, Министарства унутрашњих послова и јавних установа.

Епископ Исихије данас је постао Епископ Епархије ваљевске, која је у јединству са помесном Српском Православном Црквом, а то значи – не представник једне људске организације, која је у комуникацији са другим организацијама овог света, јер Црква није напросто људска организација, ни најважнија организација у једном народу и држави. Црква је тело Христово, чија је глава сам Господ Христос, а сви они који су крштењем сједињени чине један организам. Стога, Епископ је на месту и обличју Христовом и он је представник Христов, поучио је у беседи о узвишености епископске службе Његова Светост Патријарх српски Г. Порфирије приликом увођења Епископа Исихија у трон Епархије ваљевске. Епархије, која је 2006. године обновљена на челу са блаженопочившим Епископом Милутином, који је био Епископ Цркве Христове онако како су апостоли проповедали, Свети оци сведочили и како ми православни хришћани верујемо. Епархији, која је у другој половини 20. века била извор и стециште истинске и аутентичне вере и богословља, али и стециште људи са свих страна који су били жељни живог Бога, истакао је Патријарх Порфирије.

  • Одавде су поникли пре свега Свети Владика Николај, нови Златоусти, затим онај који се наслањао на Владику Николаја и у истом духу у ком је он, а пре њега Свети оци Цркве, сведочио реч Христову, Преподобни Отац Јустин Поповић. Мало је данас православних Срба које није дотакла реч Владике Николаја или Оца Јустина, а најчешће реч обојице, и који нису њиховом речју обогаћени. Реч епископа треба да се темељи на вери у живог Бога. Ништа боље и ништа лакше, јер епархија у коју долазите јесте епархија вере, епархија молитве и епархија љубави. Народ ове епархије јесте честит и побожан – лепе су речи Патријарха Порфирија о завичајцима новопросијавших светитеља, које завређују благодарје свих који овде живе, али и на нова прегнућа у славу Божју обавезују.
  • Честити и побожни народе овог краја, добијате, сигуран сам, достојног наследника Владике Милутина, великих старих епископа ове епархије, али и човека који је израстао у истом духу којим ви живите. То је дух Светога Саве, Светог Владике Николаја и Оца Јустина. Кажем „дух“, а то значи начин живота – однос према Богу и ближњем, јер то двоје не може да буде раздвојено – поручио је Патријарх Порфирије, благосиљајући Владику Исихија и његове епархиоте – народ који је, према његовим речима, „украс Цркве Христове“.

По благослову Патријарха Порфирија, одлуку Светог Архијерејског Сабора о избору Владике Исихија за Епископа ваљевског прочитао је Епископ зворничко – тузлански Г. Фотије. У тексту одлуке се обнародује његов избор и позива верни народ да му својим молитвама помогне у овој узвишеној служби.

Подражавајући светитеље, да се заједно уподобљавамо Господу

У приступној беседи Епископ ваљевски Г. Исихије узмолио је молитвено заступништво Светог Владике Николаја и Преподобног Оца Јустина, као и свештенство, свештеномонаштво и верни народ Ваљевске епархије да му молитвама и добрим делима буду сатрудници у вршењу епископске службе.  Данашњи празник у коме заједничаримо са свима светима, учи нас да смо сви призвани на светост. Жеља ми је да се, подражавајући светитеље, сви заједно уподобљавамо Господу, навео је Владика Исихије.

  • У својој служби трудићу се да проповедам истиниту веру, засновану на Светом Писму и светим Оцима, „премудрост Божју у тајни сакривену, коју предодреди Бог пре векова за славу нашу“ (1. Кор. 2, 7). Да спроводим и развијам дела милосрђа, уз старање о ништима и свима који су на рубовима друштва, занемарени и одбачени…Стараћу се о васпитању деце и омладине и, свестан огромног значаја службе веронауке, пружаћу помоћ и подршку. Одржаваћу најбоље односе и сарадњу са свим важним институцијама и личностима на нивоу града и општина, са војском, полицијом, школама, болницама… без обзира на политичка или друга опредељења – најавио је Владика Исихије.

Промисао Божја довела га је у епархију у којој живи јуначки, одважан и богобојажљив народ. Народ равноапостолних просветитеља и исповедника Владике Николаја и Оца Јустина, најзначајних теолога наше епохе. Овде су и најнежније перо српске лирике Десанка Максимовић, неустрашиви ратници и ликовни ствараоци Хаџи Рувим и братанац му Петар Николајевић Молер,у свим областима (од борбе за слободу, преко стварања државе, до књижевности) бриљантни  Ненадовићи, подсетио је Владика Исихије на великане ваљевског краја, истакавши да ће настојати да следи пут својих претходника најпре Владике Милутина, потом Владике Лаврентија, Епископа Јована Велимировића, др Симеона Станковића све до Пајсија, потоњег српског патријарха и славног Хаџи Мелентија Стефановића. Приступну беседу Владика Исихије крунисао је благодарјем духовном оцу Патријарху Порфирију, чијим се делатним примером духовно водио и изграђивао, Владики бачком Г. др Иринеју, који му је даровао да упија благодатно расуђивање и проницљивост у стварима које се тичу живота Цркве Христове, својој ковиљској браћи са којима је у заједници узрастао у вери, нади и љубави, својим блажене успомене родитељима Милутину и Јелени, који су га с добротом и љубављу васпитавали и, напослетку, родбини, пријатељима и свим знаним и незнаним добротворима.

Никола Селаковић: Владика Исихије је прво дипломатско дете које је постало епископ СПЦ

За свечаном трпезом у Епархијском дому Епархије ваљевске градоначелник Ваљева Лазар Гојковић честитао је Владики Исихију и пожелео му да дуго и успешно духовно предводи овдашњи верни народ. У име председника Србије Александра Вучића, сабране је поздравио министар спољних послова Никола Селаковић. Епархија ваљевска је велика по свом значају за многострадални српски народ као постојбина Светог Владике Николаја и Преподобног Оца Јустина. У православном свету прочула се нарочито крајем 20. и почетком 21. века. Готово да нема у Русији храма у коме нисам видео икону ове двојице Срба, рекао је Никола Селаковић.

  • Велико је задовољство бити данас у једној таквој епархији и присуствовати устоличењу њеног предстојатеља. Велико је задовољство бити данас у Ваљеву, граду честитог и чврстог српског и не само српског народа. Граду, у коме се говори најчистији српски језик. Граду честитих, храбрих и мудрих Ненадовића. Граду великог Војводе Мишића из суседне Мионице, Десанке Максимовић, Матије Бећковића… Граду који је изнедрио много знаменитих имена нашег народа. Драго ми је да је данас овај крај добио новог епископа. Као министар иностраних послова, не могу а да не кажем да ми је драго што је Владика Исихије прво дипломатско дете које је постало епископ СПЦ – рекао је Никола Селаковић, преневши поздраве државног руководства. Он је изразио подршку Владики Исихију и наду да ће његовим молитвама ваљевски крај настави да се развија.

Учеснике сабрања у овом, за историју ваљевског краја, веома важном дану, у име свештенства и монаштва, поздравио је архијерејски заменик Епископа ваљевског протонамесник Филип Јаковљевић.

Верни народ у саборном храму данас је говорио да скоро у граду није било овако свечаног догађаја. Када су сазнали да је Владика Исихије тај који долази, питали су се ко нам то долази, јер су навикли да им епископ буде човек из ових крајева. Видевши лик Владике Исихија и упознавши га, схватили су да он није по географском пореклу Ваљевац, али по духовном и те како јесте, истакао је отац Филип Јаковљевић.

  • Када сам једном приликом био делегиран да се обратим на скупу у Бачкој епархији, рекао сам да поздраве проту Владана Симића, нашег Ваљевца. Онда је Владика Иринеј бачки рекао:“И ја сам Ваљевац“. Био сам збуњен, а онда је он додао:“Ја сам духовно рођен и одрастао уз Аву Јустина и ја сам Ваљевац.“ Следујући томе, Владика Исихије је поникао под омофором Владике Иринеја и с правом можемо рећи да је и он Ваљевац. Такође, као студент у манастиру Ћелије на послушања је долазио и Патријарх српски Г. Порфирије, његов духовни руководитељ. Дакле, с правом можемо рећи да је Владика Исихије дошао међу своје – поделио је са присутнима неке занимљиве анегдоте протонамесник Филип Јаковљевић, заблагодаривши Патријарху Порфирију и свим архијерејима који су данас принели молитве за Владику Исихија и верни народ Ваљевске епархије. У знак молитвеног сећања, он је даривао Владику Исихија иконом Светог Саве. Да је добро дошао и да нашу епархију води још много година.

Надовезавши се на речи благодарја, Владика Исихије их је упутио браћи архијерејима, који су га изабрали за Епископа ваљевског, и најавио да ће дати најбоље од себе како би ову епархију водио богоугодним путем. Посебна благодарја Владика Исихије је упутио Патријарху Порфирију и Владики Иринеју, уз пригодне дарове – иконе Светог Владике Николаја и Преподобног Оца Јустина Ћелијског.

Пожелевши Владики Исихију да све што је од Бога добио и даље узраста у њему уз Божју помоћ, а на корист благочестивог верног народа ове епархије, Патријарх Порфирије је поново указао на значај овог краја.

  • Бити Ваљевац је дато и задато. То може да звучи локално и ограничено. Али, не! Ваљевац значи Владика Николај, Отац Јустин и сви велики људи чија су имена овде поменута. Људи, који су утемељени на Христу. Дакле, Ваљевац значи Христов човек – свечовек, универзални човек. У том смислу да будемо сви Ваљевци, јер то је у исто време и локално и универзално, Христово, богочовечанско… Нека Бог да свима нама то „ваљевско“, на први поглед сужено, али оно што заиста јесмо. Дар који смо добили да бисмо постали богочовечански са Христо – поручио је патријарх Порфирије, благосиљајући новог Владику ваљевског Г. Исихија, са жељом за честим сусретањима у различитим приликама.

Ј. Ј.

[carousel_slide id=’31810′]

https://youtu.be/bp1efCarwbg
https://youtu.be/9s-JMCP6_CE
https://youtu.be/vdlOhruaYTo

ПРИСТУПНА БЕСЕДА ЕПИСКОПА ВАЉЕВСКОГ Г. ИСИХИЈА

Патријарх Порфирије: Народ Ваљевске епархије је добио достојног наследника владике Милутина

Беседа Патријарха српског г. Порфирија на устоличењу Епископа ваљевског г. Исихија

Извор: https://www.eparhijavaljevska.rs

Print Friendly, PDF & Email