У Епархији бачкој прослављен празник Силаска Светога Духа на апостоле

Нови Сад  У недељу Свете Педесетнице, 7. јуна/20. јуна 2021. године, Његово Преосвештенство Епископ новосадски и бачки госпoдин Иринеј началствовао је на светој Литургији у Саборном храму у Новом Саду, а саслуживали су новоизабрани Епископ ваљевски господин Исихије, братство Саборног храма и новосадски ђакони.

У свом архипастирском обраћању владика Иринеј је истакао да празнујемо један од великих Господњих празника у току године.

После отпуста свете Литургије служено је празнично вечерње Свете Педесетнице, на којем су прочитане коленопреклоне молитве.

На редовном мајском заседању Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве, 2021. године, за новог Епископа ваљевског изабран је досадашњи Епископ мохачки г. Исихије, викар Епископа новосадског и бачког др Иринеја. Устоличење новоизабраног Епископа ваљевског ће бити на Покладе, у недељу, 27. јуна, у склопу свете архијерејске Литургије, која ће почети у 9 часова, у храму Христовог Васкрсења у Ваљеву. Тим поводом, Епископ бачки г. Иринеј пожелео је владици Исихију свако добро на повереној му служби у Епархији ваљевској.

После одслуженог вечерњег богослужења, епископ Исихије је бираним речима заблагодарио Преосвећеном владици Иринеју и свима присутнима: „Тридесет година свога живота проживео сам овде са вама, као искушеник и монах у Ковиљском манастиру, а потом, последње три године, и као ваш недостојни викар, као Епископ мохачки. Имао сам благослов Божји, једну трајну Педесетницу у том периоду свога живота, где сам се напајао благодаћу Светога Духа са вашим примером, са вашим очинским речима поуке. Ја остајем сабрат манастира Ковиљ, остајем члан ове Епархије, а послушање ме води у свету Епархију ваљевску“, истакао је новоизабрани Епископ ваљевски.

[carousel_slide id=’31209′]

Гајдобра У Недељу Свете Педесетнице 7. јуна/ 20. јуна 2021. године, празник Силаска Светога Духа на апостоле свечано је прослављен литургијским сабрањем у Гајдобри. У храму Светих апостола Петра и Павла свету Литургију је служио надлежни парох, презвитер Миладин Божиловић. У продужетку свете Литургије служено је вечерње богослужење са коленопреклоним молитвама.

[carousel_slide id=’31459′]

Сомбор У храму Светога великомученика Георгија светом Литургијом је началствовао протојереј-ставрофор Миливој Мијатов, уз саслужење протојереја Александра Лазића, протонамесника Бранислава Шијачића и ђакона Александра Верића. На светој Литургији је појао хор Свети цар Константин и царица Јелена. Након Литургије је служено вечерње, док је верни народ клечећи, уз молитву, плео венчиће од траве и цвећа којима је био покривен под у цркви. Ти венчићи се односе домовима и стављају поред славских икона и кандила.

На Литургији се, после читања Јеванђеља, верном народу пригодном беседом обратио прота Миливој, који је истакао значај празника Педесетнице.

[carousel_slide id=’31181′]

Мошорин Прослава храмовне славе у Мошорину, Силазак Светога Духа на апостоле, почела је у суботу, 19. јуна 2021. године, празничним бденијем које је служио јереј Бошко Р. Маринков, парох мошорински. На празник Педесетнице, светом Литургијом началствовао је архијерејски намесник жабаљски, протојереј Миладин Бокорац, уз саслужење мошоринског пароха Бошка Р. Маринкова и ђакона Јована Вачика. Тумачећи одељак из Јеванђеља, отац Миладин је подсетио на значај историјског догађаја који је и одредио даљи и будући живот Цркве Христове. Истога дана, у поподневним часовима, благослов славског колача и кољива обавили су протојереји Милош Јевросимов, парох тителски, и Иван Вачик, парох гардиновачки, јереји Срђан Јанковић, парох надаљски, Данијел Кобиљски, парох сивачки, Младен Јовановић, парох шајкашки, и Милорад Мишков, парох молски. Овогодишњи кум, г. Тихомир Џамбас, приложио је храму владичанску фотељу, две столице за олтар и сто за потребе у храму. У својој беседи, отац Милош Јевросимов је подсетио Мошоринце на значај празника и позвао их да, као и до сада, буду одани својој Цркви. После благослова славског колача и кољива кумство је предато г. Николи Тривуновићу из Мошoрина.

[carousel_slide id=’31478′]

Чонопља – У храму Силаска Светог Духа на апостоле у Чонопљи свечано је прослављена храмовна слава. Светом Литургијом је началствовао протонамесник Саво Николић, архијерејски намесник сомборски, уз саслужење свештенства Епархије бачке.  После читања одељка из светог Јеванђеља, верном народу се пригодном беседом обратио отац Саво, који је истакао значај и смисао празника Педесетнице. У наставку Литургије учињен је опход око храма и служено вечерње богослужење са коленопреклоним молитвама, како је предвиђено црквеним поретком. Благосиљање славских дарова је обављено у поподневним часовима. Овогодишњи кумови славе су били Милош и Ранка Ћурувија, а кумство за наредну годину је преузео Илија Вуканић. Прослава празника је завршена пригодним културно-уметничким програмом у којем су учествовали дечји црквени хор Мали појци из Сомбора, КУД Извор из Станишића и КУД Вук Караџић из Чонопље.

[carousel_slide id=’31532′]

Горња Рогатица – Храмовну славу на празник Силаска Светог Духа на апостоле молитвено су прославили становници Горње Рогатице. На дан храмовне славе литургијским сабрањем началствовао је презвитер Илија Анђелић, парох суботички. После свете Литургије извршен је трократни опход око храма, а потом и чин благосиљања славских дарова, који су принос г. Петра Шеве. Кумства за наредну годину прихватио се г. Владимир Дамјановић.

[carousel_slide id=’31548′]

Нови Жедник – Прослава празника Силаска Светог Духа на апостоле у Новом Жеднику започела је служењем свечаног празничног бденија, које је служио прoтонамесник Далибор Ратник, парох чантавирски.

На дан славе новожедничког Светотројичног храма, у недељу, 20. јуна 2021. године, литургијским сабрањем началствовао је протојереј Драган Стокин, парох суботички, уз саслужење надлежног пароха. Истога дана, уз молитвено учешће вернога народа,  протојереј-ставрофор Мирко Шипка, умировљени свештеник, извршио је чин благосиљања славског жита и колача, уз саслужење свештенства Епархије бачке. После благосиљања славских дарова, протојереј  Душан Ђукић, архијерејски намесник суботички, поучио је сабране надахнутом празничном беседом, а надлежни парох, протонамесник Далибор, заблагодарио је свим учесницима овог молитвеног славља на труду и љубави.

Овогодишњи кум, господин Радован Писарић, предао је своје кумство господину Александру Васићу.

[carousel_slide id=’31555′]

Ранчево – У Ранчеву, насељу надомак Сомбора, протонамесник Бранислав Шијачић, надлежни парох, пререзао је славски колач. Овогодишња кумa славе је Лана Ђурић.

[carousel_slide id=’31562′]

Print Friendly, PDF & Email