Дечји хор Црквене општине новосадске на манифестацији Дани краљице Јелене Анжујске

Дечји хор Црквене општине новосадске учествовао је на манифестацији Дани краљице Јелене Анжујске, која је од 11. до 13. јуна 2021. године одржана у манастиру Градац и у граду Рашки. Ова манифестација, која постоји од 2006. године има културно-историјски и традиционални карактер за Рашки округ. Настала је у намери да негује сећање на владарку и светитељку краљицу Јелену, ктиторку манастира Градац.

На путу до манастира чланови хора обишли су задужбинарски комплекс Петра I Карађорђевића на Опленцу, цркву Рођења Пресвете Богородице у Тополи и Карађорђев музеј. Потом су посетили два манастира Епархије шумадијске, где су отпевали пригодне песме: манастир Никоље, који се налази на источним падинама Рудника, у селу Шаторњи, и манастир Вољавча, где су се поклонили моштима светог Киријака Отшелника.

У недељу, 13. јуна, после свете Литургије коју је служио надлежни парох, уз саслужење протојереја Миодрага Шипке, архијерејског намесника новосадског првог, и протојереја Милана Малинића, у простору манастирске цркве, Дечји хор Црквене општине новосадске, под вођством диригента Милице Грубишић, извео је бројне духовне и родољубиве песме, на велику радост свих присутних, а уз музичку пратњу господина Јована Летића. Запажено учешће имали су и црквени хор „Свети Ђорђе”, дечји црквени хор „Ђурђевак” и етно група „Ђурђевак” из Ужица.

Простор порте манастира Градац красила је и изложба „France eMotion“ Француског института у Србији, гастрономска изложба Рашког краја коју су припремила удружења и Средња школа „Краљица Јелена” из Рашке. Сестринство манастира Градац у оквиру радионице Наше руке у додиру старих времена представиле су и изложбу сувенира који су инспирисани ликовним решењима из наше далеке прошлости  и духом времена у коме је живела краљица Јелена. Дечју пажњу највише је привукла радионица мозаика, у оквиру које је направљен лик светог Симеона Мироточивог.

[carousel_slide id=’30869′]

Print Friendly, PDF & Email