У Епархији бачкој прослављен Спасовдан

Данас – Спасовдан. Данас, овај дивни празник открива нам сву Тајну Господа и Богочовека Христа. Зашто је Он узео на Себе тело, зашто је постао човек? Узео је на Себе тело да то тело спасе од греха и узнесе изнад свих небеса и посади на сами Престо Господа Славе. То је сав пут Богочовека Господа Христа, сав Његов пут у овоме свету и у овоме животу – да би то био пут свакога од нас, сваког човека, сваког тела људског.

Преподобни Јустин Ћелијски,
Спасовдан, 1967. године, у манастиру Ћелијама.

Чуруг – Прослава Вазнесења Господњег, храмовне и сеоске славе у Чуругу, започела је уочи Спасовдана, свечаним празничним бденијем, на којем је началствовао протопрезвитер Миладин Бокорац, архијерејски намесник жабаљски, уз саслужење свештенства Епархије бачке и новосадских ђакона, Александра Билића и Владе Поповића.

У четвртак шесте седмице по Пасхи, 28. маја/10. јуна 2021. године, на светој архијерејској Литургији началствовао је Његово Преосвештенство Епископ бачки г. Иринеј, а саслуживали су Његово Преосвештенство Епископ мохачки г. Исихије – новоизабрани Владика ваљевски, јеромонах Јеротеј, новоизабрани Епископ топлички, свештеници и ђакони Епархије бачке.

Беседећи после прочитане јеванђелске перикопе, владика Иринеј је казао да је Вазнесење старински израз својствен свим православним словенским народима. „На данашњем говорном српском језику рекли бисмо узношење или узлазак Христа на небо, што је био видљиви знак да је Он свој Домострој спасења завршио и да остаје само још то да га запечати тиме што ће послати – од Оца Свога небескога – Светога Духа, и то ће бити коначни рођендан Цркве Његове, Цркве Христове. Сви претходни догађаји, један за другим, постепено конституишу Цркву као Тело Христово, као Храм Духа Светога, као Дом Оца Небескога, као дом свих нас. Тај празник, ако гледамо унатраг, представља пуноћу читавог подвига спасења света и човека, а ако погледамо унапред, ка будућности или ка есхатону, онда видимо да он води у силазак Духа Светога – а то значи пуноћу заједнице могућности и стварности заједнице између човека и Бога, између света и Бога”, поучио је Епископ бачки.

Такође, Преосвећени владика Иринеј је истакао да је Чуруг знаменито место у историји наше Цркве и нашег народа. „Чуруг је, у прошлости, дао много угледних, честитих свештеника, монаха, увек је имао добре и верне људе у месту, а дао је, у последњим деценијама, и неколико веома угледних и духовно зрелих епископа наше Цркве и, најзад, дао је нашој светој Цркви и њеног Предстојатеља – Његову Светост Патријарха Порфирија. Нека овај празник Вазнесења Господњег буде и празник нашега узношења са земље на небо, из пролазности у непролазност, из грешности у богодаровану безгрешност, из греха у светлост”, поручио је Епископ бачки.

У току свете Литургије, владика Иринеј је рукоположио ђакона Бранка Милосављева у чин презвитера, а владика Исихије је рукоположио ипођакона Бранка Батала у чин ђакона.

После Литургије, верни народ је, предвођен својим епископима, кренуо у свечану литију. Током литије извршен је чин освећења жита. Поред мноштва вернога народа, светој Литургији су присуствовали господин Урош Радановић, председник Општине Жабаљ, и госпођа Весна Стјепановић, председник Месне заједнице Чуруг и Народни посланик.

Вечерњим богослужењем началствовао је протопрезвитер Јован Кезан, парох србобрански, уз саслужење више свештеника. У наставку вечерњег богослужења освештано је славско жито и пререзан славски колач, које је ове године, у име свих благочестивих, браће и сестара, парохијана Световазнесењског храма, припремио славки кум, г. Миле Вукоман са својом породицом. Пригодну беседу одржао је прота Јован, честитајући славу домаћинима и празник свим сабранима. Настојатељ Световазнесењског храма је честитао храмовну славу и захвалио је браћи свештеницима који су дошли и својим присуством  увеличали храмовну славу, а затим је заблагодарио кумовима, породици Вукоман, на дару приложеном светом храму и организацији трпезе љубави за госте.

[carousel_slide id=’30327′]

Нови Сад – На празник Вазнесења Господњег мноштво вернога народа Новога Сада сабрало се 28. маја/10. јуна 2021. године у Световазнесењском храму на Клиси. На светој Литургији началствовао је протопрезвитер-ставрофор Ђорђе Ђурђев, настојатељ Саборног храма у Новом Саду, а саслуживали су свештеници Епархије бачке.

Беседећи после прочитане јеванђелске перикопе, прота Ђорђе је казао да је оправдано народно име данашњег празника – Спасовдан. „Наша је велика радост, немерљива доласком Христовим, јер и ми – кроз ту своју људску природу, кроз човечанску природу у Господу Исусу Христу – учествујемо и у свом спасењу. Шта смо се ми окупили овде – да прославимо Бога! Бог је, Својом енергијом, Својом љубављу – иако му нисмо били потребни – створио анђеле, прво невидљиви свет па видљиви свет, створио све услове, све оно што треба човеку, створио човека по свом облику, нешто му је створио а нешто му је задао. Задао му је могућност спасења и могућност усавршавања – јер ми се усавршавамо кроз овај живот, а како се спасавамо – спасавамо се заједно, једни са другима”, поучио је протојереј-ставрофор Ђорђе Ђурђев.

Благосиљано је класје жита, одржана литија око храма, а потом је извршено освећење славских дарова – колача и кољива. Овогодишњи кум храмовне славе је г. Дејан Шијак. После свете Литургије, пригодан културно-уметнички програм извели су ученици Основне школе Душан Радовић на Клиси и професор, диригент и вокални солиста Миша Близанац.

Бденијем уочи Спасовдана началствовао је протојереј Миодраг Шипка, архијерејски намесник новосадски први.

[carousel_slide id=’30374′]

Сомбор – На Спасовдан, у храму Светога великомученика Георгија у Сомбору, свету Литургију је служио протојереј-ставрофор Миливој Мијатов, умировљени свештеник, уз саслужење протонамесника Бранислава Шијачића и ђакона Александра Верића.

[carousel_slide id=’30273′]

Футог – На празник Вазнесења Господњег, 28. маја/10. јуна 2021. године, у храму Светих лекара Козме и Дамјана у Футогу, свету Литургију је служио протонамесник Игор Игњатов, уз саслужење протопрезвитерâ Жељка Тешића и Миливоја Шемића, и презвитера Негослава Бељанског. После отпуста свете Литургије, верни народ предвођен својим свештеницима литијски је прошао улицама Футога, до крста у Улици Бранка Радичевића, где је одржан кратак молебан и где је извршено благосиљање првих откоса пшенице. Потом су се присутни, уз појање тропара празника и духовних песама, благодарећи и славећи Бога вратили у свети храм, одакле су празнично расположење и благослов понели у своје домове и породице.

[carousel_slide id=’30317′]

Салаши Милчићи и Шапоње – Становници салашâ Милчићи и Шапоње прославили су славу своје капеле на водици – Спасовдан. Протојереј Александар Лазић је,  у среду, 9. јуна 2021. године, служио празнично бденије, после чега је пререзан славски колач, док је у четвртак, 10. јуна служио свету Литургију. Овогодишњи кумови славе били су чланови породице Кусић.

[carousel_slide id=’30428′]

Ленија – У насељу Ленија, прослављен је Спасовдан, слава Водице. Протонамесник Бранислав Шијачић, надлежни парох, пререзао је славски колач и благосиљао је славско кољиво.

Овогодишњи кумови славе су господин Милан Милош и госпођа Јелена Бранков, а за следећу годину кумства се прихватио господин Душан Стричевић.

[carousel_slide id=’30438′]

Ада – Верни народ ађанске парохије почео је прослављање своје храмовне славе, Вазнесења Господњег, празничним бденијем које је служио протопрезвитер Жарко Благојевић, парох србобрански, уз саслужење више свештеника Епархије бачке.

На дан празника, светом Литургијом началствовао је презвитер Радован Маљковић, парох бачкопаланачки, уз саслужење презвитера Ненада Вујасина, пароха у Ади. Отац Радован је, након прочитаног јеванђелског зачала, беседио о смислу и значају Спасовдана, честитајући свим житељима у Ади храмовну славу. После узнесене заамвоне молитве, обављен је литијски опход око храма, прочитане житне молитве и служен помен оснивачима, свештенослужитељима и парохијанима ађанског храма.                   

Вечерње богослужење је служио протопрезвитер Дејан Станојев, архијерејски намесник бечејски, уз саслужње више свештеника Епархије бачке. После благосиљања славског колача и жита, отац Дејан је истакао значај земаљске отаџбине, али је нагласио да је циљ небеска отаџбина. Кум славе је био господин Андрија Јанковић.

После вечерњег богослужења одржан је кратак културно-уметнички програм, у извођењу Културно-уметничког друштва Новак Радоњић из Мола.

Празновање је настављено трпезом љубави у просторијама парохијске дворане у Ади.

[carousel_slide id=’30453′]

Горњи Ковиљ – Прослава празника Вазнесења Господњег, храмовне славе у Горњем Ковиљу, започела је свечаним празничним бденијем на коме је началствовао протојереј-ставрофор Славко Пајовић, парох госпођиначки, уз саслужење свештенства Епархије бачке. 

Свету Литургију служио је презвитер Иван Спасевски, парох темерински, уз саслужење протојереја Остоје Нијемчевића и презвитера Живка Рајиновића. Отац Иван је одржао надахнуту празничну беседу. После заамвоне молитве извршен је литијски опход, а потом је одржан помен солунским добровољцима, ктиторима и приложницима.

На вечерњем богослужењу началствовао је протојереј Бранислав Мркић, архијерејски намесник новосадски други, уз саслужење свештенства и монаштва Епархије бачке. На крају вечерњег богослужења, уз појање празничног тропара, служен је чин благосиљања кољива и резање славског колача.

Надахнуту беседу о значају празника изговорио је протојереј Бранислав Мркић. Домаћин, презвитер Живко Рајиновић, поздравио је присутне. Захвалио је кумовима, господину Слободану Јеврићу и његовој породици, на љубави према светом храму, који су, у спомен свога кумства, даривали свети храм са два нова велика олтарска ормара. Кумство за следећу годину преузели су господин Дарко и госпођа Милица Веселиновић. Након празничног молитвеног сабрања послужена је трпеза љубави у Светосавском дому у Горњем Ковиљу.

[carousel_slide id=’30485′]

Бачка Паланка – У Бачкој Паланци је евхаристијским сабрањем у Светојовановском и Светобогородичном  храму прослављен празник Вазнесења Господњег, Спасовдан. У продужетку свете Литургије, у порти храмова одржана је литија са молитвама за благослов поља и усева.

Истога дана, после вечерњег богослужења, у aтару, код Часног крста на Ристићевом путу, такође је одржана литија, где су се читале молитве за благослов поља, винограда и усева.

[carousel_slide id=’30499′]

Врбас – У четвртак, 10. јуна 2021. године, парохијани Световазнесењског храма у Врбасу прославили су своју храмовну славу – Вазнесење Господње. Прослава храмовне славе започела је празничним бденијем уочи самог празника. Свету Литургију је служио протојереј Жарко Благојевић, парох србобрански, и протојереј Александар Брашанац, парох у Каћу.

Беседећи по прочитаној јеванђелској перикопи, отац Александар је говорио о празнику Вазнесења Господњег и уједно честитао храмовну славу верујућем народу града Врбаса. Извршен је трократни опход око светога храма. На крају свете Литургије, отац Здравко Бојовић је захвалио овогодишњим кумовима, породици Пешић, користећи прилику да заблагодари и свим верницима који су узели учешће у изградњи Световазнесењског храма у Врбасу. Кумство за наредну годину прихватио је г. Бранко Херинг са својом породицом.

Вечерњом службом началствовао је архијерејски намесник оџачки, протојереј Владислав Пајић, уз саслужење више свештеника Епархије бачке. Отац Владислав се обратио верном народу, честитајући храмовну славу. Вечерњој служби је присуствовао председника Општине Врбас, г. Предраг Ројевић са својим сарадницима.

[carousel_slide id=’30517′]

Кулпин У навечерје Спасовдана, празнично бденије служио је протојереј Далибор Купусовић, архијерејски намесник врбашки, уз саслужење свештенства Епархије бачке.

На дан празника, свету Литургију служио је протонамесник Милан Узуров, парох бачкопаланачки, уз саслужење јеромонаха Пахомија (Швачка) и презвитерâ Србољуба Срдића, пароха молског, и Зорана Регодића, пароха кулпинског. После прочитаног јеванђелског зачала, отац Милан је произнео празничну беседу.

Поред верног народа, на литургијском сабрању је присуствовао господин Јарослав Јаворник, евангелистички бискуп. После заамвоне молитве извршен је трократни опход око храма, благосиљано је младо жито и служен мали помен уснулим ктиторима, добротворима, свештенослужитељима и парохијанима Вазнесењског храма у Кулпину.

Вечерње богослужење служио је протојереј-ставрофор Радослав Живанов, пензионисани свештеник, уз саслужење више свештеника и ђакона Владе Поповића. После чина благосиљања славског колача и кољива, отац Слободан Ђурђић, парох силбашки, одржао је беседу. После вечерње службе, чланови КУД-а Митрополит Стефан Стратимировић извели су културно-уметнички програм. Вечерње богослужење је улепшано предивним појањем полазника Школе црквеног појања Свети Јован Дамаскин из Новог Сада.

Надлежни парох је захвалио свима на љубави и жртви. Овогодишња кума је била госпођа Ксенија Накић са породицом, а кумство за наредну годину преузео је господин Иван Забунов са породицом.

Вечерњем богослужењу присуствовали су госпођа Јасна Шпрох, председник Општине Бачки Петровац, и потомци породице Стратимировић.

[carousel_slide id=’30547′]

Суботица У навечерје празника Вазнесења Господњег, храмовне славе у Суботици, у среду, 9. јуна 2021. године, у Световазнесењском храму служено је празнично бденије, којим је началствовао презвитер Перо Анђелић, парох из Куле, уз саслужење братства храма.

На дан празника, у четвртак, 10. јуна 2021. године, свету Литургију служио је протопрезвитер Миодраг Шипка, архијерејски намесник новосадски први, уз саслужење протојереја-ставрофора Душана Руса, умировљеног свештеника, протопрезвитера Бранислава Мркића, архијерејског намесника новосадског другог, протопрезвитера Стевице Илића, архијерејског намесника бачкопаланачког, протопрезвитера Владислава Пајића, архијерејског намесника оџачког, презвитера Љубише Човића, војног свештеника у касарни у Бачкој Тополи, као и братства Световазнесењског храма.

На светој Литургији присутан је био и монах Захарије, игуман манастира Бођани.

После прочитаног јеванђелског одељка, присутнима се обратио отац Миодраг.

Празнично сабрање увеличао је градоначелник Суботице, г. Стеван Бакић, који је уједно и кум овогодишње славе. Свечарском слављу присуствовала је и Милосава Рајичевић, председник суботичког Црквено-општинског управног одбора.

Светом богослужењу присуствовао је и Гвардијан суботичког фрањевачког самостана, фра Зденко Грубор, и његов сабрат фра Евгеније, као и почасни вицеконзул Италије у Суботици Кармин Тарало.

Својим појањем празнично богослужење увеличали су чланови Црквеног хора Свети Роман Мелод из Суботице.

После заамвоне молитве, у опходу око храма освештано је класје жита и одржана је литија, која је пронела радост празника суботичким улицама и главним суботичким тргом.

По завршетку Литургије, протопрезвитер Душан Ђукић, архијерејски намесник суботички, честитао је празник верном народу и заблагодарио браћи свештеницима на служењу свете Литургије, а куму, г. Стевану Бакићу и његовој породици, захвалио је на дару храму у виду четири свештеничке одежде.

Пре вечерњег богослужења, Радио Славословље, радио-станица Црквене општине суботичке у оквиру Информативне службе Епархије бачке, прославила је своју славу. Вечерње богослужење служио је главни и одговорни уредник Информативне службе, протопрезвитер Миодраг Шипка, архијерејски намесник новосадски први, уз саслужење презвитера Дарка Ивковића, пароха пачирског, и братства Световазнесењског храма. 

Отац Миодраг је пожелео упосленима и свим сарадницима Радија да и даље успешно наставе своје мисионарење,  које је, благословом Његовог Преосвештенства Епископа бачког г. Иринеја, почело 2009. године.

[carousel_slide id=’30564′]

Настављајући прославу храмовне славе у Суботици, у Световазнесењском храму служено је вечерње богослужење, којим је началствовао отац Миодраг, уз саслужење протопрезвитера Миладина Бокорца, архијерејског намесника жабаљског, и свештенства наше Епархије.

Укрепљујућом поуком о значају празника и празничном честитком, присутнима се обратио отац Миладин.

Речи захвалности упутио је старешина Световазнесењског храма, протопрезвитер Драган Стокин. Кум славе залог славског колача за наредну годину предао је породици Ранков.

У порти храма приређен је пригодан културно-уметнички програм, чиме су уједно завршене и овогодишње Спасовданске свечаности.

[carousel_slide id=’30575′]

Ђурђево Уочи Спасовдана, на свечаном бденију началствовао је протојереј Милош Јевросимов, парох тителски, а саслуживали су протојереј Остоја Нијемчевић, парох у Доњем Ковиљу, протојереј Иван Вачик, парох гардиновачки, и јереј Младен Јовановић, парох шајкашки.  

На дан празника, свету Литургију је служио протонамесник Радоје Марковић, други парох ђурђевачки, а саслуживао је протонамесник Петар Ђукић, први парох ђурђевачки. За певницом је певао црквени хор састављен од верних парохијана, а апостол је читао студент на Православном богословском факултету Универзитета у Београду Мирослав Грујић. Молитвено сабрање настављено је и за свечаном трпезом у Светосавском дому.

На вечерњем богослужењу началствовао је протонамесник Никола Темеринац, парох жабаљски, који се вернима обратио пригодном беседом, а саслуживао је јереј Ђорђе Цвијановић.

Молитвеном сабрању присуствовао је и гркокатолички свештеник Данијел Задрепко са одборнцима.

За певницом су певали протојереј-ставрофор Славко Пајовић, катихета Димитрије Крнета и студент на Православном богословском факултету Зоран Милић.

После чина освећења славског кољива и резања славског колача, за новог кума се јавио господин Немања Летић са породицом. Ове године кум је био господин Радомир Банда.

[carousel_slide id=’30765′]

Print Friendly, PDF & Email