Више архијереја служило парастос епископу Милутину, о њему Епископ Доситеј рекао: Повезивао је све са којима се сретао!

Њихова Преосвештенства Господа Епископи: бањалучки Јефрем, банатски Никанор, британско-скандинавски Доситеј, осечко-пољски и барањски Херувим, аустралијско-новозеландски Силуан и умировљени канадски Георгије служили су у среду 26. маја у ваљевском Храму Васкрсења Христовог парастос блаженопочившем епископу ваљевском Милутину. Началствовао је Епископ бањалучки Јефрем, а појао је хор свештеника и мирјана Епархије ваљевске предвођен протонамесником Бранком Чолићем. Један од учесника сабрања, Епископ британско-скандинавски Доситеј, открива да је упознао владику Милутина у монашкој школи у манастиру Острог 1967. године, памтећи га као некога ко је повезивао све са којима се сретао, те да је волео неизмерно целокупну Божју творевину. Са Епископом Доситејем разговарала Јадранка Јанковић.

Након одслуженог парастоса, архијереји су се упутили у Храм Светог Нектарија Егинског, о којем се са посебном пажњом старао почивши епископ Милутин и који је препознат као дар његове љубави верном народу. Тропар грчком и свеправославном светитељу, над чијим моштима су се поклонили Епископи, отпојао је јереј Александар Филиповић, духовник најмлађе ваљевске светиње и сабрат Храма Васкрсења Христовог.

Блаженопочивши епископ Милутин био је први и досада једни Епископ обновљене Епархије ваљевске од 2006. године. Уснуо је у Господу у ноћи између 29. и 30. марта 2020. године у КБЦ „Драгиша Мишовић“ у Београду после краће болести изазване корона вирусом.

Извор: http://radioistocnik.info

Print Friendly, PDF & Email