Прослављен празник Преноса моштију светога Николаја

Мошорин – У суботу, 22. маја, на дан када обележавамо Пренос моштију Светог оца Николаја, архиепископа мирликијског, свету архијерејску Литургију у храму Преноса моштију Светог оца Николаја у Мошорину служио је Његово Преосвештенство Еписком мохачки г. Исихије са свештеницима и ђаконом архиерејског намесништва жабаљског.

Уз празновање храмовне славе, најављено је и обележавање осамдесете годишњице од смрти задужбинара храма, свештеномученика Светозара Влашкалића, који је и сахрањен у крипти храма, што је додатно утицало на посету верника богослужењу.

Поред великог броја грађана који су се окупили, богослужењу су присуствовали и представници републичке, покрајинске и локалне власти, као и Командант и официри гардијске бригаде Војске Србије, а овогодишњи кум славе, г. Никола Бањац, генерални секретар Скупштине АП Војводине приложио је храму престони крст и прихватио је кумство и за следећу годину.

По завршетку свете архијерејске Литургије, Његово Преосвештенство Еписком мохачки г. Исихије заблагодарио је свима који су се одазвали позиву и својим учешћем и присуством увеличали ову духовну свечаност коју је Управа Светониколајевског храма у Мошорину организовала поводом прославе престоног празника.  

[carousel_slide id=’29600′]

НЕМА ГРАНИЦЕ

И овога јутра, бетонска плоча бива граница
између твога лика на ктиторској фресци
и твога лица у ћивоту под брегом,
на којем се сваке ноћи уздиже твој манастир
до престола за којим служиш,
и на крилима анђеоским јутром се враћа
на место где си оставио Имање сиротима.
Зору дочекујемо заједно,
ти пред Господом,
а ми пред вама заједно певамо стихове неућутне
и гледамо се очима орловским.
Гледамо се преко границе
коју сваке ноћи прелазимо и Ти и ми,
само да се заједно помолимо,
у нашем манастиру, у нашем миру где немир побеђујемо
и у слободи коју си нам жртвом оставио,
на брегу, на прагу хоривском , на нашем арарату
и у нашој лађи каменој.
А у лађи смо сви, сви од крви и духа рођени
у постељици витлејемској држимо камење над твојим моштима
и пред твојом светошћу небеском,
чувари смо непрестане молитве о Бадњем дану,
која живот велича и рођење,
упркос смрти којом су те окитили они који не знају
да смо у твојој светињи са тобом и данас домаћини.
Не брини прото рођени, рођени нам у духу,
јер те никада нисмо познали, а једно јесмо,
не брини чувару брега мученичког и витеже новог Jерихона,
јер су ти деца песму принела,
не као дар, већ као службу која одолева
и дану и ноћи и свему што се окупило да прекида,
а не може!

Презвитер Бошко Р. Маринков

Песма је написана уочи храмовне славе и празника Преноса моштију Светог оца Николаја мирликијског и као увод у обележавање осамдесете годишњице од смрти задужбинара храма у Мошорину, свештеномученика Светозара Влашкалића, који је и сахрањен у крипти храма.

Нови Сад – У суботу, 22. маја 2021. године, парохијани Светониколајевског храма у Новом Саду, прославили су своју храмовну славу. Свету Литургију служио је протопрезвитер-ставрофор Стојан Билић, уз саслужење протопрезвитера Миодрага Андрића, настојатеља храма, и ђакона Милована Крстића. Током свете Литургије, једним устима и једним срцем, антифоно је појала певница Николајевске цркве, коју, поред појца Бранислава Момирова, чине и полазници Школе црквеног појања Свети Јован Дамаскин из Новог Сада. После литијског опхода око светог храма и благосиљања колача и кољива, присутни су наставили празнично славље за припремљеном трпезом у порти храма и парохијском дому, коју су, и ове године са љубављу, Господу у славу, а у част Светог оца Николаја, припремили парохијани ове новосадске парохије.

[carousel_slide id=’29290′]

Каћ – У суботу, 9/22. маја 2021 године, житељи Каћа свечано су прославили престони празник храма Преноса моштију Светог оца Николаја. Прослављање празника отпочело је свечаним празничним бденијем, којим је началствовао протонамесник Ђорђе Стојисављевић, војни свештеник и сабрат Светосавског храма у Новом Саду, уз саслужење свештенства наше Епархије. У име присутних, отац Ђорђе је честитао храмовну славу, а протопрезвитер Александар Брашанац, сабрат храма, захвалио је свима на указаној љубави и учешћу у прослави престоног празника Светониколајевског храма.

На дан празника, светом Литургијом началствовао је протопрезвитер Бранислав Мркић, архијерејски намесник новосадски други, уз саслужење свештенства наше Епархије. По прочитаном јеванђелском одељку, прота Бранислав је поучио верни народ о чудесном догађају преноса моштију светог и богоносног оца нашег Николаја.

После заамвоне молитве и трократног опхода око храма, протопрезвитер Бранислав је благословио славске дарове, које је ове године са љубављу, Господу у славу, а у част светог и богоносног оца Николаја Мирликијског Чудотворца, принела кума храмовне славе, госпођа Радојка Нерац са породицом. После отпуста, протопрезвитер Марко Ђурић, настојатељ Светониколајевског храма, заблагодарио је свима који су дошли да увеличају празновање престоног празника нашег светог храма. Богослужења престоног празника Светониколајевског храма увеличао је својим благољепијем хор Школе црквеног појања Свети Јован Дамаскин. После Литургије, добротом и љубављу каћких парохијана, у порти је припремљено послужење, а кратак културно-уметнички програм су извели Културно-уметничка друштва из Каћа Стеван Мокрањац и Свети Сава.

[carousel_slide id=’29366′]

Мартонош – Житељи Мартоноша прославили су патрон свога места, Пренос моштију Светог оца Николаја. У навечерје празника, свечаним бденијем је началствовао протојереј Јовица Мојсиловић, надлежни парох, и пензионисани свештеник протојереј-ставрофор Арсен Виловски, а за певницом је појао господин Младен Степанчев.

На дан славе, свету Литургију су служили презвитер Перо Анђелић, парох кулски, и презвитер Бошко Симић, парох хоргошки. После Литургије извршен је трократни опход око светог храма и чин благосиљања славског колача и жита. Кума славе је била госпођа Пламенка Даниловић из Београда, а за новог кума се јавио господин Јован Којић из Суботице.

[carousel_slide id=’29359′]

Сомбор – На празник Преноса моштију Светог оца Николаја Мирликијског, верни народ Сомбора је прославио славу параклиса манастира Светога архиђакона Стефана у Сомбору. Светом Литургијом је началствовао протојереј Брана Влајковић.

Овогодишњи кум славе је г. Коста Бугарски из Сомбора.

[carousel_slide id=’29398′]

Богојево – Престони празник храма  Преноса моштију Светог оца Николаја у парохији у Богојеву, прослављен је у радости и весељу. Уочи празника, бденије је служио надлежни парох, протојереј Миле Мајкић, а на дан славе поменути парох је служио свету Литургију.
После читања Јеванђеља, протојереј Миле Мајкић произнео је беседу о радости празника и сведока у Васкрслом Христу светога Николаја Мирликијског, светитеља Божјег, светлошћу обасјаног од истока, запада, севера и југа.

После заамвоне молитве, освећени су славски дарови, које је принео овогодишњи кум, господин Миленко Милетић из суседног села Сонта. За идућу годину за кумство се пријавила госпођа Славојка Кузмановић из Богојева.

По завршетку свете Литургије, отац Миле је поздравио угледне госте: римокатоличког месног жупника господина Арпада, представнике месне власти, славског кума и верни народ. Трпеза љубави уприличена је у Светосавској дворани у Српском Милетићу. Вечерње богослужење служио је надлежни парох.

[carousel_slide id=’29416′]

Плавна и Бачко Ново Село – У суботу, 22. маја 2021. године, верни народ Плавне и Бачког Новог Села прославио је своју храмовну славу, Пренос моштију Светог оца Николаја.

Празнично бденије, којим је започела прослава храмовне славе, служио је надлежни парох Бранислав Нијемчевић.

На дан славе свету Литургију служио је архијерејски намесник оџачки, Владислав Пајић, уз саслужење протојереја Остоје Нијемчевића и свештенства оџачког намесништва. Архијерески намесник је указао да узвишени живот светог Николаја треба да послужи свима као пример, те да се свако од нас спасава у оном звању у коме је призван. После заамвоне молитве извршен је помен ктиторима и чин благосиљања славског колача. Кум и домаћин славе ове године је био г. Небојша Нонковић са породицом из Плавне.

Празновање је настављено вечерњим богослужењем, којим је началствовао протопрезвитер Горан Артуков, уз саслужење свештенства Епархије бачке и молитвено присуство братства манастира Бођани.

[carousel_slide id=’29512′]

Змајево – Свечаним празничним бденијем, које је, у навечерје празника, служено у храму посвећеном Преносу моштију Светог оца нашег Николаја започета је прослава храмовне славе у Змајеву. Бденије је служио надлежни парох, протонамесник Дарко Јелић.

На сâм дан празника литургијским сабрањем верних началствовао је протопрезвитер Милан Малинић, уз саслуживање више свештеника. После прочитаног светог Јеванђеља,  протонамесник Милорад Мировић се обратио вернима беседом о значају Светог оца Николаја, као и уопште о значају живота човека по Божјем закону. После свете Литургије, око храма је извршен троструки опход.

Вечерњим богослужењем началствовао је архијерејски намесник врбашки, протопрезвитер Далибор Купусовић, уз саслуживање више свештеника Епархије бачке. Отац Далибор се обратио богонадахнутом беседом о страдању светог оца Николаја због истине, као и просијавању Божје милости и утехе свима који страдају због њега. По завршетку вечерње службе приступило се резању славског колача, принос господина Предрага Кљакића, док се кумства за наредну годину прихватио господин Милош Пешић.

[carousel_slide id=’29544′]

Турија – Српска православна Црквена општина и Управа парохија у Турији, прославила је свој престони празник Пренос моштију св.оца Николаја, свога небеског заштитника. Уочи самог празника бденије је служио протојереј-ставрофор Драгомир Трифуновић, парох у пензији. Уз пригодно појање освештани су и нови барјаци, дар нашег брата у Христу, г. Владимира Зеремског.

На дан славе служена је света Литургија и извршен трократни опход око светог храма. На западним дверима, као што то обичај и традиција налаже, учињен је    спомен ктиторима и  свештенослужитељима. Сетивши се наших отаца и праотаца заблагодарисмо Богу уз појање радосних речи Христос Воскресе из мертвих. Протојереј-ставрофор Драгомир Трифуновић, у пригодној беседи, поздравио је своје парохијане, указујући на духовни стуб православни какав је и био свети отац Николај. Саслуживали су му свештеници: отац Душан Ердељан, отац Срђан Јанковић и отац Младен Сантовац.

Освештавање славских дарова, колача и кољива, учињено је на вечерњем богослужењу, којим је началствовао Жарко Благојевић, а празничну беседу изговорио је парох лочко-виловски, јереј Данијел Кобиљски. Кумови, породица Милана Срдановића, даривала је свети храм свечаним белим пресвлакама. За новог кума јавио се господин Владимир Трифуновић из Турије.

[carousel_slide id=’29517′]

Жабаљ – У суботу, 22. маја 2021. године, верници и свештено братство прославили су престони празник свог храма, Пренос моштију светог оца Николаја Мирликијског.

Славско бденије је служио парох госпођиначки, протојереј-ставрофор Славко Пајовић, а саслуживали су му свештеници који су вођени братском љубављу дошли и учествовали у духовној радости цркве жабаљске.

Светолитургијским сабрањем свештенства и верног, богољубивог народа, началствовао је архијерејски намесник бачкопаланачки, протојереј Стевица Илић, који је изреченом беседом по прочитаном одељку из светог Еванђеља просветио верне и учинио им разумљивијом светониколајевску ревност и борбу за истину вере. По извршеном трократном опходу служен је помен упокојеним ктиторима, приложницима, градитељима, украситељима и свештенослужитељима храма у Жабљу.

Вечерње богослужење на дан славе је служио архијерејски намесник суботички, протојереј Душан Ђукић, уз саслужење свештенства Епархије бачке, који је потом и началствовао чином благосиљања славских дарова – кољива и колача, које је принео кум г. Зоран Радуловић из Жабља. По завршеном богослужењу, началствујући је у беседи пред присутнима, Светим Духом сабраним народом Божјим, привео примере добрих пастира ранијих времена свете Цркве Христове.

Кумства за следећу годину су се прихватили браћа Ђурђић из Жабља. 

[carousel_slide id=’29526′]

Станишић – У Светониколајевском храму у Станишићу, бденије уочи празника Преноса моштију Светог Николаја Мириклијског служио је протопрезвитер Славољуб Лугоњић, парох станишићки.

На празник, светом Литургијом је началствовао презвитер Љубиша Човић, војни свештеник, уз саслужење надлежног пароха. После трократког опхода око храма пререзан је славски колач и благословено је славско кољиво, које је ове године припремио господин Владимир Андрић, радник из Станишића са породицом. Дар породице Андрић,  поводом славе храма, јесу круне за венчање.

[carousel_slide id=’29534′]

Сивац – У Сивцу, у храму Преноса моштију светог Николаја Мириклијског, свечано је прослављена слава. Свечано празнично бденије је служио протојереј Миленко Поповић, парох темерински, уз саслужење протонамесника Бранислава Спасојева, пароха кљајићевског, и презвитера Пере Анђелића, пароха у Кули.

Свету Литургију је служио протонамесник Саво Николић, архијерејски намесник сомборски, уз саслужење протонамесника Бранислава Спасојева,  и протонамесника Стојана Марића, надлежног пароха. Окупљеном народу се обратио архијерејски намесник сомборски, поучивши их о важности историјских околности догађаја преноса моштију светог Николаја Мирликијског. После свете Литургије, присутној дечици су подељени пакетићи, које је обезбедила Месна заједница Сивац.

Вечерње је служио презвитер Ђуро Родић, парох стапарски, уз саслужење протонамесника Бранислава Спасојева. Овогодишњи кумови су породица Ланчушки.

[carousel_slide id=’29566′]

Равно Село – Прослава Преноса моштију Светог oца Николаја започела је празничним бденијем које је служио протопрезвитер Синиша Панић, парох при храму Рођења светога Јована Крститеља на Детелинари, уз саслужење свештеника врбашког и бечејског намесништва.

На сам дан славе свету Литургију служио је архијерејски намесник врбашки протопрезвитер Далибор Купусовић, уз саслужење протопрезвитера Предрага Милутина, пароха из Бачке Паланке, и презвитера Милана Цицара, пароха деспотовачког. Отац Далибор је одржао пригодну и надасве богоугодну беседу о значају празника.

Вечерње богослужење служио је протојереј-ставрофор Славко Пајовић, парох госпођиначки, уз саслужење више свештеника наше Епархије. Присутнима се пригодном беседом обратио протопрезвитер Бране Миловац, настојатељ Алмашког храма у Новом Саду. После тога, протопрезвитер Алексеј Блануша се захвалио овогодишњим кумовима, породици Миљанић, а залог славског колача предао новоизабраним кумовима, породици Слободана Миљића из Равног Села.

На вечерњем богослужењу су, поред присутног верног народа, присуствали господин Мирослав Илић, помоћник Покрајинског секретара културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, председник Општине Врбас са сарадницима и представнци Месне заједнице у Равном Селу.

[carousel_slide id=’29581′]

Риђица – Парохијани Светониколајевског храма у Риђици прославили су своју славу, Пренос моштију Светог Оца Николаја.

Празнично бденије уочи храмовне славе и свету Литургију на дан празника служио је презвитер Мирко Божић, надлежни парох. Светој Литургији је присуствовао и велечасни Антал Егеди, представник жупе у Светозару Милетићу са неколико својих парохијана.

Вечерње са благословом славских дарова које су принели овогодишњи кумови, породица Милошевић, служио је надлежни парох, а кумство за наредну годину преузела је госпођа Радмила Тауз. После вечерњег богослужења, трудом кума и парохијана, уприличено је послужење у порти храма.

[carousel_slide id=’29591′]

Бачки Соколац Прослава празника Преноса моштију Светога оца Николаја у Бачком Соколцу je започела свечаним празничним бденијем, које је служио презвитер Далибор Ратник, парох чантавирски. На дан славе храма, у суботу, 22. маја 2021. године, литургијским сабрањем верних началствовао је презвитер Дарко Ивковић, парох пачирски, уз саслужење суботичког ђакона Лазара Ђачића. Након свете Литургије, око храма је извршен трократни опход, помен Краљу Петру  I Карађорђевићу, помен солунским добровољцима и пререзан славски колач, принос г. Милана Кораћа. Кумства за наредну годину прихватио се г. Драгомир Врекић.

[carousel_slide id=’29641′]
Print Friendly, PDF & Email