Годишњи парастос Ликургу Ангелопулосу

Седам година од упокојења блажене успомене Ликурга Ангелопулоса, Архонта протопсалта Велике Цркве Христове и хоровође Грчког византијског хора, навршило се 18. маја 2021. године. 

У храму Светих Кирила и Методија у Новом Саду парастос је служио протонамесник Велимир Врућинић, настојатељ храма, уз саслужење јеромонаха Јеротеја, сабрата Светоархангелског манастира у Ковиљу и учитеља црквеног појања у Школи Свети Јован Дамаскин, и ђакона др Владимира Антића, доцента Православног богословског факултета у Београду. За певницом су одговарали ученици Школе при Црквеној општини новосадској.

Ликург Ангелопулос, протопсалт храма Свете Ирине у Атини и хоровођа познатог Грчког византијског хора, био је опште познат и признат у целом православном свету као један од најзначајнијих познавалаца и учитеља црквене музике. Са својим хором учествовао је на многим значајним црквеним манифестацијама и музичким фестивалима широм света, појући и објављујући на њима најлепше црквене композиције из богатог источног црквеног музичког предања. Овај уистину велики учитељ црквене музике и апостол византијске музике на Западу био је отворен за свакога који је волео и желео да научи црквену музику, без обзира на нацију којој је припадао. О овоме сведочи и мноштво ученика које је оставио за собом, како из његове родне Грчке, тако и из других православних земаља. Ликургов утицај и ауторитет оставио је велики печат и на обнављање византијског музичког предања у Србији. Његовом заслугом и на његову иницијативу основана је 2011. године Школа црквеног појања Свети Јован Дамаскин у Новом Саду. Одлазећи пред Лице Господње он нам је оставио пример истинске посвећености и љубави према Цркви. Господ је узео свог верног слугу Ликурга на празник Свете великомученице Ирине (18/5. мај 2014. године), коју је песмом прослављао годинама, да би наставио да Му поје заједно са свима светима, у векове векова.

Вест приредио ђакон Милован Крстић.

[carousel_slide id=’28885′]

Print Friendly, PDF & Email