Поклоничко путовање верникâ из Жабља и Ветерника

Жабаљ – На дан када Црква Христова прославља светог оца Атанасија Великог, 15. маја 2021. године, верници жабаљске парохије су, после једногодишње паузе, поклонички походили светиње Српске Православне Цркве у источном делу наше земље. Верни народ је посетио: манастире Лешје и Буково, затим археолошки локалитет Феликс Ромулијана код Зајечара,  као и Хајдук Вељкову цркву у Неготину.

Верницима Жабља је свако до сада организовано путовање, па и ово последње, било на духовну корист и оснаживање.

[carousel_slide id=’28635′]

Ветерник – У светлости Празника над празницима, Христовог Васкрсења, у суботу Томине седмице, 15. маја 2021. године, на дан свештеног спомена светог и богоносног оца Атанасија Великог, са благословом Епископа бачког господина др Иринеја, а организацији Службе за поклоничка путовања Епархије бачке Светињама у походе, верни народ из Ветерника је походио манастире Раваница, Манасија, Покајница и Копорин.

После целивања моштију Светог великомученика кнеза Лазара у његовој задужбини, верни народ предвођен јерејем Лазаром Мајсторовићем, се подсетио на заветне речи кнеза Лазара „Земаљско је за малена царство, а Небеско вазда и до вјека”.

Одласком у манастир Манасију, задужбину светог Стефана Високог и поклоњењу његовим моштима, верни народ се уверио у лепоту овог манастира, који представља бисер црквеног градитељства и уметности у средњем веку свештене историје рода нашег.  

Ходочасници су, после поклоњења манaстиру Покајници, у манастирској порти, с великом пажњом, саслушали сведочанство штићеникâ терапијске заједнице „Земља живих”, која је пружена рука Божја свима који су се нашли у „канџама” дроге и осталих врста зависности и сведочанство да је безобална љубав Божја и сила Васкрслога Христа.

После поклоњења манастиру Копорину, укрепљени у вери, нади и љубави, ходочасници су стигли у вечерњим часовима у своје домове, захвални Богу Живоме за овај предиван дан и поклоничко путовање.

[carousel_slide id=’28614′]

Print Friendly, PDF & Email