Празник Светога Василија Острошког

У сусрет Празнику: Свети Василије Острошки

Ветерник – Празник Светог и богоносног оца нашег Василија, чудотворца Острошког и Тврдошког свечано је прослављен у Светосимеоновском храму у Ветернику. У навечерје празника свечано вечерње богослужење са петохљебницом служио је протонамесник Бранислав Ђурагић, парох при Светосавском храму у Новом Саду, уз саслужење свештенства Епархије бачке.

У наставку је служена света Тајна јелеосвећења, којом је началствовао протопрезвитер-ставрофор Радован Лазић, уз саслужење новосадских свештенослужитеља, као и уз молитвено учешће великог броја верног народа Божјег.

На сâм дан празника, у среду 29. априла/12. маја 2021. године, свечаним евхаристијским сабрањем предстојао је протопрезвитер Борислав Милић, парох ветернички, уз саслужење своје сабраће, протопрезвитера Предрага Билића и презвитера Лазара Мајсторовића. На литургијске прозбе одговарали су појци Светосимеоновског храма, катихета Бранислав Илић и Јово Новчић, узносећи умилни славопој Господу и Његовом угоднику светом Василију Острошком.

После светописамских чтенија, надахнутом омилијом сабране је поучио прота Борислав, предочавајући најважније детаље из свештеног житија нашег највећег чудотворца.

Овим свечаним прослављањем свештеног спомена на светог Василија Острошког, литургијска заједница храма у Ветернику дала је свој допринос молитвено се укључујући у обележавање 350-годишњице упокојења Светитеља и чудотворца Острошког, који нам је својим богоугодним животом показао да је наш живот динамизам који подразумева реалност распећа, али увек врхуни и завршава се у радости Христовога Васкрсења, које је постало догађај над догађајима, чудо над чудима и једини истински смисао људскога живота и делања, јер ако Христос није устао, онда је празна проповед наша, па празна и вера ваша (I Кор. 15, 14).

Катихета Бранислав Илић

[carousel_slide id=’28372′]

Сомбор На празник Светог Василија Острошког, у храму Светога великомученика Георгија, Литургијом је началствовао протонамесник Срђан Нешић, уз саслужење протонамесника Бранислава Шијачића и ђакона Александра Верића.

[carousel_slide id=’28392′]

Бачко Добро Поље – У среду, друге недеље по Васкрсу, 12. маја 2021. године, житељи Бачког Доброг Поља прославили су свог патрона – светог Василија Острошког Чудотворца.  Прослава је започела уочи празника, служењем бденија којим је началствовао протојереј Далибор Купусовић, архијерејски намесник врбашки, а саслуживали су свештеници архијерејског намесништва врбашког.

Присутнима се обратио отац Далибор, честитавши храмовну славу.

На дан празника, свету Литургију служио је презвитер Стефан Тубић, надлежни парох. Извршен је трократни опход око храма и чин благосиљања славског колача и кољива.

Кума славе била је госпођа Радмила Врекић са својом породицом, а за идућу годину се јавио господин Зоран Тадић.

[carousel_slide id=’28401′]

Вајска – Празник Светог Василија Острошког Чудотворца, славу храма на православном гробљу у насељу Алпар, прославили су житељи Вајске. Прослава је отпочела службом у навечерје празника коју је служио протонамесник Синиша Тривић, парох бођанско-вајштански. Сутрадан, на сâм дан празника, литургијским сабрањем началствовао је протојереј Владислав Пајић, архијерејски намесник оџачки, уз саслужење  презвитера Младена Глушца, пароха апатинског и протонамесника Синише Тривића. После прочитаног Јеванђеља, отац Младен је произнео пригодну беседу, а по заамвоној молитви и опходу око храма, сабранима се обратио и отац Владислав. Освећен је и преломљен славски колач и благосиљано славско вино и кољиво, које је припремио храмовни кум, г. Арсеније Старовић, а залог славског колача, као благослов за кумство у наредној години Господњој, преузео је господин Александар Дивјак.

[carousel_slide id=’28413′]

Сириг – Друге  недеље по Васкрсу, Томине недеље (Недеља Антипасхе), у среду, 12. маја 2021. године, храм у Сиригу прославио је свог патрона, светог Василија Острошког. Празнична радост почела је претходног дана, празничним бденијем које је служио надлежни парох, протојереј Дојчин Стојановић.

На сâм дан празника, светом Литургијом началствовао је протојереј Миладин Бокорац, архијерејски намесник жабаљски, уз саслужење протојерејâ Бранислава Мркића, архијерејског намесника новосадског другог, Боре Видовића, пароха при Световазнесењском храму на Клиси, те свештеника у пензији протојерејâ Винка Стојаковића и Цветка Миливојевића, као и ђакона Мирослава Стојановића. Беседећи, отац Миладин је истакао важност сведочења Истине, наводећи светог Василија Острошког, који је цео свој живот сведочио Христа Спаситеља. После заамвоне молитве, извршен је литијски опход око светог храма, а на крају свете Литургије отац Дојчин је заблагодарио присутнима који су увеличали прославу храмовне славе.

Вечерње богослужење, на коме је извршен чин благосиљања славског жита и колача, служио је протојереј-ставрофор Стојан Билић, парох при Саборном храму у Новом Саду, уз саслужење свештенства и ђаконства Епархије бачке. Отац Стојан је честитао славу вернима и пожелео да се више никада не понове времена изазвана злокобном пандемијом.

Овогодишњи кумови славе су били породица Зорић, а кумство за следећу годину припало је браћи Јакшић са породицама.

[carousel_slide id=’28425′]

Стапар – На празник Светог Василија Острошког, у храму Ваведења Пресвете Богородице у Стапару, светом Литургијом је началствовао протонамесник Саво Николић, архијерејски намесник сомборски, уз саслужење презвитера Ђуре Родића.

[carousel_slide id=’28441′]

Ђурђин –  Житељи Богом спасаваног села Ђурђина, 29. априла/12. маја 2021. године, торжествено су прославили престони празник храма Светог Василија  Острошког. Прослављање празника отпочело је свечаним бденијем, које је  служио протонамесник Игор Стакић, парох бајмочки и ђурђински.   

Сутрадан, на сâм дан празника, свету Литургију служио је надлежни парох.  После прочитаног еванђелског одељка, отац Игор  је рекао да су свети Божји људи они људи који побеђују себичност и егоизам, тојест грех у себи. „Они су људи који нису приковани ни за шта што је од овога света, већ потпуно и искључиво живе по вољи Божјој, а не по вољи људској”, навео је парох у Ђурђину. После заамвоне молитве, одржана је литија са трократним опходом око храма и поменом уснулим у Господу, ктиторима, утемељивачима и оснивачима храма. Освећен је славски колач и благосиљано славско жито.

На свечаном вечерњем богослужењу, којим је началствовао презвитер Дарко Ивковић, парох пачирски, уз саслужење протојереја Гордана Увалића, пароха александровачког, и надлежног пароха, изабран је кум за наредну годину.

„Данашње свето Еванђеље јесте житије свакога светитеља, јер нам открива тајну како је сваки од њих постао светим, како човек грешан или човек блудник, или човек убица, како такав постане светим човеком”, навео је отац Дарко.

За благољепије богослужења потрудили су се полазници школе Свети Јован Дамаскин при суботичкој Црквеној општини. Кумство за наредну годину од г. Митра Тодоровића преузео је г. Немања Станић.

[carousel_slide id=’28449′]

Нова Гајдобра – У среду, друге недеље по Пасхи, 29. априла/12. маја 2021. године, житељи Нове Гајдобре свечано су прославили престони празник храма, Светог и богоносног оца нашега Василија Острошког. Прослављање празника отпочело је свечаним празничним бденијем, којим је началствовао презвитер Марко Бубуљ, парох челаревско-гложански, уз саслужење презвитера Милана Цирара, пароха деспотовачког.

На дан празника, на светој Литургији началствовао је aрхијерејски намесник бачкопаланачки, протојереј Стевица Илић, уз саслужење презвитера Миладина Божиловића, надлежног пароха. У својој беседи по прочитаном јеванђелском зачалу, отац Стевица је поучио верни народ о значају и смислу праника Светог Василија Острошког.

Вечерњим богослужењем је началствовао протојереј Предраг Милутин, парох при храму Рођења Светог Јована Претече у Бачкој Паланци. Отац Предраг је благословио славске дарове, које је ове године у част светог Василија Острошког принео кум храмовне славе господин Дамир Михић са својом породицом. Кумство за наредну годину прихватио је професор у пензији, Јован Јаничић са својом породицом.

[carousel_slide id=’28466′]

Print Friendly, PDF & Email