Празник Спаљивања моштију Светога Саве на Врачару

Нови Сад – Свеноћним бденијем и светом Литургијом у храму Преноса моштију Светога Саве у Новом Саду, у недељу, 9. маја 2021. године, отпочеле су свечаности под називом „Светосавски дани”. Свеноћно бденије је служио протонамесник Велимир Врућинић, а светом Литургијом је началствовао јеромонах Јеротеј (Петровић), уз саслужење свештенства и ђаконства Епархије бачке. Молитвено сабрање увеличао је хор Школе црквеног појања Свети Јован Дамаскин.

На здравље и на спасење учешће у овом свеноћном бденију и Причешће свима вама који сте се причестили Телом и Крвљу Господњом. Овим прелепим сабрањем ноћас смо отпочели „Светосавске дане”. Желим да, у име братства Светосавског храма, упутим искрену благодарност и срдачне поздраве оцу Јеротеју и оцу Велимиру, ђаконима, појцима који су на прелеп начин са нама овде заједно прославили име Светога Саве, обележили спомен на Спаљивање његових часних моштију и допринели да, у овом Дому Божјем, се помолимо Господу кроз овако прелепу молитву – молитву која све нас уздиже до небеса и дарује нам нову снагу и нову енергију да будемо ти који ћемо свагда истински служити Господу и бити на стази Његовој, на стази спасења, мира, љубави и правде Његове, казао је настојатељ храма, протојереј Бранислав Мркић.

[carousel_slide id=’28179′]

Мол – Парохијани Мола прославили су спомен на празник Спаљивања моштију Светога Саве евхаристијским сабрањем којим је началствовао презвитер Ненад Вујасин, парох ађански, уз саслужење презвитерâ Србољуба Срдића и Милорада Мишкова, парохâ молских. После свете Литургије, на месту старог храма, обављено је благосиљање кољива и резање славског колача, а потом је одржан и помен протојереју Василију Поповићу, зачетнику градње новог храма посвећеног Светом Сави, као и свим нашим праоцима уснулим са надом на Васкрсење и живот вечни. Овогодишња кума летње славе је била госпођа Мирјана Митровић, а залог кумства за следећу годину прихватио је часник Црквеног одбора, господин Васа Ћурчић.

[carousel_slide id=’28215′]

Црвенка – У понедељак друге недеље по Пасхи, 10. маја 2021. године, житељи села Црвенка прославили су своју храмовну славу, Спаљивање моштију Светога Саве.

Празновање је почело вечерњим богослужењем, којим је началствовао презвитер Милош Петровић, парох у Црвенки. У слави и радости празника, на литургиском слављу началствовао је  презвитер Перо Анђелић, парох кулски, а саслуживали су презвитер Милош Петровић и ђакон Александар Верић.

После прочитане јеванђелске перикопе, отац Перо се обратио сабранима у храму. Презвитер Перо осврнуо се на догађај који је уписан у нашој историји као страдање нашег народа и подсетио је на околности које су утицале на спаљивање моштију Светога Саве. „Иако тужни повод, на изглед, православни род се, Јеванђељем поучен, Крстом спрема за Васкрс. Овај догађај на Врачару јесте само један од посведочених бремена који наш народ износи и са надом и васкрсење прихвата и проживљава”, истакао је у беседи отац Перо.

По заамвоној молитви приступило се трократном опходу око храма, освећени су славски дарови, уз речи благодарности овогодишњим кумовима, господину Драгиши Павићевићу и његовој породици. Залог славског колача за следећу годину преузела је госпођа Смиља Димитрић са породицом.

[carousel_slide id=’28251′]

Оџаци – У понедељак, друге недеље по Пасхи, 27. априла/10. маја 2021. године, парохијани Оџака прославили су храмовну славу, Спаљивање моштију Светога Саве.

Празновање је почело празничним бденијем, којим је началствовао протонамесник Синиша Тривић, уз саслужење свештенства Епархије бачке.

На сам дан празника, литургијским сабрањем је началствовао протојереј-ставрофор Миливој Мијатов, умировљени парох новосадски, уз саслужење свештенства Епархије бачке. Прота Миливој је пригодном беседом подсетио присутне какав је био „пут којим нас је Свети Сава повео и какав је био учитељ на том путу”.

Вечерњим богослужењем је началствовао протојереј Далибор Купусовић, архијерејски намесник врбашки, уз саслужење свештенства Бачке епархије. Овогодишњи кум славе, г. Александар Радовић, предао је залог славског колача новом куму, г. Константину Николићу.

[carousel_slide id=’28271′]

Print Friendly, PDF & Email