Прослава Ђурђевдана у Епархији бачкој

Празник Светога великомученика Георгија свечано је прослављен у Епархији бачкој, у четвртак, 23. априла/6. маја 2021. године. Светоме Георгију су посвећени многи храмови у Епархији бачкој: у Новом Саду, Сомбору, Сонти, Бечеју, Темерину, и у другим местима.

Нови Сад – У четвртак, Светле седмице, 23. априла/6. маја 2021. године, житељи Новог Сада свечано су прославили престони празник Саборног храма Светога великомученика, победоносца и чудотворца Георгија. Прослављање празника отпочело је свечаним празничним бденијем, на којем је, у молитвеном присуству Његовог Преосвештенства Епископа бачког господина Иринеја, началствовао протојереј Бранислав Мркић, архијерејски намесник новосадски други, уз саслужење новосадских свештеника и ђаконâ.

На дан празника, на светој архијерејској Литургији началствовао је Његово Преосвештенство Епископ бачки господин Иринеј, уз саслужење Његовог Преосвештенства Епископа мохачког господина Исихија, као и новосадских свештеника и ђаконâ.

У својој архипастирској беседи после прочитаног јеванђелског зачала, Преосвећени владика Иринеј је поучио верни народ о празнику Светога великомученика Георгија. „Свети Георгије, родом из града Лиде у Палестини, био је римски војник. Он је пред царем и пред сенатом Рима исповедио своју хришћанску веру и, уједно, изобличио владаоце тадашње најмоћније империје због њиховог идолопоклонства. Разјарио се, наравно, сурови Диоклецијан, и наредио да га ставе на најстрашније муке. Свети Георгије је остао доследан и, на крају, положио живот свој за Христа, за Његову правду, истину, љубав, за све оно што нам Христос доноси и дарује у Својој Личности. Зато је и назван великомучеником. Тај почасни назив добијају они који су најстрашније страдали и остали непоколебиви. Реч великомученик у изворном облику на грчком језику, са којега је преведена, има два значења: великомученик и велики сведок – један од великих сведока Христових. Мучеништво није добровољно тражење страдања, није истицање себе, неког свог самоубилачког хероизма, него спремност – из љубави према Христу и из Христове љубави према ближњима нашима свима – да сведочи Христа у свако време, на сваком месту и по сваку цену, па, ако је тако Господ допустио, и по цену свога живота и проливања своје крви од стране гонитељâ. Тако је, дакле, он с правом велики сведок љубави Христове, сведок истинске, дубоке, свепрожимајуће вере правих хришћана. Он је био један од њих и зато га је Господ прославио и зато се и назива победоносац. Господ га је и после његовог телесног упокојења прославио даром чудотворства. До дана данашњега, за све оне који призивају његове молитве, веома је осетан у њиховом животу. Зато је један од најомиљенијих и најпознатнијих угодника Божјих, и то не само у нашем, хришћанском свету, него на читавом Блиском и Средњем истоку, где су, као што знамо из историје, многи милиони хришћана насилно исламизирани. Многи православни хришћани код нас, у српском народу, славе Ђурђевдан као своју славу. Свети Георгије чује и наше молитве, ако му се обратимо са вером у моћ његове молитве, а, пре свега, у моћ и љубав Онога Који је и њему дао благодат и силу”, истакао је Преосвећени владика Иринеј, честитајући свима сабранима престони празник Саборног храма.

После заамвоне молитве, владика Иринеј је благословио славске дарове, које је ове године са љубављу, Господу у славу, а у част светог великомученика Георгија, принео кум храмовне славе, господин Зоран Тадић са породицом. Светој Литургији су присуствовали господин Мирослав Илић, помоћник покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе са Црквама и верским заједницама, господин Никола Перваз, председник Црквене општине у Новом Саду, и господин др Радивоје Стојковић, директор Гимназије „Јован Јовановић Змај” у Новом Саду.

[carousel_slide id=’27768′]

Сомбор – У четвртак, 23. априла/6. маја 2021. године, свечано и литургијски прослављена је храмовна слава Светођурђевског храма у Сомбору – празник Светог великомученика, чудотворца и победоносца Георгија. Празновање Ђурђевдана почело је празничним бденијем које је служио протојереј Александар Лазић.

Светом Литургијом на дан празника је началствовао протонамесник Велимир Врућинић, парох новосадски, уз саслужење: протојереја-ставрофорâ Славка Обрадова и Миливоја Мијатова, протојереја Александра Лазића, протонамесникâ Срђана Нешића и Бранислава Шијачића, војног свештеника Љубише Човића и ђакона Александра Верића. После прочитаног одељка светог Јеванђеља, отац Велимир је у својој проповеди  беседио о Васкрсењу Христовом, о Оваплоћењу Бога Логоса, појаснивши и појам мучеништва у хришћанству.


На светој Литургији је појао хор „Свети цар Константин и царица Јелена”, под управом Милана Радишића и дечја појачка група при храму Светог великомученика Георгија, под управом Владе Ђурковића. После свете Литургије извршен је чин благосиљања славског колача и кољива, које су принели овогодишњи славски кумови – породица Врућинић.

[carousel_slide id=’27836′]

Сонта – Престони празник храма Светог великомученика Георгија у парохији у Сонти, прослављен је у радости и весељу. Уочи празника, празнично бденије служио је месни парох протојереј Миле Мајкић. 

На сам дан празника, светој Литургији началствовао је протојереј Владислав Пајић, архијерејски намесник оџачки. После читања одељка из светог Јеванђеља, протојереј Владислав произнео је беседу љубави и радости у Васкрслом Христу и његовом сведоку, светом великомученику Георгију.

После заамвоне молитве, освећени су славски дарови, које је принео овогодишњи кум г. Дејан Стојаковић. По завршетку свете Литургије, надлежни парох протојереј Миле Мајкић, поздравио је угледне госте:  архијерејског намесника оџачког, римокатоличког месног жупника г. Јосипа, представнике месне власти, славске кумове и присутни верни народ.

Бечеј У четвртак, Светле седмице, 6. маја 2021. године, житељи Бечеја свечано су прославили престони празник храма Светога великомученика, победоносца и чудотворца Георгија.

Прослављање празника отпочело је свечаним празничним бденијем, на којем је началствовао протојереј Дејан Станојев, архијерејски намесник бечејски, уз саслужење протонамесника Милана Ичина, сабрата храма Светог Георгија, као и бечејских ђакона Леонтија Бороша и Дарка Вујкова.

На дан празника, на светој Литургији је началствовао протојереј Дејан Станојев, уз саслужење протонамесника Милана Ичина, као и бечејских ђакона Леонтија Бороша и Дарка Вујкова. Након прочитаног јеванђелског одељка, протојереј Дејан Станојев произнео је празничну беседу.

Вечерњим богослужењем началствовао је презвитер Петар Пивнички, уз саслужење протојереја  Дејана Станојева, протонамесника Милана Ичина, као и бечејских ђакона Леонтија Бороша и Дарка Вујкова.

Овогодишњи кум храмовне славе био је г. Жарко Микалачки, доктор ветерине из Бечеја. Приликом благосиљања славског колача кумство је предао Недељку Васићу, предузетнику из Бечеја.

[carousel_slide id=’27876′]

Темерин Прослава празника Светог великомученика Георгија у Темерину, започела је свечаним празничним бденијем којим је началствовао јереј Владимир Марков, парох каћки, уз саслужење јереја Младена Јовановића, пароха шајкашког, и протојереја Миленка Поповића, пароха темеринског.

Свету Литургију служио је протојереј Марко Ђурић, уз саслужење протојерејâ Миленка Поповића и Винка Стојаковића, умировљеног свештеника. Отац Марко је одржао надахнуту беседу, стављајући акценат на мученички подвиг светог великомученика Георгија, рекавши да је свети Георгије уместо блиставе војне каријере изабрао да страда за Христа. После заамвоне молитве извршен је литијски опход око светог храма. Светој Литургији су присуствовали представници локалне самоуправе, као и свештеници Римокатоличке Цркве из Темерина.

На вечерњем богослужењу началствовао је протојереј Бранислав Мркић, архијерејски намесник новосадски други, уз саслужење протојерејâ Остоје Нијемчевића, Дојчина Стојановића и јереја Леа Малешевића. На крају вечерњег богослужења, уз појање празничног тропара, служен је чин благосиљања кољива и резање славског колача. Надахнуту беседу изговорио је прота Бранислав говорећи о празнику Пасхе и светоме Георгију као подстицају свима нама на преображај нашега бића и да вера светога Георгија треба да буде пример и за нашу веру коју терба да сведочимо као православни хришћани у овом времену. Старешина храма, отац Миленко поздравио је све присутне и захвалио се куму Огњену Гајићу и његовој породици на поклону којим је даривао свети храм. Кумство за наредну годину преузео је господин Илија Блануша са породицом.

[carousel_slide id=’27887′]

Бајмок – У четвртак, 23. априла/6. маја 2021. године, свечано и литургијски прослављена је храмовна слава Светођурђевског храма у Бајмоку – празник Светог великомученика, чудотворца и победоносца Георгија. Празновање Ђурђевдана почело је празничним вечерњим богослужењем са петохлебницом, које је служио јереј Дарко Ивковић, уз саслужење  протојереја Гордана Увалића, пароха александровачког, и протонамесника Игора Стакића, пароха бајмочког. Отац Дарко је произнео беседу у којој се на свечан начин обратио свим присутнима и подсетио на важност вере и заједништва.

На дан празника служено је јутрење и у наставку света Литургија којом је началствовао отац Игор. После прочитаног одељка из светог Јеванђеља, отац Игор је у својој проповеди беседио о Васкрсењу Христовом и о мучеништву и страдању светога Георгија.

На вечерњем богослужењу и на  светој Литургији су појали  полазници хора „Свети Јован Дамаскин”, при суботичкој Црквеној општини. После свете Литургије извршен је чин благосиљања славског колача и кољива, које су принели овогодишњи славски кумови – породица Батинић. Кумство за наредну годину преузео је Иван Кљајић.

 

Print Friendly, PDF & Email