Богослужбене особености Великог четвртка, Великог петка и Велике суботе

Пратећи богослужбени поредак и ток свештених догађаја Велике или Страсне седмице, у оквиру новог издања емисије Богослужбене особености Великих празника говорили смо о богослужбеним особеностима Великог четвртка, Великог петка и Велике суботе.

На Велики четвртак савршавамо молитвени спомен на Христову Тајну вечеру, на којој је установљена света Евхаристија; сећамо се Спаситељеве опроштајне беседе; на Христово омивање ногу својим ученицима, као и Првосвештеничке молитве пред страдање.

На Велики петак молитвено савршавамо спомен на дан страдања Господњег. Трагику Великог петка најавиле су стихире јутрења Великог петка које смо богослужили на Велики четвртак увече. 

На Велику суботу савршавамо спомен на погребење Божанског тела и силазак у ад Господа и Спаса нашега Исуса Христа, којим је обновио људски род од трулежи и привео га у живот вечни.

Ова три дана Страсне седмице употпуњују посебна богослужења чија нам химнографија, вођена светописамским сведочанствима, предочава све детаље у погледу наведених спомена којих се сећамо и које богослужбено актуализујемо.

Аутор емисије: катихета Бранислав Илић

Print Friendly, PDF & Email