Упокојио се у Господу протојереј Божидар Шијачић

У четвртак, 22. априла 2021. године, у јутарњим часовима уснуо је у Господу протојереј Божидар З. Шијачић, умировљени парох врбашки.

Прота Божидар је рођен у Мошорину, 17. јула 1941. године, у побожној и благочестивој породици, а у опасном времену за народ и Цркву Божју. У Мошорину је завршио осмогодишњу школу са нижим течајним испитом 1955. године, а Богословију „Светог Саве” у Београду 1961. године. Блаженопочивши епископ бачки Никанор (Иличић) рукоположио га је, 9. октобра 1964. године, у чин ђакона, а 11. октобра исте године у чин презвитера, у Саборном храму Светог великомученика Георгија у Новом Саду. Своју пастирску службу започео је од 15. октобра 1964. године у Мартоношу, затим у Кулпину и у Врбасу, где је постављен осамдесетих година прошлог века. У пастирској служби блаженопочивши прота Божидар је полагао испит за сталног парохијског свештеника,  одликован је правом ношења црвеног појаса (1976. г.), достојанством протонамесника с правом ношења црвене поставе на горњој свештеничкој мантији (1984. г.), и чином протопрезвитера с правом ношења надбедреника (1989. г.). У току службе својој светој Цркви, обављао је и дужност архијерејског намесника бечејског од 1988. године и био професор појања у Карловачкој богословији у периоду 1999 – 2002. г. Свој плодоносни рад на Њиви Господњој завршио је као парох други новосадског Саборног храма, одакле је и отишао у пензију 2002. године.

Опело новопрестављеном протојереју Божидару Шијачићу биће служено у петак, 23. априла текуће године, у 12 часова, у храму Преноса моштију Светог оца Николаја у Турији.

Вечан ти спомен, достојни блаженства, драги наш оче Божидаре!

Print Friendly, PDF & Email