Освештана спомен-плоча посвећена страдалима у бомбардовању Новог Сада 6. априла 1941. године

У уторак, 6. априла 2021. године, протопрезвитер Жељко Латиновић, настојатељ Светоуспенског храма у Новом Саду, освештао је спомен-плочу и служио помен страдалима у бомбардовању Новог Сада, које се догодило пре осамдесет година – 6. априла 1941. године. Оцу Жељку је саслуживао ђакон Мирослав Николић, управник Ризнице Епархије бачке и епархијске архиве. Спомен-плоча, која сведочи о страдању Новосађана током напада на Краљевину Југославију 6. априла  1941. године, постављена је у Кисачкој улици број 62.

Господин Синиша Јокић, директор Завода за заштиту споменика културе града Новог Сада, подсетио је присутне на страдања Новосађана у нападу немачке авијације.

О обавези сећања Града Новог Сада на све наше суграђане који су у разним временима страдали, присутнима је говорио г. Далибор Рожић, историчар и члан Градског већа за културу.

О првим жртвама пострадалим у Новом Саду од немачке авијације која се враћала у базу после бомбардовања Београда 6. априла 1941. године, говорио је г. Зоран Кнежев, хроничар и публициста.

Господин Лазар Продановић, чија је мајка страдала у нападу немачке авијације, захвалио је, у име потомака и породицâ жртава Новосађана који су пострадали, свима који су учествовали у постављању спомен-плоче.

[carousel_slide id=’25486′]
Print Friendly, PDF & Email