Монаштво кроз призму манастира Светих Архангела у Ковиљу

Часови верске наставе пружају ученицима свих узраста могућност да се боље упознају са хришћанском вером, духовношћу, културом и традицијом. На овом путу, велики број тема које се обрађују на верској настави дотичу се и монаштва и манастира – неодвојивих елемената Православља. Ново издање емисије „Изабери веронауку“ упознаје слушаоце са монаштвом на примеру манастира Светих Архангела у Ковиљу, који су многи имали прилику да посете.

Гост емисије био је Милан Живанчевић, вероучитељ у ОШ „Жарко Зрењанин“ у Госпођинцима, на кога је Ковиљски манастир оставио дубок траг. Захваљујући нашем госту, слушаоцима је омогућено да се упознају са монаштвом и манастиром Светих Архангела на најприснији начин, будући да његова прича није академско промишљање на ове теме, већ животно и искуствено приповедање догађајâ и успомена забележених дубоко у сећању. Присећајући се многих догађаја, вероучитељ Милан Живанчевић  нас је вратио у најближу историју манастира Светих Архангела, подсетио нас на многе монахе који су боравили у манастиру и представио нам монаштво и један монашки дан на примеру Ковиљског манастира. Вероучитељ Милан Живанчевић је гостовање у емисији завршио песмом, приближавајући нам један час верске наставе.

У рубрици „Из ђачке учионице“ имали смо прилику да чујемо ђаке из ОШ „Милош Црњански“ у Новом Саду, Милану Ћириловић и Страхињу Ђукић, као и ученика ОШ „Прва војвођанска бригада“ у Новом Саду, Јована Павлицу. Они су, са вероучитељем Александром Ковачем, припремили поучне текстове о монаштву, о селу Ковиљу, о манастиру Светих Архангела, те о дугогодишњем ковиљском игуману, сада Патријарху српском, др Порфирију (Перићу). Крај емисије обележила је рубрика „Занимљивост“, у оквиру које смо могли да чујемо о занимљивостима и духовном и културном благу манастира Светих Архангела у Ковиљу.

Аутор и водитељ емисије: Ђорђе Гојић

Print Friendly, PDF & Email