Патријарх српски Порфирије посетио манастир Јасеновац

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије је посетио у недељу, 28. фебруара 2021. године, манастир Јасеновац.

Са верним народом, свештенством и монаштвом, Његову Светост Патријарха г. Порфирија у свештеној обитељи манастира Јасеновца дочекао је Његово Преосвештенство Владика славонски г. Јован. После доксологије у храму Светих новомученика јасеновачких, на молитвено сећање поводом посете, владика Јован је даровао Његовој Светости Патријарху честицу моштију Светих новомученика јасеновачких.

РТС: Патријарх Порфирије у манастиру Јасеновцу: Нема веће правде од постојања светиње на овом месту 

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије посетио је манастир Јасеновац и поручио присутнима да нема веће правде од тога да се на том месту налази светиња. Истакао је да је осетио позив на покајање када год би дошао на место где је људско зло показало своју најружнију страну.

Патријарх Порфирије је током доксологије одржане поводом његове посете манастиру Јасеновац, рекао да се, када год је ту долазио, стално питао да ли је могуће да људско зло буде толико велико, јер оно је мало где показало своју најружнију страну као што је то у Јасеновцу.

-Сви смо браћа и сви смо позвани да будемо браћа, а сувишно је говорити колики је апсурд на овом месту где су људи показали колико се могу отуђити од онога што је уткао и положио у њих Бог, поручио је Патријарх.

Цитирајући апостола Павла да је од једне крви Бог створио све народе, патријарх Порфирије је рекао да су се они људи који су овде учинили најмонструознија зла над недужнима исписали из сваког народа. -Они су се уписали у нељуде, не припадају речима апостола Павла да је сваком народу одређено место и време да борави како би нашао Бога, навео је Патријарх и истакао да када год је долазио на ово место осетио би глас мученика који позива и њега на покајање како је описано у Новом завету, односно на покајање које значи дати места, простора, другима да буде поред тебе, у другоме наћи смисао свога постојања.

-Али, ми не знамо у потпуности промисао Божју, зашто је овде на обали реке Саве која спаја различите крајеве, сада и различите земље и људе, хтео да у парадоксу Христовом ово место постане заиста једно од највећих светилишта. Нема веће правде од тога да на овом месту буде светиња, манастир, да се окупљају пре свега монаси и монахиње, они који су од Бога призвани да му узносе молитву за мир света, међу свим људима, навео је патријарх.

Нагласио је и да је увек када би посетио Јасеновац осетио да то простим оком гледано место ужаса, буде својеврсни темељ из ког изниче огањ мира: -Ово место ужаса је темељ, стопа из којег проистиче стуб и огањ мира који се узноси на небо са којег се концентричним круговима шири све даље.

-Када год би овде долазио долазио је са жељом да се окрепи казао је патријарх Порфирије и додао да је долазио и да би се духовно оснажио, да се пред Богом и безбројним мученицима преиспита има ли шта што је учинио, а да се о некога огрешио. -Истовремено сам питао и мученике и себе има ли шта што могу учинити, када год бих добио одговор трудио сам се да пођем путем одговора, као оно што сам препознао као вољу и жељу Божју, рекао је Патријарх.

Првојерарх Српске Православне Цркве замолио је сестре и браћу у манастиру Јасеновцу да се непрестано моле и за њега, „слабашног и нејаког“ јер је сигуран да искључиво уз њихове молитве, како каже, може да учини корак напред.

Подсећајући да је дан раније посетио Банију, Патријарх је рекао да је имао потребу да им каже да је Црква са њима после страдања услед земљотреса, али и глобалног страдања услед пандемије вируса корона.

У манастиру Јасеновцу, који се налази у истоименој општини у којој данас живи око тридесетак Срба, код манастирске капије Патријарха је сачекало свештенство предвођено Владиком пакрачко-славонским Јованом. Новоустоличеног Патријарха дочекао је и члан Председништва Босне и Херцеговине г. Милорад Додик, који је раније најавио да ће Република Српска издвојити око 50.000 евра, односно 100.000 конвертабилних марака, за реконструкцију манастира који је оштећен и приликом земљотреса који су Хрватску погодили крајем прошле године, као и председник СДСС и Српског народног већа Милорад Пуповац.

Еписикоп пакрачко-славонски г. Јован рекао је за РТС да посета патријарха Порфирија манастиру Јасеновцу израз важности коју даје овој богомољи. Манастир Јасеновац са црквом посвећеном Рођењу Светог Јована Претече припада Епархији пакрачко-славонској, а за време Епископа славонског Саве био је и седиште епархије. Манастирска црква је саграђена 1775. године, али је разорена на почетку Другог светског рата 1941. године и то рукама првих јасеновачких логораша. Храм је обновљен и освећен 2. септембра 1984. године, а током ратних сукоба при распаду СФР Југославије, 1991. године, црква је поново оштећена. У мају 1995. године, у операцији Бљесак, манастирска црква је оскрнављена и опустошена, да би 2000. године, поново била обновљена када је владика Сава прогласио јасеновачку цркву Рођења Светог Јована Крститеља за манастир.

[carousel_slide id=’24836′]

Извор: http://spc.rs

Print Friendly, PDF & Email