Захвалност Српске православне црквене општине у Чуругу

Дана 21. јануара 2021. године, у галеријском простору Архива Војводине, уприличена је тематска изложба архивских докумената под називом Мученици чурушки – отргнути од заборава. Велику одговорност и обавезу у организацији и реализацији изложбе преузели су на себе протопрезвитер Владан Симић, секретар Епархије бачке, др Небојша Кузмановић, директор Архива Војводине, и Љиљана Дожић, архивски саветник.

Српска православна црквена општина Чуруг овим поводом истиче неизмерну захвалност иницијаторима и организаторима изложбе посвећене страдалим Чуружанима у злогласној Рацији 1942. године. Овим гестом показали су истинску хришћанску љубав и емпатију према невино пострадалом српском народу током погрома у Шајкашкој области у Другом светском рату. Кроз изложбу фотографија чурушких страдалника, са сетом и дубоком тугом, подсетили су све нас на значај овог немилог догађаја и обавезали да увек подробно, истински и са страхопоштовањем говоримо и сећамо се свих невино пострадалих жртава, а којих је, на велику жалост, било небројано много.

Верни чурушки народ добио је на дар 100 примерака публикације др Небојше Кузмановића Мученици из Чуруга. Главном и одговорном уреднику др Кузмановићу и уредници Љиљани Дожић, иначе рођеној Чуружанки, срдачно захваљујемо на припреми и објави ове фото-монографије, која за Чуружане има немерљив значај.

Секретар Црквене општине у Чуругу
протојереј Петар Тривуновић

Извор: https://arhivvojvodine.org.rs

Print Friendly, PDF & Email