Изабери веронауку: Свети Сава

Када размишљамо о школском календару, и у оквиру њега о јануару месецу, немогуће је не поменути празник Светога Саве, будући да је Свети Сава заштитник свих школа и да се празнује као школска слава. То је један од разлога због чега готово да и не постоји школарац који није чуо за Светога Саву. Име Светога Саве провлачи се готово кроз све разреде, каткад и из више предмета истовремено. Многи подаци из Савиног житија деци су и те како познати и деца их радо памте, сваке године своје знање допуњујући новим и, за њих, свежим информацијама. Данашња епизода емисије „Изабери веронауку” посвећена је управо теми „Свети Сава” и има за циљ да подсети на значај личности каква је био Свети Сава.

У том контексту, гости данашње емисије „Изабери веронауку”, вероучитељ Основне школе Жарко Зрењанин из Апатина, господин Страхиња Николић, и свештеник Живко Рајиновић, парох горњоковиљски, узели су учешћа у емисији и поново актуелизовали лик и дело Светога Саве. После дубоког промишљања, гости данашње емисије говорили су, с једне стране, о богатом наслеђу које је остало иза Светога Саве – о Савиној грађевинско-ктиторској делатности и Савином књижевном стваралаштву, али и о љубави нашег народа према Светоме Сави, из које су изнедрене многе вредности инспирисане ликом и делом Светога Саве. Међу овим вредностима треба истаћи појам Светосавље, којим се идентификује српско православље, Химну Светом Сави и велелепно и свечано прослављање Савиног имена у оквиру светосавских приредби, које организују школе поводом прославе школске славе, заштитника школа – Светога Саве. Захваљујући нашим данашњим гостима, вероучитељу Страхињи Николићу и свештенику Живку Рајиновићу, слушаоци имају могућност да чују и сазнају више о овим темама, сазнавајући више и упознавајући се боље са самим Светим Савом. Као додатак емисији, за наше слушаоце приређен је и разговор Драгане Машић са вероучитељицом Данијелом Гашић, вероучитељицом Основне школе „Светозар Марковић Тоза” из Новог Сада, која својим ђацима са верске наставе већ дуги низ година преноси слово Јеванђеља и у њима буди дух креативности, тражећи инспирацију у Писму и Предању Цркве.

Будући да је, у дечјем свету, Свети Сава један од омиљених личности, не чуди што је дечја креативност и дечје стваралаштво обележено, између осталог, ликом и делом Светога Саве. Управо, у наставку разговора који су водиле вероучитељице Драгана Машић и Данијела Гашић, нашим слушаоцима омогућено је да осете израз дечје креативности и да уживају у стваралаштву ученика Основне школе „Светозар Марковић Тоза” из Новог Сада, који су свој труд несебично поделили са нама, али и да уживају и у рецитацијама ученика Основне школе „Милош Црњански” из Новог Сада, који су нас подсетили на богатство српске књижевности надахнуте Светим Савом. На крају, тешко је не приметити да су сви наши данашњи гости, али и сва деца – младе узданице српског народа, били инспирисани Светим Савом и да је њихово срце сведочило љубав према Светом Сави, због чега су оправдали светосавски назив данашње емисије „Изабери веронауку”.

Аутор и водитељ емисије: Ђорђе Гојић

Print Friendly, PDF & Email