Слава параклиса у Владичанском двору у Новом Саду

У четвртак, 1/14. јануара 2021. године, на дан празника Обрезања Господњег и спомена на Светог Василија Великог, архиепископа Кесарије кападокијске, свечано је прослављена слава параклиса у Владичанском двору у Новом Саду.

Прослава престоног празника параклиса у Владичанском двору почела је у навечерје празника, у среду, 31. децембра/13. јануара. У молитвеном присуству Његовог Преосвештенства Епископа бачког др Иринеја, празнично вечерње је служио протопрезвитер Миодраг Шипка, уз саслужење ђакона Бранка Бандобранског. На дан празника, 1/14. јануара 2021. године, празнично јутрење служио је протопрезвитер Владан Симић, секретар Епархије бачке, уз саслужење ђакона Бранка. На светој Литургији началствовао је Епископ мохачки господин Исихије, а саслуживали су: архимандрит Серафим (Балтић), протопрезвитер Григорије Сапсај, протођакон Горан Ботошки и јерођакон Јустин (Живанић). Литургији је молитвено присуствовао Епископ бачки др Иринеј.

Беседећи после прочитаног јеванђелског зачала, Епископ мохачки господин Исихије је истакао: „Празник Обрезања Господа нашег Исуса Христа јесте један изузетан празник, који се налази између прослављања Његовог Рођења и Богојављења. Господ долази да испуни закон и пророштва о Њему; Он Који је Сâм Законодавац, смирава се и подноси обрезање људско; Он Који није имао никаквога греха, Који је узео на Себе људску природу, примио је то обрезање. Први пут се пролива Његова Крв и тиме нам указује на оно проливање Његове свете, пречасне и спасоносне Крви на Голготи, на Крсту. Обрезање нам сведочи да је Господ Исус Христос истинити Бог и истинити Човек. У данашњи дан славимо и спомен светитеља Василија Великог, једног од највећих Учитеља Цркве. Био је велики борац за Православље и велики духовни учитељ и подвижник. Зато се он и назива Велики и пастир пастирâ, јер он је – као подражавалац Господа – био учитељ не само свом словесном стаду него и осталим пастирима и борац за праву веру. Нека би Бог дао да, молитвама светога Василија, сви подражавамо њему и да се заједно са њим удостојимо да прославаљамо Господа, Оца и Сина и Светога Духа.”

На крају свете Литургије, Епископ мохачки господин Исихије је извршио чин благосиљања славских дарова.

Свој допринос празничном сабрању пружили су појци при Спомен-храму Светога Саве на Врачару, студенти Православног богословског факултета у Београду.

[carousel_slide id=’22543′]

Print Friendly, PDF & Email