Обележавање годишњице Шајкашке Рације

Радујући се празнику Рождества Сина Божјег, све парохије архијерејског намесништва жабаљског су – у сарадњи са Секретаријатом за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, као и у сарадњи са локалним самоуправама Жабља и Титела – поменима и пригодним сабрањима обележиле 79. годишњицу од спровођења злогласне  Рације.

После свете Литургије, код спомен-обележјâ у селима наведених општина служени су мали помени, после којих су се сабранима обратили служашчи свештеници, те представници Владе АП Војводине: господин Мирослав Илић, госпође Јелена Глишић Петровић и Јелена Добровић Бојановић, помоћници Покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама; др Небојша Кузмановић, директор Архива Војводине; др Милан Мицић, генерални секретар Матице српске, као и мр Драган Божић, председник Општине Тител, и госпођа Весна Кнежевић, републички посланик, а који су након обраћања положили венце.

У време трајања злочиначке Рације –од Чуруга, 4. јануара 1942. године, преко Жабља и осталих села Шајкашке, па до Србобрана, Новог Сада и Бечеја – лишени су живота православни Срби у највећем, још увек у потпуности неутврђеном броју, а затим и припадници јеврејског и ромског народа, као и у појединачним случајевима припадници других националних мањина. Злочин, који никако није оправдана реакција против групе авантуристâ и ненационалних елемената, већ много раније сачињен пројекат мржње са кристално издефинисаним циљем, спровела је мађарска окупациона војска и локална полиција – немзетери – данима без задршке, без самоиспитивања, без срамоте или страха од времена и без трунке кајања, а први на удару су били свештеници Српске Православне Цркве – Епархије бачке.

Овај злочин је манифестација мржње и освета за губитак угарских територија после Тријанонског споразума. После Другог светског рата је, нажалост, дошло време једне друге мржње, која се испољавала у прикривању злочина, злочинаца и невино пострадалих жртава – у прикривању истине – и тиме је над жртвама почињен нови злочин.

Епархија бачка и Влада АП Војводине већ неколико година успешно сарађују у организацији обележавања овог трагичног догађаја, онако како то заслужују невине жртве, али и како заслужују и будуће генерације.

Нека је вечан помен невино пострадалим жртвама Рације.

[carousel_slide id=’22492′]

Print Friendly, PDF & Email