Митрополит Порфирије: Загрљај другог је лек

Митрополит загребачко-љубљански Порфирије у емисији „Док анђели спавају“, између осталог, говорио је о пандемији, сусретима са духовним великанима и односима Срба и Хрвата.

Митрополит загребачко-љубљански Порфирије гостовао је у емисији „Док анђели спавају“, ауторке Марине Рајевић Савић. Емисија је емитована 2. јануара 2021. године на интернет порталу Спутњик Србија.

У емисији је Митрополит Порфирије говорио о томе како бити човек и хришћанин у данашњој друштвеној реалности, као и о одговорности према себи и према другима у време пандемије корона вируса, нагласивши да она утиче на оно што нас чини бићима љубави и заједнице, а то је однос са другим. „Загрљај другог је лек“, истакао је Митрополит. У том контексту је казао да је погрешно говорити о социјалној дистанци, већ да треба напомињати да је то физичка дистанца.

Присетио се својих сусрета са великим духовницима, као што су старац Порфирије Кавсокаливит и старац Софроније Сахаров, а говорио је и о разлици између живота једног обичног монаха и епископа Цркве Божје, као и о својој служби у Загребу.

Када су у питању односи Срба и Хрвата, изразио је мишљење да су они најбољи на нивоу живота обичних људи. Владика је говорио и о осећањима приликом посећивања Јасеновца. Поделио је и своја сећања на покојне патријарха Павла, митрополита Амфилохија, професора Владету Јеротића, те на први сусрет са својим духовником Епископом бачким Иринејем. Митрополит је говорио и о томе шта се очекује од будућег Патријарха српског.

Извор: http://mitropolija-zagrebacka.org

Print Friendly, PDF & Email