Саопштење Митрополита загребачко-љубљанског Порфирија

У дане глобалног искушења кроз које пролази читаво човечанство, распето између очувања себе и ближњег у условима тешке пандемије, нас у Хрватској задесила је још једна несрећа.

Градови Петриња и Сисак су погођени серијом разорних земљотреса далекосежнe моћи, услед чега су оштећени бројни верски, стамбени и пословни објекти, а многи људи су остали без крова над главом. Неки су, међу њима, у моменту, нажалост, остали без својих најближих. Због великих оштећења на храму Свете Петке и парохијском дому у Сиску, као и на храму Светог Спиридона и велелепном здању парохијског дома у Петрињи, наши свештеници су својим породицама приморани да напусте ова места богослужења и становања.

Међутим, упркос свему што нас у последње време сналази, ми верујемо Апостолу Павлу који нам je преко древних Коринћана поручио да нас није снашло оно што издржати не можемо: „Веран је Бог који вас неће пустити да се искушавате већма него што можете, него ће учинити са искушењем и крај, да можете поднети” (1Кор 10, 13). Зато нека и ове тешкоће, према још једном великом посланику, Петру, буду схваћене као огањ у којем ће сјајније од злата заблистати наша вера хришћанска (1Пт 1, 6-7). Разумимо их као позив нашој доброти, солидарности и љубави, те покушајмо потом и да другачијим очима гледамо на свакодневни живот. Нека нас ово искуство, иако трагично и болно, умудри да се другачије односимо према неспоразумима који нас сналазе у време добра и понекад нас тако лако одвраћају од лековите снаге Божијег мира и вечног смисла.

Дубоко саосећајући са родбином жртава и молећи се да им Господ подари своје Царство Небеско, у којем вечно траје радост гледања лица Његовог, такође се молимо за што бржи повратак погођеног становништва у своје домове. У мери у којој је Митрополији загребачко-љубљанској могуће, она ће, као и друге хришћанске заједнице, верујемо, помоћи породице страдалих, остајући, као и увек током историје, уз свој народ. Нека ова молитва охрабри напоре у том смеру, те нека у овом тешком тренутку доброта и љубав довитљиво досегну до свакога коме је помоћ потребна.

Митрополит загребачко-љубљански Порфирије

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска

Print Friendly, PDF & Email