У сусрет Празнику: Свети Николај Мирликијски

У суботу, 6/19. децембра 2020. године, наша света Црква молитвено прославља празник Светога Николаја Мирликијског Чудотворца. Беседећи на Никољдан, преподобни Јустин Ћелијски је навео:

Ево богаташа који никада не осиромашује. Ево богаташа који из дана у дан све је богатији и богатији. То је свети отац наш Николај Чудотворац. Ваистину човек који се обогатио јединим богатством и у овом свету и у оном свету: богатством које се гњили, не распада се… Богат Богом. Да, ми данас прослављамо дивног Светитеља Божјег, богатог и пребогатог богаташа, а то значи богат вечном Божанском Истином, вечном Божанском Правдом, вечном Божанском Љубављу, вечним Божанском Животом… Десило се са њим оно што се дешава са сваким хришћанином… Само он је показао много у срцу љубави према Богу и постао богаташ који је све богатији и богатији… Богат Богом. Тако бива, речено је у Светом Еванђељу, са сваким који се богати у Бога, а не тече благо на земљи.

Свети отац Николај ево 16 векова непрекидно расте божанско богатство. Непрекидно даје божанске силе, чудеса чини! Милосрдан је: тужне теши, болесне исцељује, свима притиче у помоћ. Заиста, нема милостивијег и милосрднијег и жалостивијег од светог оца Николаја. Коме он није помогао када му је завапио? Откуда њему то, откуда њему та сила? Отуда што је испунио Еванђеље у животу… Он је непрекидно Бога усељавао у себе и он непрекидно пише Еванђеље Господа Христа. Постао је и остао неисказан чудотворац. Али, он је најпре учинио једно чудо: чудо са собом. Он је ради Господа Христа оставио све земаљско. Био је је врло богат… Пошао и служио Господу Христу свом душом, свим срцем. Био је монах и свештеник и Епископ. Служио је свима у име Господа Христа, и исцељивао. И служио као анђео у телу. И испунио себе Божанским силама, исцелитељским силама, које исцељују од сваког недуга и бољке.

У доленаведеном тонском-запису можете послушати беседу Његовог Преосвештенства Епископа бачког г. Иринеја, изговорену у Саборном храму на празник Светога Николаја Мирликијског, 19. децембра 2018. године.

У сусрет Празнику: Свети Николај Мирликијски

Print Friendly, PDF & Email