Празник Светога апостола Андреја Првозваног прослављен у Јерусалимској Патријаршији

У недељу, 30. новембра / 13. децембра 2020. године, у манастиру Часнога Крста, у западном Јерусалиму, прослављен је празник Светога славнога апостола Андреја Првозваног. У овом манастиру сачувано је предање да је на његовом месту посађено дрво које се састојало од три врсте дрвета (бора, кедра и кипариса), а од којег је сачињен Часни Крст на којем је, ради нашега спасења, прикован и разапет Господ наш Исус Христос. У овом манастиру је од 1845. до 1909. године постојала Виша богословска школа, а у манастирском храму сачуване су фреске које припадају византијској и грузијској црквеној уметности.

На светој архијерејској Литургији началствовао је Његово Блаженство Патријарх јерусалимски г. Теофило III, уз саслужење Митрополита капитолијадског г. Исихија, Архиепископа Пеле г. Филумена, архимандрита Нектарија и јерођакона Евлогија, а уз појање Митрополита јеленопољског г. Јоакима, у присуству генералног конзула Грчке у Јерусалиму, г. Евангелоса Влиораса, и неколицине верника.

У својој архипастирској беседи на светој Литургији, Патријарх јерусалимски је, поред осталог, навео: „Драга моја браћо, реч Господња која нам је благовештена од светих апостола Андреја Првозваног и Петра, пријатеља Христовог, јесте жива реч Божја, тојест нетрулежни живот у Христу оних који Га љубе, као што о томе сведочи пример нетрулежних светих моштију (часне главе) светога славнога апостола Андреја Првозваног, сачуваних до данашњега дана после његове мученичке смрти. Тако је и наш Светитељ Божји, Првозвани међу апостолима, својом мученичком крвљу запечатио Јеванђеље Христово, проповедано у многим земљама и градовима васељене, подражавајући страдања Христова до своје смрти.”

После свете Литургије, трудом Архиепископа Пеле г. Филумена, уприличено је послужење за све присутне, као и трпеза љубави за Патријарха јерусалимског и његову часну пратњу.  

Опширније на: https://jerusalem-patriarchate.info

(Приредио Милан Бандобрански)

Print Friendly, PDF & Email