Преподобни Порфирије Кавсокаливит

„Кад нас Бог обдари благодатним даром смирења, тада све видимо и све осећамо; тада Бога доживљавамо на очевидан начин” (Свети Порфирије Кавсокаливит).

Наша света Црква у среду, 2. децембра 2020. године, молитвено прославља спомен на преподобног Порфирија Кавсокаливита.

Преподобни старац Порфирије је рођен 1906. године у селу Свети Јован, на острву Евији. Његово световно име било је Евангелос Бајрактарис. Рано је показао склоност ка монаштву. Када је имао само 13 година, по завршеном другом разреду средње школе, одлази у скит Свете Тројице, познат као Кавсокаливија, на Светој Гори, где је провео 6 година као искушеник уз два старца монаха, узимајући име Никита. Ипак, због тешке болести био је приморан да се врати у Евију, где се настањује у манастиру Светог Харалампија у Авлонари. Када је напунио 20 година имао је прилику да се сретне са Архиепископом синајским Порфиријем, који га – препознајући у њему духовне дарове – рукополаже у чин презвитера и даје му име по којем ће постати препознатљив. Следеће године манастир Светог Харалампија постаје женски манастир, а отац Порфирије се настањује у манастиру Светог Николе, такође на Евији. Године 1940. отац Порфирије одлази у Атину, где је именован за старешину цркве Светог Герасима при атинској Поликлиници на Омонији. Тамо остаје све до 1973. године, када се повлачи прво у Калитеу, да би после неколико година отишао у Милеси где је основао манастир Преображења Господњег. Због његовог светог живота велики број верника је посећивао старца Порфирија. Дана 2. новембра 1991. повлачи се у своју стару келију на Светој Гори, где се упокојио у Господу 2. децембра исте године.

Његово Преосвештенство Епископ бачки г. Иринеј је имао ту радост и тај дар од Господа да је, као јеромонах, седам година, сваке недеље и празника, служио свету Литургију заједно са светим Старцем. У доленаведеном запису послушајте шта је о светом старцу Порфирију Кавсокаливиту казао владика Иринеј. Предавање је одржано 2015. године, у Великом амфитеатру Православног богословског факултета Универзитета у Београду.

Духовне везе старца Порфирија са православним српским народом

Нова књига у издању Беседе: „Свети Порфирије Кавсокаливит: Сведочења”

Живот и поуке светог Порфирија Кавсокаливита

ПОУКЕ О ВАСПИТАВАЊУ ДЕЦЕ

Print Friendly, PDF & Email