Прослава храмовне славе у Футогу

Овогодишња прослава престоног празника храма Светих бесребреника и чудотвораца Козме и Дамјана, отпочела је, као и сваке године, свечаним празничним бденијем, које је уз саслужење четворице свештеника, служио протопрезвитер-ставрофор Бранко Ћурчин. После завршетка богослужења прота Бранко је Футожанима честитао навечерје храмовне славе и притом произнео кратко поучно слово о историјском значају Футога и древности и велепности футошког храма, који је натопљен двовековним молитвеним животом.

На сам дан празника свету Литургију је служио протонамесник Ђорђе Стојисављевић, уз саслужење осморице свештеника и ђакона Мирослава Стојановића. У беседи после читања еванђелског зачала, отац Ђорђе је надахнуто говорио о светим лекарима и бесплатним исцелитељима, истакавши њихово молитвено заступништво које делује и у нашем времену. 

Благосиљање славских дарова извршио је после вечерњег богослужења протопрезвитер Бранислав Мркић, који је говорећи о делатности двојице Патрона футошког храма истакао да они и физички присуствују у њему, с обзиром да се у футошком храму налази и део моштију светих бесребреника Козме и Дамјана. Прота Бранислав је такође у свом обраћању, честитавши храмовну славу Футожанима, истакао да је у данашње време када влада смутња због пандемије вируса корона, најважнија наша непоколебива вера да је исцељење и душе и тела могуће само у заједници са Христом, кроз причешће Његовим Телом и Пречистом Крвљу.

На крају  вечерњег богослужења присутнима се речима захвалности обратио настојатељ футошког храма, протопрезвитер Жељко Тешић, који је уз благодарност свим гостима-свештенослужитељима, особито заблагодарио овогодишњем куму господину Мирку Бјелобрку. 

[carousel_slide id=’20503′]

Print Friendly, PDF & Email