Слава болничке капеле у Клиничком центру Војводине

У суботу, 31. октобра 2020. године, на дан када наша света Црква молитвено слави успомену на светог, славног и свехвалног апостола и јеванђелиста Луку, верни народ и здравствени радници, заједно са свештенослужитељима, сабрали су се у параклису при Клиничком центру Војводине у Новом Саду, у празничној радости, ради служења свете Литургије и молитвене прославе светог апостола Луке, заштитника овог малог дома Божјег и свих оних који овде притичу на молитву и имају потребу да буду лечени, као и заштитника свих оних који их предано и са љубављу лече, чинећи тако велико дело.

Свету Литургију служио је протонамесник Велимир Врућинић, настојатељ храма Светих Кирила и Методија у Новом Саду, уз саслужење протојереја−ставрофора Стојана Билића, настојатеља храма Светих царева Константина и Јелене у Новом Саду, и ђакона Владе Поповића, парохијског ђакона при новосадском Светосавском храму. За певницом су појали чланови хора Светосавског храма.

Отац Велимир је, после прочитаног јеванђелског одељка, изговорио поучну беседу, истичући велики значај свете Литургије и наше истинске вере у Господа Христа. Нагласио је да ова капела при Клиничком центру Војводине није само актуелно место сада, у овим данима када се боримо са опаким вирусом, него да свагда у њој можемо пронаћи и добити укрепљење у свакој недаћи и болести, тојест порука је − Црква је увек уз свој народ. Нагласио је и улогу светог апостола Луке, који је својим лекарским вештинама помагао потребитима свога времена и који је, свим људима свих времена, дао писану реч Господњу која благодатно проистиче из његовог непосредног опита и додира Живе Истине, Пута и Живота, тојест оваплоћене Речи Божје Господа нашег Исуса Христа.

По прочитаној заамвоној молитви, сви окупљени су, уз појање славских химни, тропара и кондака, изишли у двориште капеле, где је извршен чин благосиљања славских дарова − колача и кољива.

На самом крају данашњег сабрања протојереј Бранислав Мркић, настојатељ болничке капеле, уз поделу пригодних поклона претходним кумовима болничке капеле, срдачно је заблагодарио браћи свештенослужитељима на њиховој братској љубави, гопођи Зорици Ковљен и њеној породици, овогодишњим кумовима храмовне славе, као и окупљеном верном народу на љубави и помоћи у припремама за прославу овог апостолског празника и уједно славе капеле при Клиничком центру Војводине.

[carousel_slide id=’19869′]

Print Friendly, PDF & Email