Гости Јутарњег програма Радио-Беседе: ђакон Мирослав Николић и г. Синиша Јокић

Настављајући разговор о Владичанском двору у Новом Саду – административном центру Епархије бачке, у госте Радио-Беседе позвали смо ђакона Мирослава Николића и г. Синишу Јокића, директора Завода за заштиту споменика културе града Новог Сада. У току је обнова фасаде Владичанског двора, што су многи медији искористили као повод за неосноване оптужбе на рачун Епархије бачке и надлежног Архијереја, Епископа бачког г. Иринеја. Реконструкција спољашње фасаде Владичанског двора у Новом Саду је заједничко дело Покрајинског и Градског завода за заштиту споменика културе.

Наводећи да су први радови на обнови Владичанског двора отпочели 2007. године, ђакон Мирослав је рекао да је кров био у врло лошем стању. Дошло је до оштећења плафона, зидне декорације, пластичних украса, чак и живописа унутар капеле Светог Василија Великог. Највећи проблем што се тиче самог функционисања Двора, поред наведеног, било је и питање спољне фасаде. Поседујем личну фото-документацију како су те ствари ишле, када су господа из Покрајинског и Градског завода долазили, када су вршена сондирања, узорковања, када смо морали да вршимо превентивне мере јер су поједине целине читаве отпадале. Долазили смо у ситуацију да делови зграде угрозе безбедност и животе пролазника. Знате ли на шта личи то када такав један објекат морате да оградите траком и да то тако стоји без икакве представе колико ће то да траје? Врло је важно и значајно – не само због заштите културних добара, споменика архитектуре, него и уопште због заштите српског идентитета и наслеђа историје – чувати те објекте. Српска Црква је то вековима радила и нико не може да каже да смо ми – као учесник у овом пројекту, са надлежним Заводима – девастирали Двор, објаснио је ђакон, додајући да су медији, негативно пишући на ову тему, имали за циљ да нанесу штету Епархији бачкој.

Господин Синиша Јокић је навео да је Завод за заштиту споменика културе Града Новог Сада учествовао у извођењу радова на обнови фасаде Владичанског двора и да је све урађено у складу са прописаним мерама и условима заштите. Старе плочице које су добре и квалитетне ћемо ставити на јужну фасаду, по стандардима струке. Урадили смо велик посао, настављамо да га радимо. Новинари би требало да се детаљније информишу и није добро уносити негативну конотацију, нападати тако значајну институцију као што је Српска Православна Црква, казао је г. Јокић.

О рестаурацији фасаде Владичанског двора у Новом Саду говорили су и протојереј Владан Симић, секретар Епархије бачке, и г. Зоран Вапа, директор Покрајинског завода за заштиту споменика културе.

Гости Јутарњег програма Радио-Беседе: прота Владан Симић и г. Зоран Вапа

Print Friendly, PDF & Email