Молебан о почетку школског рада

Чин призива Светога Духа пред почетак нове школске године служен је у недељу 15. по Педесетници, 7/20. септембра 2020. године, у свим храмовима у Епархији бачкој.

Саборни храм у Новом Саду – Његово Преосвештенство Епископ новосадски и бачки г. Иринеј молитвено је присуствовао светој Литургији у Светогеоргијевском храму у Новом Саду, у недељу 15. по Педесетници, 7/20. септембра. Литургију је служио протојереј Бране Миловац, уредник Информативне службе Епархије бачке, а саслуживали су свештеници Саборног храма и новосадски ђакони.  

Беседећи по прочитаном јеванђелском одељку, отац Бране је благословио све ђаке који ходе путем знања и пожелео им успешан почетак нове школске године. И за усвајање знања потребна је љубав да се роди, љубав према знању. Љубав је све оно што нас испуњава, све оно што нас води ка вечноме животу. Љубав нас спасава! Љубав је Васкрсли Господ наш, Који је подарио вечни живот свима онима који верују и ходе ка Царству небеском, казао је отац Бране, посебно поздравивши богослове из Призрена који су допринели благољепију свете Литургије. Они су јунаци и сведоци јасне и чврсте љубави. Бити данас на Косову и Метохији нема другог интереса сем љубави према својој земљи, према роду, према светињи и према Богу, нагласио је прота Бране Миловац.  

Молепствије о почетку школског рада служено је у току свете Литургије, а присуствовали су ученици новосадских основних и средњих школа, вероучитељи, катихете и остали просветни радници хришћани, као и родитељи. После отпуста Литургије, Епископ бачки зажелео је деци и младима благословен и срећан почетак школске године, а посебно благословен и успешан почетак веронаучне школске године.

У просторијама Црквене општине новосадске уприличен је пријем за ученике Богословије Светих Ћирила и Методија. Владика је уручио призренским богословима пригодне дарове и захвалио им је на љубави и труду на очувању српске културне баштине страдалног Косова и Метохије.

Ученици Призренске богословије, на дан прославе Патрона Епархије бачке (19. септембра), у Српском народном позоришту представили су музички компакт-диск „Песме из Старе Србије”.

[carousel_slide id=’17855′]

Ново насеље – У недељу петнаесту по Педесетници, 7./20. септембра 2020. године, у Светосавском храму у Новом Саду, у склопу Литургије служен је Молебан поводом почетка нове школске године. Свету Литургију служио је презвитер Миладин Божиловић, уз саслужење братства Светосавског храма. На крају свете Литургије, протојереј Бранислав Мркић, настојатељ храма, поздравио је присутне, са жељом да деца у здрављу душе и тела, уз Божју помоћ, усвоје корисна знања да би била на радост својим родитељима, а Цркви и отаџбини на корист. При дељењу антидора, верни су кропљени освећеном водом, а сваком детету уручен је пригодан поклон.

[carousel_slide id=’17902′]

Чуруг – У Световазнесењском храму у Чуругу, по завршетку свете Литургије, 20. септембра 2020. године, служено је молепствије за почетак нове школске године. Светом Литургијом началствовао је јереј Милоје Ђорђевић, а лепоту богослужења увеличали су својим присуствовом ученици Основне школе Ћура Јакшић, као и верни народ Чуруга.

[carousel_slide id=’17913′]

Суботица – У 15. недељу по Педесетници, 20. септембра 2020. године, у Световазнесењском храму у Суботици, после свете Литургије, којом је началствовао презвитер Илија Анђелић, служен је Чин призива Светога Духа пред почетак нове школске године.

Уз присуство ученикâ, вероучитељâ, родитељâ и благочестивог народа Божјег, после прочитане молитве присутни су пришли на благослов и целивање Часног Крста.

[carousel_slide id=’17936′]

Сента – У дану када наша света Црква молитвено прославља Светога мученика Созонта, свете апостоле Евода и Онисифора, светог мученика Евпсихија, светог Јована, архиепископа Новгородског, и када се молитвено сећамо преподобномученика Макарија Каневског, преподобне монахиње Касијане и преподобног оца Луке, 7/20. септембра 2020. године, верни су се сабрали у храму Светог архангела Михаила у Сенти како би благоизволели призвати благодат Светога Духа на ученике, просветне раднике и сав благочестиви народ, за успешан и Богом благословен почетак школске године. Свету Литургију служио је презвитер Далибор Зарић, парох сенћански, а са децом је био г. Срђан Грубор, вероучитељ и катихета у сенћанским основним и средњим школама. После Литургије и коленопреклоног Молепствија или Призива Светога Духа, свештеник је одржао пригодну беседу, поздрављајући како оне који су сабрани – децу, њихове родитеље, наставнике и сав народ, тако и оне који нису присутни у храму, а које је благодаг Божја молитвама посетила и у њиховим домовима. Верници су потом целивали Часни крст, били покропљени освећеном водом и примили су дарове у виду иконица и слаткиша.

[carousel_slide id=’17956′]

Сомбор – Следујући јеванђелским речима о пуштању деце ка Господу, у свим храмовима Епархије бачке су на молитву за почетак школске 2020/2021. године заједно дошли родитељи, наставници и деца. Кроз молитвене прозбе присутни су заискали од Господа Христа, Преблагог Тихог Учитеља, да благослови предстојеће школске подвиге.

У храму Светога великомученика Георгија у Сомбору Литургијом је началствовао протонамесник Саво Николић, архијерејски намесник сомборски, уз саслужење протојереја Александра Лазића, протонамесника Бранислава Шијачића и ђакона Александра Верића.

[carousel_slide id=’17960′]

Равно Село – У недељу 15. по Духовима, а на празник Светог мученика Созонта, 20. септембра, у храму Преноса моштију Светог Николаја у Равном Селу свету Литургију служио је протојереј Алексеј Блануша, надлежни парох.

После Литургије служен је молебан на почетку нове школске године. На Литургији учешће су узели ученици и наставници Основне школе Бранко Радичевић из Равног Села, који су заједно са својим вероучитељем Александром Артуковим приступили Причешћу. Отац Алексеј се обратио ученицима пригодном беседом, честитајући им почетак нове школске године, са жељом да успешно савладају задатке који су пред њима.

[carousel_slide id=’18011′]

Print Friendly, PDF & Email