У Епархији бачкој прослављен празник Успења Пресвете Богородице

Празник Успенија Пресвете Богородице литургијски је прослављен у Епархији бачкој, у петак, 28. августа 2020. године. Велика Госпојина је престони празник храма Успенија Пресвете Богородице у Новом Саду, као и храмова у Пивницама, Куцури, Тителу, Бачком Јарку, Сомбору, Суботици, Кљајићеву и другим местима наше Епархије.

Нови Сад – Његово Преосвештенство Епископ бачки др Иринеј началствовао је на светој архијерејској Литургији на празник Успења Пресвете Богородице, у петак, 15/28. августа  2020. године, у Саборном храму у Новом Саду, уз саслужење Епископа мохачког г. Исихија, архимандритâ Прокопија (Тајара) и Василија (Костића), свештенства и ђаконâ Епархије бачке.

Беседећи после прочитаног јеванђелског одељка, Преосвештени владика Иринеј је истакао да се сви догађаји из живота Пресвете Богородице посебно прослављају. „Празник Успења Пресвете Богородице је празник њеног уснућа, када она напушта овоземаљски свет и живот, и прелази у живот вечни, у заједницу и наручје свога Сина и Господа. Дан упокојења светих се слави као дан њиховог истинског рођења, јер смрт није прелазак у ништавило, небиће, непостојање, него је прелазак душе из тела у Царство Божје. То посебно важи за празник Успења Пресвете Богородице. Она је – будући истинско, најчистије, најсветије људско биће – нова Ева, нова истинска Мати Живота. Њена смрт је прелазак из смрти у живот – животворна смрт. То се истиче у црквеним песмама данашњег празника. Пресвета Богородица није остала телом у гробу, него је Бог на посебан начин њу прославио: Господ је на чудесан начин њено тело, после тродневног почивања у гробу, узео к Себи на небо. У кондаку данашњег празника се каже да тело оне која је родила Живот – Господа Исуса Христа – гроб и смрт нису могли да задрже, него је она претстављена из смрти у живот. Зато и ми, молитвено се обраћајући Пресветој Богородици, као Мајци свих нас, уверени смо да њена материнска љубав као невидљиви омофор закриљује цео свет и сву Божју творевину, и – преко ње – свака наша молитва допире до Господа”, нагласио је Епископ бачки Иринеј, уједно честитајући празник верном народу, а посебно парохијанима Светоуспенског храма у Новом Саду, који прослављају храмовну славу.

У току свете Литургије, Епископ бачки г. Иринеј је рукоположио ђакона Миладина Божиловића у чин презвитера, а Епископ мохачки г. Исихије је рукоположио катихету Милована Крстића у чин ђакона.

[carousel_slide id=’16850′]

Футог – На празник Успења Пресвете Богородице, 15/28. августа 2020. године, у храму Светих бесребреника и чудотвораца Козме и Дамјана у Футогу, свету Литургију служио је протопрезвитер Миливој Мијатов, архијерејски намесник новосадски први.

Спроводећи одлуке Његовог Преосвештенства Епископа новосадског и бачког господина др Иринеја, прота Миливој је увео у дужност нове парохе футошке: протонамесника Игора Игњатова, досадашњег пароха у Ветернику, и презвитера Негослава Бељанског, досадашњег пароха у Српском Милетићу. Прота Миливој је новим паросима футошким честитао постављење и пожелео успех у пастирском раду, а верном народу поручио да нове свештенике прими срдачно и благонаклоно, као што је то чинио и са досадашњим паросима.

Новопостављени пароси су заблагодарили владици Иринеју на указаној части и поверењу и од присутних затражили молитвену подршку за даља пастирска прегнућа. Новим свештеницима добродошлицу је пожелео настојатељ храма протопрезвитер Жељко Тешић. Од присутних се опростио и протопрезвитер Борислав Милић, који одлази на ново пастирско послушање у Ветерник, а протопрезвитер Миле Мајкић свештеничку службу наставиће у Српском Милетићу.

[carousel_slide id=’16889′]

Силбаш – На празник Успења Пресвете Богородице, у храму Светога Јована Златоуста у Силбашу служена је света Литургија, којом је началствовао протојереј Стевица Илић, архијерејски намесник бачкопаланачки, уз саслужење презвитерâ Владимира Маркова и Слободана Ђурђића. Том приликом, отац Стевица је на основу одлукâ Његовог Преосвештенства Епископа новосадског и бачког господина др Иринеја, разрешио дужности оца Владимира Маркова, пароха силбашког, који је, по потреби службе, премештен за пароха при Светониколајевском храму у Каћу, а потом новорукоположеног презвитера Слободана Ђурђића увео у дужност привременог пароха при силбашком светом храму и представио верном народу, пожелевши му плодоносан рад на Њиви Господњој и повереној му парохијској заједници. Отац Слободан је заблагодарио Његовом Преосвештенству на указаном поверењу и представио се вернима сабраним на светој Литургији.

[carousel_slide id=’16938′]

Сомбор – Уочи празника Успења Пресвете Богородице, празнично бденије на Великом православниом гробљу у Сомбору служио је протонамесник Саво Николић, архијерејски намесник сомборски.

На дан храмовне славе – Успења Пресвете Богородице, светом Литургијом је началствовао отац Саво. Овогодишња кума славе је госпођа Милија Грабеж, која је уприличила трпезу љубави за све сабране. Кумство за следећу годину је преузела госпођа Александра Росић.

[carousel_slide id=’16922′]

Куцура – У петак, 28. августа 2020. године, Светоуспенски храм у Куцури молитвено је прославио престони празник. Бденијем уочи Велике Госпојине началствовао је протопрезвитер Далибор Купусовић, архијерејски намесник врбашки, уз саслужење свештенства Епархије бачке.

На дан празновања Успенија Пресвете Богородице свету Литургију је служио презвитер Србољуб Срдић, парох молски, уз саслужење протонамесника Јована Кисина, настојатеља Светоуспенског храма у Куцури. Честитавши присутнима празник, отац Србољуб је истакао да Успеније Пресвете Владичице наше Богородице заузима посебно и значајно место међу празницима који су установљени у славу Божју, а у част Његове Пресвете и Пречисте Мајке. По заамвоној молитви обављен је опход око храма, а потом је извршено благосиљање славских дарова. Кум овогодишње славе био је господин Стефан Крнетић, а кумство за следећу годину прихватила је госпођа Десанка Радаковић.

[carousel_slide id=’16897′]

Кисач – На празник Успенија Пресвете Богородице, 15/28. августа 2020. године, литургијским богослужењем у храму Света Три Јерарха у Кисачу началствовао је протојереј Бранислав Мркић, архијерејски намесник новосадски други, уз саслужење јереја Огњена Верића.

После отпуста, отац Бранислав је прочитао одлуку Његовог Преосвештенства Епископа бачког господина др Иринеја, којом је за новог пароха у Кисачу и Степановићеву постављен новорукоположени јереј Огњен Верић.

Архијерејски намесник новосадски други пожелео је добродошлицу оцу Огњену, а верни народ је позвао да пружи подршку новом свештенику. Заблагодаривши најпре Господу, отац Огњен је речи благодарности упутио нашем владици Иринеју на благослову, указаној части и на поверењу, оцу Браниславу је захвалио на лепим речима, а верном народу на срдачној добродошлици.

[carousel_slide id=’16973′]

Суботица – Слава параклиса на Водици, посвећеног празнику Успенија Пресвете Богородице, започео је служењем празничног бденија којим је началствовао протојереј Душан Ђукић, архијерејски намесник суботички, уз саслужење презвитера Илије Анђелића и ђакона Дарка Ивковића.

На дан празника, 28. августа 2020. године, светом Литургијом је началствовао протојереј-ставрофор Мирко Шипка, уз саслужење братства Световазнесењког храма у Суботици. Прота Мирко је надахнутим речима поучио присутне о значају празника и улоге Пресвете Богородице у свакодневном животу хришћанина.

После Литургије извршен је трократни опход око светога храма и служен  је помен ктиторима, приложницима, свештенослужитељима и парохијанима пред вратима параклиса посвећеног Успењу Пресвете Богородице.

Прослава славе параклиса Успенија Пресвете Богородице на Водици завршено је служењем вечерњег богослужења, резањем славског колача и освећењем славског жита. Вечерњим богослужењем началствовао је презвитер Далибор Зарић, парох сенћански, уз саслужење свештенства суботичког намесништва. Залог кумства за следећу годину г. Лазар Зарић предао је г. Слободану Мартиновићу.

[carousel_slide id=’16994′]

Липар – Уочи празника Успења Пресвете Богородице празнично бденије служио је парох бајшански, протонамесник Дарко Јелић.

На дан  храмовне и сеоске славе, отац Дарко је служио свету Литургију. Одржао је беседу о значају празника, као и о Пресветој Богородици, нашој непрестаној молитвеној заступници пред Господом. После литургијског сабрања и опхода, служен је парастос краљу Петру Ослободитељу, као и свим погинулима у Првом и Другом светском рату.

Вечерњим богослужењем је началствовао протопрезвитер Јовица Мојсиловић, парох кањишки, док је протонамесник Дарко Јелић, надлежни парох, појао за певницом. По завршетку богослужења се приступило резању славског колача, који је припремио кум г. Весељко Поповић са породицом. Кумства за следећу годину прихватила се госпођа Јована Обрадовић из Липара. После богонадахнуте беседе протопрезвитера Јовице о улози Пресвете Богородице у животу сваког верника, протонамесник Дарко је захвалио на помоћи свима. Након богослужења уприличено је и послужење на платоу око храма.

[carousel_slide id=’17016′]

Растина – Житељи Растине прославили су своју храмовну славу, празник Успенија Пресвете Богородице. Бденије уочи Велике Госпојине, свету Литургију и вечерње богослужење на дан славе служио је надлежни парох, презвитер Мирко Божић. После заамвоне молитве извршен је трократни опход око храма и помен почившим ктиторима, приложницима и парохијанима Растине.

После вечерњег богослужења благосиљани су славски дарови, а кумства за следећу годину прихватио се г. Стеван Милинковић из Растине. 

[carousel_slide id=’17037′]

Српски Милетић – Уочи празника Успења Пресвете Богородице, у храму Светог апостола и јеванђелисте Матеја служено је празнично бденије којим је началствовао протојереј Владислав Пајић, архијерејски намесник оџачки. После богослужења, отац Владислав је, по благослову Његовог Високопреосвештенства Епископа бачког господина Иринеја, увео у дужност новопостављеног пароха српскомилетићког, протојереја Мила Мајкића. Том приликом је оцу Милу пожелео срдачну добродошлицу, досадашњем пароху, оцу Негославу, благослов Господњи у даљем раду на новој парохији у Футогу, а свом окупљеном верном народу срећан и благословен празник Успења Пресвете Богородице.

[carousel_slide id=’17077′]

Пивнице – Празновање храмовне славе у Пивницама – Успеније Пресвете Богородице – почело је празничном вечерњом службом, коју је служио протонамесник Петар Бикар, надлежни парох. Светом Литургијом је началствовао протопрезвитер-ставрофор Радосав Живанов, уз саслужење месног пароха и ђакона Николе Дувњака, који је надахнуто беседио о празнику. Вечерње богослужење је служио протопрезвитер-ставрофор Ђорђе Ђурђев, уз саслужење свештенства Епархије бачке. Протопрезвитер Стевица Илић, архијерејски намесник бачкопаланачки, осветио је славске дарове, а затим у својој беседи честитао храмовну славу уз речи поуке. Овогодишњи црквени кум је био Радован Чоловић, који је залог славског колача предао Ивану Трифунову, на име кумства за следећу годину. Овим свечаностима је прослављено и 280 година од почетка градње Светоуспенског храма у Пивницама (1740 – 2020).

[carousel_slide id=’17083′]

Бачки Јарак – И ове године, свечано је прослављен празник Успења Пресвете Богородице, коме је посвећен храм у Бачком Јарку.

Празнично бденије је служено у четвртак, 27. августа. Бденијем је началствовао протојереј Остоја Нијемчевић, парох у Доњем Ковиљу, а саслуживали су: протојереј-ставрофор Илија Проле, пензионисани свештеник из Бачког Јарка, протојереј Дојчин Стојановић, парох у Сиригу, и презвитер Иван Спасевски, парох у Темерину. После бденија отац Остоја је пригодним речима честитао свима навечерје празника.

Сутрадан, у петак, 28. августа, служена је света Литургија којом је началствовао протојереј-ставрофор Илија Проле, уз саслужење презвитера Драгана Петровића, пароха у Бачком Јарку.

По прочитаном јеванђелском одељку прота Илија је са окупљеним верним народом поделио своје молитвене мисли упућене ка Пресветој Богородици, истакавши да је празник Успења Пресвете Богородице највећи празник из реда празника посвећених Пресветој Богородици.

Светој тајни Причешћа приступио је велики број парохијана из Бачког Јарка међу којима је било и много деце. По Причешћу, обављена је литија око храма.

Једнодушно благодарећи Богу и Пресветој Богородици у црквеној порти приређено је скромно послужење за све сабране.

Вечерње богослужење служио је архијерејски намесник новосадски други, протојереј Бранислав Мркић, парох при Светосавском храму у Новом Саду, а саслуживали су: протојереј-ставрофор Илија Проле, презвитер Велимир Врућинић, парох при храму Светих Кирила и Методија у Новом Саду, презвитер Бранислав Ђурагић, парох у Ветернику, презвитер Лео Малешевић, парох у Каћу, презвитер Живко Рајиновић, парох у Горњем Ковиљу и презвитер Бојан Ђурђевић, парох у Будисави. После вечерњег богослужења пререзан је славски колач.

[carousel_slide id=’17044′]

Успенски храм у Новом Саду – На дан када се сећамо и молитвено празнујемо Пресвету, Пречисту, Преблагословену Владичицу нашу Богородицу, 15/28. августа 2020. године, празник Успенија Пресвете Владичице наше Богородице заузима посебно и значајно место међу празницима који су установљени у славу Божју, а у част Његове Пресвете и Пречисте Мајке.

Овај празник је храмовна слава Светоуспенске цркве у Новом Саду. Бденије уочи празника служио је протојереј-ставрофор Миливој Мијатов, архијерејски намесник новосадски први, уз саслужење протојереја-ставрофорâ Мирка Шипке и Недељка Зубовића, протојереја Предрага Билића, презвитера Леа Малешевића, свештенослужитеља Успенског храма и новосадских ђакона. Прота Миливој је честитао навечерје празника свештенослужитељима и парохијанима овога светог храма, а протопрезвитер Жељко Латиновић је захвалио на љубави свештенству и верном народу, позвавши све на свету Литургију и подсетивши да ће се сутрадан, по празнику и након свете Литургије, 29. августа 2020. године, служити помен свим оснивачима, ктиторима, свештенослужитељима и парохијанима Успенског храма.

Узношење молитви Богу и Његовој Пречистој Мајци настављено је и на сâм дан празника. Свету Литургију служио је протојереј-ставрофор Стојан Билић, уз саслужење презвитера Станка Лакетића и свештенослужитељâ Светоуспенског храма. После прочитаног јеванђелског одељка, надахнуту и веома поучну беседу изговорио је отац Станко, професор Карловачке богословије. Својим појањем, топлини православног богослужења допринео је хор Светоуспенске цркве Антифон.

Поред крста у порти храма, после трократног опхода, прота Стојан је благословио и освештао славске дарове, а прота Жељко Латиновић, старешина Успенског храма, честитао је празник присутнима и призвао благослов Пресвете Богородице на род људски, пожелевши да све људе Богомајка увек води путем спасења ка Сину Свом, у Царство небеско. Кумови овогодишње славе били су Алекса, Јелена и Растко Ајџановић, а кумство за наредну годину је преузео господин Тихомир Јаковљев.

[carousel_slide id=’17063′]

Кљајићево – Празник Успења Пресвете Богородице прослављен је свечано у Кљајићеву. Светом Литургијом је началствовао надлежни парох Бранислав Спасојев. Поздрављајући присутни народ, отац Бранислав је говорио о смислу и значају празника Велике Госпојине. У наставку Литургије учињен је трократни опход око храма. Благосиљање славских дарова је обављено у поподневним часовима. Вечерњим богослужењем началствовао је јеромонах Павле (Пајић) уз саслужење оца Бранислава Спасојева. Овогодишњи кум славе је био господин Рајко Борић са својом породицом. 

[carousel_slide id=’17109′]

Тител –Празник Пресвете Богомајке, у Тителу је прослављен торжествено. Уочи овог дивног и великог празника служено је празнично бденије, којим је началствовао презвитер Данијел Кобиљски, парох у Локу и Вилову, уз саслужење презвитера Младена Јовановића, пароха у Шајкашу и протопрезвитера Милоша Јевросимова. У петак, 28. августа 2020. године, на дан храмовне славе, свету Литургију је служио протопрезвитер Милош Јевросимов, парох тителски. После прочитаног одељка из светог Јеванђеља, отац Милош је говорио о Пресветој Богородици и значају овог великог празника за спасење рода људскога. На вечерњем богослужењу је началствовао протопрезвитер Иван Вачик, парох гардиновачки. Извршено је благосиљање кољива и резање славског колача, у присуству четворице свештеника из околних места и жабаљског намесништва. Пригодним речима поуке, вернима се обратио отац Иван. Кум овогодишње славе је био г. Радивој Бркић из Титела,са породицом. Кумство за следећу годину је преузео богослов и катихета из Титела, г. Жељан Субић.

[carousel_slide id=’17120′]

Стапар – Православни хришћани Стапара и околине прославили су своју заштитницу пред Богом – Свесвету и Пречисту Богородицу. Евхаристијским сабрањем у Светоуспенском храму на Водици, на дан Успења Пресвете Богородице, началствовао је презвитер Младен Глушац, парох апатински, уз саслужење презвитера Милана Цирара, надлежног пароха. Отац Милан је пригодном беседом поучио парохијане, подсећајући вернике о личности Пресвете Богородице и њене ревности за Бога, и честитајући им храмовну славу. После заамвоне молитве, извршен је трократни опход око храма, уз помен ктиторима, приложницима и парохијанима. Овогодишње славске дарове принео је господин Борислав Томић са породицом, док је кумство за предстојећу славу преузела госпођица Милица Томић. У навечерје истог дана,  вечерњим богослужењем  началствовао је протонамесник Саво Николић, архијерејски намесник сомборски, уз саслужење свештеникâ и ђакона Епархије бачке. После вечерњег богослужења отац Саво је произнео беседу о храмовној слави.

[carousel_slide id=’17207′]

Print Friendly, PDF & Email