Празник Преображења Господњег

У среду, 6/19. августа 2020. године, наша света Црква молитвено ће прославити празник Преображења Господа нашег Исуса Христа.

Како нам о томе сведочи свето Јеванђеље, Господ Исус Христос је са тројицом Својих апостола – Петром, Јаковом и Јованом, узишао на гору Тавор како би се тамо заједно помолили (Лук. 9, 28). На врху горе Тавор Господ се преобразио пред Својим ученицима. У том тренутку, Његово лице је засијало као сунце, а Његова одећа је постала бела као светлост. У часу Преображења Христовог појавила су се и два старозаветна пророка – Мојсије и Илија. Видевши тај чудесни свештени призор, апостол Петар се обратио Господу речима: Добро нам је овде бити (Мат. 17, 4). Истовремено, из облака који се појавио приликом Христовог Преображења, чуо се глас Оца Небескога, Који је рекао: Ово је Син мој љубљени, који је по мојој вољи, Њега слушајте (Мат. 17, 5).

Преобразивши се пред тројицом апостола непосредно пре Свога страдања, Господ им је показао Своју божанску силу и славу, у оној мери у којој су они могли то да виде, спознају и доживе очима, умом и срцем. Преображењем Господњим на Тавору, пројављена је и слава обожене и прослављене људске природе у Христу, али и слава будућег Царства Божјег. Апостолима, а преко њих и свима нама, откривена је божанска слава Онога по Чијем лику смо створени. Према речима Епископа бачког др Иринеја, „сви смо призвани да суделујемо у тој слави Преображења, да видимо Господа Христа Прослављенога, и да и Он нас, по Својој милости и љубави, прослави Својом вечном славом”. У Христовом славном Преображењу остварено је и преображење пале људске природе која је укаљана грехом прародитељâ.

Говорећи о суштинском смислу и значају Преображења Христовог у контексту Домостроја спасења, преподобни Јустин Ћелијски истиче следеће: „Светли дан Христовог Преображења јесте дан просвећења и обожења људске природе. Тог дана је Богочовек Христос Својом свемоћном и свеспасоносном силом захватио поцрнелу од греха природу људску, и просветивши је обоготворио. Зрачећи и блистајући ослепљујућом светлошћу свога преславног Божанства, Господ Христос је на Тавору свет просветио. Својим страшним Преображењем Господ Христос је објавио превечну тајну која је била сакривена, и људске су очи виделе невиђено: тело земно блиста божанским сјајем, тело смртно зрачи славом Божанства. Својим Преображењем Господ благи је преобразио образ Божји у човеку, те је он заблистао у своме првобитном сјају и лепоти. Спаситељево Преображење је извор непресушне преображајне силе која преображава сву твар и сва бића, због чега и кличемо чудесном Спаситељу: Преображава се твар очигледно Твојим Преображењем, Христе” (Догматика Православне Цркве II).

У доленаведеном тонском запису можете чути беседу Његовог Преосвештенства Епископа бачког др Иринеја, изговорену на празник Преображења Господњег, 2019. године, у Саборном храму у Новом Саду.

Print Friendly, PDF & Email