Празник Илиндан прослављен у Епархији бачкој

Данас Црква слави најнеобичнијег човека који је живео на овој земљи Божјој. Толико необичног, и толико изузетног, да га је Господ са телом узнео на Небо. Пророк Илија није прошао кроз капију смрти кроз коју пролазимо сви на свету. И узнео га Господ на Небо! Откуда то? Отуда, браћо и сестре, што је он био неисказано велики Исповедник Бога Истинитог. Човек огњене вере, сав је био огањ! 

Преподобни Јустин Ћелијски, манастир Ћелије 1974. године, Илиндан

У недељу, 20. јула/2. августа 2020. године, наша света Црква молитвено прославља празник Светога пророка Илије. Илиндан је престони празник храмова у Бачком Грачацу, Бачкој Тополи, Челареву, Палићу, Локу, Младенову, Малом Бачу, Каравукову, као и многих других храмова и параклиса у Епархији бачкој.

Челарево – Прослављање празника великог угодника Божјег, светога пророка Илије Тесвићанина, патрона храма у Челареву, почело је празничним бденијем, које је служио презвитер Марко Бубуљ, парох челаревско-гложански.

На Илиндан, светом Литургијом је началствовао протопрезвитер Стевица Илић, архијерејски намесник бачкопаланачки, уз саслуживање пензионисаног свештеника Илије Ивића, презвитера Марка Бубуља и ђакона Николе Дувњака. После прочитаног одељка из Еванђеља, у пригодној беседи отац Стевица је подсетио верни народ на улогу и значај светога пророка Илије у животу Цркве. Благољепију сабрања својим појањем допринели су чланови црквеног хора Свети Јован Крститељ из Бачке Паланке, предвођени диригентом госпођицом Снежаном Жујић.

После опхода око храма служен је помен свештенослужитељима, ктиторима и приложницима храма, после чега је извршено благосиљање славских дарова, које је припремио кум Никола Илић из Челарева. Кумства за следећу годину прихватио се господин Радован Соломун.

[carousel_slide id=’16278′]

Лок – Мештани Лока прославили су своју храмовну славу – празник Светога пророка Илије Тесвићанина. Бденије уочи празника служио је презвитер Даниел Кобиљски, надлежни парох. За певницом су појали гости из Титела и богослов Страхиња Девић. После отпуста о. Даниел је одржао пригодну беседу о личности светитеља Илије и честитао је парохијанима навечерје славе.

Свету Литургију служио је протојереј-ставрофор Радивој Панић, уз саслужење презвитера Милоја Ђорђевића, пароха чурушког, и надлежног пароха. После прочитаног јеванђелског одељка беседио је отац Милоје. На Литургији су појали чланови певачког друштва из Госпођинаца, а присутни су били и чланови терапијске заједнице Земља живих из Вилова. После заамвоне молитве извршена је литија око храма, служен је помен ктиторима и приложницима, пререзан је славски колач и благосиљано кољиво.

Овогодишњи кум храмовне славе био је господин Владимир Берарса, председник Црквене општине, а за наредну годину за кума јавио се господин Бранислав Крстић.

Градња садашњег храма Светога и славнога пророка Илије Тесвићанина започела је 1822. године. На Благовести наведене године освећени су темељи, а 6. јуна 1824. године, на Духовски понедељак, храм је освећен од стране епископа бачког господина Гедеона. Нови храм није имао иконостас, те је из храма Светог оца Николаја у Тителу пренет иконостас у храм у Локу, где се и данас налази. Аустријски молер Аугуст Тирк адаптирао је иконостас 1867. године. Унутрашњост и спољашњост храма Светога пророка Илије обновљена је последњи пут 1986. године, радом академског сликара Димитрија Риђичког.

[carousel_slide id=’16258′]

Пачир – Служењем свете Литургије о празнику Светога пророка Илије, верни народ пачирске парохије прославио је патрона храма на православном гробљу. Овај храм, у народу познат као Рацић капела, изградила је ова ктиторска породица за покој душе свог погинулог сина, пре 112. година. У свом не тако дугом постојању, овај мали храм преживео је више недаћа и обнављања.

Свету Литургију је служио презвитер Перо Анђелић, надлежни парох. Својим скромним даром појања, службу Божју улепшао је овогодишњи кум славе Василије Анђелић, ученик из Пачира, као и господин Бранислав Рацић из Суботице, један од малобројних потомака фамилије Рацић. Кумство за следећу годину преузела је госпођа Мирјана Ракић из Пачира.

[carousel_slide id=’16271′]

Каравуково – Прослављање празника великог угодника Божјег, светога пророка Илије Тесвићанина, почело је празничним бденијем које је служио протонамесник Милић Добросављевић, парох друге парохије дероњске.
На Илиндан, светом Литургијом је началствовао отац Милић, а за певницом је појао богослов Марко Ђурић.
Овогодишњи кум храмовне славе био је господин Драгољуб Настасовић, а за наредну годину за кума се јавио господин Слађан Арсић.
Градња храма у Каравукову почела је 2014. године, благословом Епископа бачког господина др Иринеја. Темеље храма је освештао 2016. године блаженопочивши епископ јегарски Јероним. Храм је пројектован у српско-византијском стилу. Са радовима на храму стигло се до изградње полукалота на источном, северном и јужном делу храма. У предстојећем периоду планира се завршетак западне полукалоте, звоника, звона, централне куполе, као и бакарног покривача храма.

[carousel_slide id=’16297′]

Мали Бач – Верни народ Малог Бача отпочео је прослављање своје храмовне славе, светога пророка Илије, у суботу, 1. августа 2020. године, празничним бденијем које је служио Бранислав Нијемчевић, надлежни парох.

На Илиндан, светом Литургијом, која је ове године служена на отвореном, началствовао је, такође, отац Бранислав, а за певницом су појали господин Милан Радојевић, вероучитељ из Бача, и Звездан Херцег, појац из Плавне. После узнесене заамвоне молитве, служен је помен оснивачима, свештенослужитељима и парохијанима храма у Малом Бачу, и освећени су славски дарови. Овогодишњи кум и домаћин храмовне славе, господин Илија Мандић, предао је залог кумства новом куму господину Војиславу Вранешевићу.
Празновање је настављено вечерњим богослужењем, којим је началствовао презвитер Предраг Делић, парох у Бачу.

[carousel_slide id=’16314′]

Бачка Топола – Празновање славе храма почело је у навечерје Илиндана, бденијем које је служио протојереј Душан Ђукић, aрхијерејски намесник суботички, уз саслужење протојереја Србислава A. Стојанова, пароха у Бачкој Тополи.

У недељу, 2. августа, свету Литургију служио је отац Србислав, који је после јеванђелског зачала одржао пригодну беседу, подсећајући вернике о личности светога пророка Илије и његовој ревности за Бога.

Вечерњим богослужењем началствовао је протонамесник Бошко Симић, парох карађорђевачки, уз саслужење оца Србислава.

После устаљеног редоследа певања стихира и тропара освећено је славско жито и пререзан славски колач. Овогодишњи кум био је господин Дејан Лазић са својом породицом. Славско богослужење улепшали су умилним појањем појци храма у Бачкој Тополи. На вечерњем богослужењу био је присутан и жупник Римокатоличке цркве у Бачкој Тополи, Ференц Фазекаш

[carousel_slide id=’16329′]

Младеново – Житељи Младенова прославили су своју храмовну и сеоску славу, светога пророка Илију. Храм још није у потпуности завршен, а његова изградња је почела 2002. године, благословом Његовог Високопреосвештенства Епископа бачког господина Иринеја.
Празнично бденије служио је протонамесник Милан Узуров, парох при Светобогородичном храму у Бачкој Паланци и јеромонах Павле (Пајић). На Илиндан, светом Литургијом је началствовао јеромонах Павле, уз саслужење оца Милана.
Вечерње је служио протонамесник Милан Узуров, а затим је извршено благосиљање славских дарова. Овогодишњи кум је био г. Александар Кременовић, а за наредну годину се јавио г. Александар Ђурић.

[carousel_slide id=’16355′]

Бачки Грачац – Парохијани Бачког Грачаца прославили су своју храмовну и сеоску славу – Светога пророка и боговидца Илију. Поводом прославе  храмовне и сеоске славе у Бачком Грачацу, у навечерје празника је служено празнично бденије у новосаграђеном храму, посвећеном Светом пророку Илији. Бденије је служио протопрезвитер Славко Стојисављевић, надлежни парох. После одслуженог бденија служашчи је верном народу честитао славу, односно почетак прославе великога Божјега угодника, пророка Илије. На сам дан празника свету Литургију служио је надлежни парох, да би после прочитанога јеванђелског одељка изговорио беседу на тему: Свети пророк Илија – сведок Бога живога.

Вечерње богослужење је служио надлежни парох, у присуству верног народа, а затим су освећени славски дарови. Кумства за идућу годину прихватио се овогодишњи кум, господин Ђорђо Јошић из Бачког Брестовца. Као дар светом храму кум је са својом породицом приложио два нова двострана барјака израђена у манастиру Васкрсења Христова у Каћу, на чему је парох посебно заблагодарио и пожелео сваки благослов и добро за ову благочестиву породицу.

[carousel_slide id=’16370′]

Палић – Православни хришћани Палића и околине прославили су свог небеског заштитника – Светог пророка Илију Тесвићанина. Молитвено заједничарење започело је свечаним вечерњим богослужењем, у суботу, 1. августа, којим је началствовао презвитер Вељко Васиљев, надлежни парох, уз саслужење двојице ђакона наше Епархије.

Свечаност је настављена евхаристијским сабрањем, које се ове године подудара са Осмом недељом по Педесетници, те су сви имали сугубу радост – прослављање спомена на Васкрсење Господње и дивнога у Светим Његовим – пророка Илију. Литургијом је началствовао протопрезвитер Душан Ђукић, архијерејски намесник суботички, уз саслужење месног пароха. Отац Душан, својевремено и први парох при парохији палићкој, надхануто је беседио под сводовима храма Претече Другог Христовог доласка о овом великом угоднику Божјем, подсећајући сабране на веру Илијину која је надјачала смрт, подучавајући уједно и о великој Тајни Христовог Васкрсења.

У смирај истог дана, након славског вечерњег, којим је начелствовао протопрезвитер Миодраг Шипка, уз саслужење неколицине свештеникâ и ђакона наше Свете Цркве, презвитер Станко Лакетић, професор Богословије у Сремским Карловцима, произнео је живописну беседу о храмовној слави. У поуци је истакнут значај богослужбених песама и текстова за свакодневни живот хришћана. Наводећи химну Светом пророку Илији, беседник је ставио акценат на њене завршне речи и онима који га поштују, излива исцељење, тумачећи их у контексту тренутних околности, укрепљујући верне да ће искушењима вируса брзо доћи крај, уколико живот свој Христу предамо. Овогодишње славске дарове принео је господин Звонко Михаљевић са породицом, док је кумство за предстојећу славу преузео господин Јеленко Вукичевић.

[carousel_slide id=’16384′]

Колут – У недељу, 2. августа 2020. године, када наша Света Црква прославља Светог пророка Илију, житељи Колута су прославили сеоску славу. На месту будућег храма, чин благосиљања славских дарова је служио протонамесник Бранислав Шијачић, надлежни парох. Овогодишњи кум славе је Милош Мандић, а за следећу годину је кумство преузела Рада Ралић.

[carousel_slide id=’16400′]

Буковац – У недељу, 2. августа 2020, на празник Светога пророка Илије, житељи салашарског насеља Буковац крај Сомбора су прославили славу своје капеле. Свету Литургију је служио презвитер Младен Глушац, парох апатински, уз саслужење протопрезвитера Срђана Перића, надлежног пароха, а после Литургије је служен чин благосиљања славских дарова.

[carousel_slide id=’16410′]

Гаково – Житељи Гакова прославили су своју храмовну и сеоску славу – празник Светог пророка Илије Тесвићанина. Бденијем уочи храмовне славе началствовао је презвитер Милан Цирар, парох стапарски, уз саслужење надлежног пароха, а богослужењу су појањем за певницом допринели вероучитељи из Сомбора. Свету Литургију на дан празника служио је надлежни парох, а саслуживао је протођакон Стеван Кричка. После заамвоне молитве извршен је троктатни опход око храма уз помен ктиторима, приложницима и парохијанима. После опхода благосиљани су славски дарови, које је принео овогодишњи кум, г. Никола Милетић, док се кумства за наредну годину прихватио одборник Миленко Ђаковић. Вечерње богослужење служио је презвитер Младен Глушац, парох апатински, који је пригодном беседом поучио парохијане и честитао им храмовну славу.

[carousel_slide id=’16420′]

Print Friendly, PDF & Email