Национални дан свести о насиљу над хришћанима

Румунски председник Клаус Јоханис потписао је декрет којим је прогласио 16. август за Национални дан свести о насиљу над хришћанима и сећања на свете мученике Константина Бранкована и његове синове.

Успостављање Националног дана има за циљ да информише јавност, укључујући младе, о улози хришћанства у историји Румуније и константном и обимном прогону хришћана у свету. Посланик Даниел Џорџ рекао је да се нада да ће закон охрабрити хришћане да бране своје право да практикују своју веру без страха или узнемиравања. У знак обележавања Националног дана свести о насиљу над хришћанима, румунска влада ће црвеном светлошћу осветлити Парламент Румуније, Владу Румуније, централне и локалне јавне органе, Тријумфалну капију и Могосоаиа палату.

За годишњи дан сећања изабран је 16. август, будући да се поклапа са празновањем светих мученика Константина Бранкована и његових синова, које је Румунска Православна Црква канонизовала 1992. године. Турци су напали Румунију 1714. године и заробили Константина Бранкована, владара Влашке. Заједно са своја четири сина, Бранкован је одведен у Истанбул где је био мучен и на крају погубљен, заједно са синовима.

Хришћани су далеко најугроженија верска групација на свету и глобално су „жртве најмање 75 одсто свих религијски мотивисаних прогона и насиља”, истакнуто је у истраживању организације „Помоћ Цркви у невољи” и додато да „наши медији у великој мери игноришу размере овог прогона”. Добротворна организација „Отворена врата”, у својој Светској листи за праћење 2020. године, открила је да су – са преко 260 милиона хришћана који су суочени са „високим степеном прогона” – страдања хришћана широм света достигла незапамћене нивое.

Приредио вероучитељ Ђорђе Гојић

Извор: https://orthodoxtimes.com

Print Friendly, PDF & Email