Изјава Патријарха московског и све Русије г. Кирила у вези са догађајима у Црној Гори

Поглавар Руске Православне Цркве издао је 13. јула 2020. године саопштење позивајући цивилне власти Црне Горе да укину дискриминаторни закон који је увео поделу и раскол у црногорско друштво, да зауставе прогон Православне Цркве и покушај стварања неке друге црквене структуре уместо ње.

Са болом примам вести о догађајима у Црној Гори, где се врше опсежни и циљани прогони канонске Православне Цркве. Пре шест месеци усвојен је дискриминаторни закон који је имао за циљ национализацију црквене имовине – пре свега цркава и манастира. Обећава се стварање „аутокефалне Цркве“, уз учешће локалних расколника.

Притисак на вернике непрестано расте. Хиљаде њихових акција показују да више не могу и не желе да трпе. Непоштовање свештеничког чина и јавно понижавање свештенства од стране представникâ власти постало је норма, и то све у земљи која настанак своје државе дугује Цркви, у чијој је историји постојало вековно раздобље када је митрополит био носилац не само црквене већ и световне власти! Привођења и саслушања постала су уобичајена за јерархе, клир и народ. Неки од њих морали су претрпети затвор у полицијским ћелијама, а други су на захтев власти морали хитно напустити земљу.

Људи не крију: питање судбине Цркве и њеног наслеђа за њих је главно. Оно је изнад било којих закона и одредби. Стотине војника и лекара, педагога и правника изражава подршку Цркви. Свакој од тих особа прети дискриминација. Али ниједан не скреће са пута исповедништва.

Позивам цивилне власти Црне Горе да укину дискриминаторни закон који је увео поделу и раскол у црногорско друштво, да зауставе прогон Православне Цркве и покушај стварања неке друге црквене структуре уместо ње. Владар световне државе не може створити Цркву. Не постоје и не могу постојати таква разматрања која би оправдала нападе државе на општенародне светиње које чува Црква.

Горки плодови такве политике могу се видети у Украјини, где је покушај „уједињавања народа“ успостављањем нове „локалне Цркве“ доживео крах. Ова авантура само је продубила раскол и донела патњу милионима православних Украјинаца. Није изненађујуће што је она ставила тачку на политичку каријеру аутора овог пројекта.

Моје усрдне молитве су уз православне јерархе и свештенство Црне Горе, са њеним благочестивим народом, који је вековима повезан јединством у вери са народима Русије. Ништа не може пољуљати ово јединство и ниједан прогон не може разбити чврсту вољу народа да одбрани свето Православље. Знам да се наша браћа из ове славне земље сећају речи Христа Спаситеља, које су јачале срца њихових јуначких предака, и које су сада упућене управо њима: У свету ћете имати жалост; али не бојте се: Ја сам победио свет (Јн. 16, 33).

Извор: http://www.spc.rs

Print Friendly, PDF & Email