Прослава Петровдана у Епархији бачкој

Наша света Црква молитвено је прославила спомен на апостоле Петра и Павла 29. јуна/12. јула 2020. године. Петровдан је слава Алмашке капеле у Новом Саду, као и храмова у Бачком Брестовцу, Руменки, Гајдобри, Пачиру и другим местима Епархије бачке. Такође, село Бођани је прославило славу.

Алмашка капела у Новом Саду – Овогодишња прослава престоног празника Алмашке капеле у Новом Саду, Светих апостола Петра и Павла, почела је вечерњим богослужењем којим је, уочи Петровдана, началствовао протојереј-ставрофор Милош Весинпарох јужночикашки и ленсиншки, а саслуживали су: протопрезвитери Бране Миловац, парох при храму Света Три Јерарха, и Милош Стојановић, парох при храму Рођења светога Јована Крститеља на Детелинари, презвитер Драган Петровић, парох у Бачком Јарку и ђакон Иван Васиљевић. На крају вечерњег богослужења освећена је спомен-плоча на храму, који је, 1863. године, подигао један од најврлијих архијереја – блаженопочивши епископ бачки Платон Атанацковић. У беседи, после освећења спомен-плоче, прота Милош говорио је о животу владике Платона. Велики духовник, велики родољуб, велики задужбинар, који је заиста – по речима које овде читамо – своју цркву и свој народ делом љубио! Ти људи из наше и давне прошлости, који своју љубав нису доказивали гласно, извикујући пароле, него делима, задужбинарством; људи који су имали визију и који су знали шта је њиховом народу потребно у будућности; људи који су школовали талентовану децу, који су школовали сиромашну децу, који су се бринули о удовицама, о сирочадима. То су заиста били људи визије, а све њих, па међу њима посебно владику Платона Атанацковића, та врлина је могла да краси и даром благодатне вере – вере, пре свега, у васкрсење, казао је парох јужночикашки. На крају своје беседе, прота Милош је заблагодарио настојатељу Алмашке капеле, протопрезвитеру Владану Симићу, који је иницирао обнову храма и постављање спомен-обележја.

На спомен-плочи је написано:

Овде леже српске кости епископа Платона;

Он је свету Цркву и народ свој делом љубио.

Платон Атанацковић (1788 – 1867)

Василије Атанацковић (1810 – 1853)

Јован Атанацковић (1792 – 1874)

Епископ Герман Опачић (1857 – 1899).

[carousel_slide id=’15710′]

На Петровдан, јутрењем и светом Литургијом началствовао је протопрезвитер-ставрофор Миливој Мијатов, архијерејски намесник новосадски први, а саслуживали су: протопрезвитери Бране Миловац, парох при Алмашком храму, Милош Стојановић, парох при Светојовановском храму на Детелинари, и Милан Малинић, парох при Световазнесењском храму, као и ђакон Мирослав Николић. После прочитаног јеванђелског одељка, отац Бране је подсетио да је захваљујући апостолима Петру и Павлу српски народ постао хришћански народ. Свети апостол Павле, полазећи крајевима где је била некада наша држава, кроз Македонију и Далмацију, оставио је ту неизбрисивог трага. Ми би се могли сврстати у апостолску земљу, са једним континуитетом хришћанске мисли и хришћанске вере. Тај апостолски дух који је у Цркви, он је битан за хришћане и за нас које верујемо у једнога Бога, јер смо управо из те руке осољени, јер смо управо тај смисао добили од оних који су били најближи Господу Исусу Христу, навео је прота Бране.

Благословивши славске дарове које је припремио кум – господин Горан Савић са својом породицом, протопрезвитер-ставрофор Миливој Мијатов је захвалио домаћину славе, протопрезвитеру Владану Симићу, и честитао је присутнима празник Светих апостола Петра и Павла.

Залог славског колача за кумство у следећој години преузео је господин Немања Негру.

[carousel_slide id=’15741′]
Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је vinjeta.png

Бођани – Празник Светих првопрестолних апостола Петра и Павла, слава села Бођани, прослављен је у Световаведењској обитељи служењем празничног бденија и свете Литургије. На Литургији је началствовао протојереј Стевица Илић, вршилац дужности архијерејског намесника оџачког, а саслуживали су протојереј-ставрофор Радослав Живанов и протонамесник Синиша Тривић, а све уз појање братије бођанског манастира и пријатеља. После прочитаног Јеванђеља отац Стевица је произнео беседу, а, по освећењу славског кољива и колача, изразе благодарности упутио је братији Световаведењске обитељи и благоверном народу, који се одазвао позиву и својим учешћем увеличао свечарску радост.

[carousel_slide id=’15767′]
Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је vinjeta.png

Руменка – Прослава храмовне славе у Руменки почела је празничним бденијем, које је служио протојереј Радосав Пантелић, надлежни парох. На празник Светих апостола Петра и Павла свету Литургију служио је, такође, отац Радован. У склопу литургијског славља обављен је опход око светог храма.

Вечерње је служио протојереј Винко Стојаковић, свештеник у пензији, уз саслужење протојереја Радосава Пантелића. После вечерњег богослужења извршено је благосиљање славског колача и кољива. Кум овогодишње славе био је г. Мићо Зељковић, а кумство за следећу годину прихватио је г. Осто Попадић.  

Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је vinjeta.png

Гајдобра – Житељи Гајдобре су прославили своју храмовну и сеоску славу, свете првопрестолне апостоле Петра и Павла.

На Петровдан, свету Литургију је служио протојереј Александар Брашанац, парох у Гајдобри. Честитавши присутнима празник, надлежни парох је рекао да празник установљен у част светих апостола Петра и Павла заузима посебно и значајно место међу светитељским празницима посвећеним у славу Божју. После заамвоне молитве обављен је трократни опход око храма. На вечерњем богослужењу началствовао је протојереј Стевица Илић, архијерејски намесник бачкопаланачки, уз саслужење свештенства Епархије бачке. За певницом је појао хор Свети Јован Дамаскин из Новог Сада. Овогодишњи кум био је г. Саша Адамовић са породицом, а за следећу годину кумства се прихватио г. Мића Илић.

[carousel_slide id=’15797′]
Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је vinjeta.png

Бачки Брестовац – Парохијани Бачког Брестовца прославили су своју храмовну и сеоску славу, апостоле и угоднике Божје Петра и Павла. Бденије поводом празновања Петровдана служио је протопрезвитер Славко Стојисављевић, надлежни парох.

На Петровдан, светом Литургијом началствовао је протонамесник Ђорђе Стојисављевић, војни свештеник и сабрат Светосавског храма у Новом Саду, уз саслужење надлежног пароха. После прочитаног јеванђелског одељка, отац Ђорђе је одржао пригодну празничну беседу, наглашавајући живот и благодатну улогу светих апостола Петра и Павла у ширењу Јеванђеља.
После трократнога опхода око светога храма извршено је освећење славских дарова – кољива и колача, које је принео овогодишњи кум, г. Ненад Ђурђевић из Бачког Брестовца. Господин Ђурђевић се прихватио кумства и за следећу годину. Вечерње је служио протопрезвитер Славко Стојисављевић.

[carousel_slide id=’15804′]
Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је vinjeta.png

Пачир – Празничним бденијем отпочело је богослужбено прослављање првоврховних апостола Петра и Павла. Бденијем је началствовао протонамесник Дарко Јелић из Бајше, уз саслужење протонамесника Бранислава Спасојева из Кљајићева. Свету Литургију је служио презвитер Илија Анђелић, парох суботички, уз саслужење презвитера Пере Анђелића, надлежног пароха. О значају светих апостола и апостолске службе у Цркви говорио је отац Илија.

Вечерњим богослужењем и чином освећења хлеба, жита и вина, предстојао је протојереј Душан Ђукић, архијерејски намесник суботички, уз саслужење више свештеника Епархије бачке и ђакона Дарка Ивковића из Суботице. Отац Душан је беседио о значају Петрове вере и Павлове мудрости за сваког хришћанина данас, за савладавање свакодневних искушења. Кума овогодишње славе била је госпођа Мара Милосављевић из Пачира, а кумство за следећу годину предала је својој сестри, госпођи Јованки Проле.

[carousel_slide id=’15813′]
Print Friendly, PDF & Email